pepe11 Posted November 15, 2012 Share Posted November 15, 2012 http://facet.wp.pl/kat,70996,wid,15090835,wiadomosc.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
lkulos Posted November 15, 2012 Share Posted November 15, 2012 nie jestem wrogiem postępu ALE : teraz Bedze sytuacja taka : w udawanym koncernie, produkującym udawane "piwo" będzie udawana piana czyli nic nowego Link to comment Share on other sites More sharing options...
bzium1986 Posted November 15, 2012 Share Posted November 15, 2012 czasopismo poniżej przeciętności, impact factor = 2,8. Zainteresowanie publikacją należy traktować jako pewną osobliwość: ot, dziennikarze znajdują od czasu do czasu jakieś publikacje naukowe, których w większości nie rozumieją, ale piszą sensacyjny artykuł. Czasem jest to krzykliwy artykuł z astronomii, rzadziej z innych dziedzin, ale wtedy dotyka nośnego tematu. Więc: nie ma sensu przejmować się i dyskutować nad artykułem powstałym na wirtualnej... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted November 15, 2012 Share Posted November 15, 2012 nie jestem wrogiem postępu ALE :teraz Bedze sytuacja taka : w udawanym koncernie, produkującym udawane "piwo" będzie udawana piana czyli nic nowego W duzych browarach wazniejsze jest jak dobrze drozdze znosza warunki w ogromnych tankofermentorach a nie jakaś piana nq piwie... Po co komu piana na piwie pitego z butelki albo puszki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiktor Posted November 15, 2012 Share Posted November 15, 2012 po co piana - trzeba wlewać mniej do tanku i wolniej rozlewać. Zupełnie bez sensu - najlepiej jakby w ogóle piwo się nie pieniło. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lusterko87 Posted November 15, 2012 Share Posted November 15, 2012 A ja myślałem że w koncerniakach jest tylko sztuczne CO2 cóż człowiek całe życie się uczy Link to comment Share on other sites More sharing options...
robkiz Posted November 15, 2012 Share Posted November 15, 2012 Eee Po pierwsze czasopismo wcale nie jest takie kiepskie. wspolczynnik IF to nie bezwzgledny klucz do poznania jakosci naukowej choc oczywiscie liczby latwo sie porownuje. w tej dzialce akurat jest to wiodace czasopismo z znanej "stajni" American Chemical Society (do ktorego przynaleznosc jest ceniona miedzy innymi wsrod naszych rodzimych naukowcow;-) A artykul mi sie akurat spodobal i pewne wnioski ciekawe mozna posiasc po jego przejrzeniu. Zgadzam sie Makaronem ze na przemysl piwowarski bedzie to mialo niewielkie przelozenie. Zreszta jak wspominaja autorzy drozdze odpowiedzialne sa w mniejszej czesci za trwalosc piany wiekszy skutek moze dac odpwowiedni sklad zasypu. Ale kto wie czy w gorzelnictwie nie przydaly by sie drozdzaki o nizszej produkcji piany. Tam nie ma tez takiego parcia na "oryginalnosc" czy "naturalnosc" drozdzy jak w piwowarstwie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now