H.M. Opublikowano 13 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2012 Wiem, że teoretycznie się nie daje. Ale teoria teorią, a praktyka praktyką. W dodatku zalega mi 5 kg wędzonego, nie mam co z nim zrobić, a biorę się za Szkockie. Planuję uwarzyć Export 12-13 Blg i SSA 21-24 Blg - Ważyliście takie piwa z udziałem słodu wędzonego (zwykły z Bambergu) Ile można go dać procentowo, żeby nie przegiąć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 13 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2012 A to zależy jak bardzo się lubi wędzoność, ja bardzo lubię Używałem wędzonego Castle Malting, do SSA 17,5°Blg w okolicach 30% i wędzonka jest dość lekka, całkiem zbalansowana. Do lżejszego piwa, 13,5°Blg, dałem 40% wędzonego, wędzonka była większa ale wciąż niezbyt mocna. Myślę, że okolice 50% zasypu też nie będzie żadną przesadą. Moc wędzonki porównuje do piw Schlenkerli, które mam okazję czasem popijać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 13 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2012 Schlenkerla to dla mnie już zbyt wędzone. W piwach szkockich ta wędzonka jest delikatniejsza. Zatrę bardziej na słodko, to się przy słabym chmieleniu fajnie powinna zbalansować (szczególnie w SSA) Planuję dać 20-25% do 80/- i 30-35 do SSA. Lubię aromat i lekkie posmaki wędzone, ale nie lubię typowej wędzonki z rauchbocka czy Grodziskiego ( Grodzisza robiłem z 75% wędzonego Grodziskiego i średnio mi podeszło) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 13 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2012 Wydaje mi się, że bardzo ciężko uwarzyć dobre szkockie piwo (dwie metody, albo karmelizacji w kotle, albo dodatek odrobiny słodu karmelowego i melanoidowego, albo wręcz karmelu spożywczego). Piwo nie powinno byc ani przesadnie słodowe ani kleiste, ani mieć mocno wyczuwalnej owocowości. Jak do tego dorzucisz wędzonke, to w ogole będzie mix tygodnia. Chyba bym jednak poszedł w kierunku portera, czyli dodał większe ilości słodów specjanych a między innymi słód wędzony. Przykładowy przepis (chmiele nie odgrywają większej roli, wiec mozna zastąpić naszymi odmianami, podobnie drożdże) 3320g Pale Malt 500g Crystal 500g Bavarian smoked 230g Roasted Barley 41g Challenger hops (AA7.98) for full 90mins boil 11g Goldings (AA7.05) for last 10 mins 3g Irish moss for last 10 mins And I used Mauribrew Ale 514 yeast. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 13 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2012 Oj, to ja na 13 planowałem więcej... 6.5 kg Pils 2.0 kg wędzony 0.4 kg jęczmień palony 0.3 kg CaraRed 0.15 kg CaraAroma Gips do wody do 30 N. To na trzynastkę Na SSA nie powinno być problemu bo przy bardzo słodkim zacieraniu i sporej ilości alkoholu wędzonka powinna się skomponować. (planuję podgrzać zacier z 50C do 73C i dopiero zrobić przerwę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 13 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2012 Zmniejsz ilosc gipsu i dodaj chlorek wapnia i odrobinę kredy. Do piw w których słód ma być na pierwszym miejscu lepiej nie dodawać za dużo gipsu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
H.M. Opublikowano 13 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2012 czyli gips jak zmniejszę o połowę to woda wyjdzie ciut ponad 20 N. A jak tą kredę? ile tego dać? kreda w sklepie z art. szkolnymi nie jest zaprawiona jakimiś dodatkami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 13 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2012 No ja mam kredę spożywczą. Nie wiem jak to się ma do tej szkolnej. A jaką wodę masz w kranie? miękką? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się