bajo33 Posted November 16, 2012 Share Posted November 16, 2012 Kupiłem już jakiś czas jodowy wskaźnik skrobi na jednym z dużych sklepów piwowarskich. Zaniepokoił mnie fakt, że za każdym razem po 30 minutach zacierania słodu wynik próby jodowej był negatywny. Dzisiaj sprawdziłem mój wskaźnik i zadałem parę kropel na przekrojonego ziemniaka oraz banana, zero przebarwienia, wynik negatywny. Przeterminowany wskaźnik lub wlana do buteleczki sama woda? Link to comment Share on other sites More sharing options...
tieroo Posted November 16, 2012 Share Posted November 16, 2012 Kupiłem już jakiś czas jodowy wskaźnik skrobi na jednym z dużych sklepów piwowarskich. Zaniepokoił mnie fakt, że za każdym razem po 30 minutach zacierania słodu wynik próby jodowej był negatywny. Dzisiaj sprawdziłem mój wskaźnik i zadałem parę kropel na przekrojonego ziemniaka oraz banana, zero przebarwienia, wynik negatywny. Przeterminowany wskaźnik lub wlana do buteleczki sama woda? Kup najzwyklejszy płyn lugola w aptece, 100% zadowolenia Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted November 16, 2012 Share Posted November 16, 2012 Cześć up najzwyklejszy płyn lugola w aptece, 100% zadowolenia Nie wydziwiaj :-) niech kupi zwykłą jodynę artur2108 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
bzium1986 Posted November 16, 2012 Share Posted November 16, 2012 jod w wodzie jest brunatny. Jeśli roztwór nie jest wzbogacony jodkami, to ten z czasem ulatuje. Jeśli roztwór nie ma odpowiedniego koloru - niechybnie stracił swe właściwości Link to comment Share on other sites More sharing options...
bajo33 Posted November 16, 2012 Author Share Posted November 16, 2012 jod w wodzie jest brunatny. Jeśli roztwór nie jest wzbogacony jodkami, to ten z czasem ulatuje. Jeśli roztwór nie ma odpowiedniego koloru - niechybnie stracił swe właściwości To by się zgadzało, właśnie zauważyłem, że rozszczelniona jest nakrętka buteleczki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bajo33 Posted November 16, 2012 Author Share Posted November 16, 2012 Kupiłem spirytusowy roztwór jodu 10g za 2zł, jest zauważalnie mocno brązowy. Teraz widzę wyraźnie zabarwienie na ciemnogranatowe po dodaniu kropli na ziemniaka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
josefik Posted November 16, 2012 Share Posted November 16, 2012 (edited) Jacek Kocurek coś wspominał mi kiedyś że powinien być wodny, nie wiem czy chodziło o trwałość czy co innego. Jak znajdzie może się wypowie. Chyba że ten ma coś w spólnego ze STAR WARS Edited November 16, 2012 by josefik Link to comment Share on other sites More sharing options...
bzium1986 Posted November 16, 2012 Share Posted November 16, 2012 Wolny jod w spirytusie ma nawet lepszą rozpuszczalność. Tyle, że zarówno spirytus łatow paruje, a także jod łatwiej się ulatnia. Najlepszym rozwiązaniem jest roztwór wodny z dodatkiej jodku potasu. Powstaje wtedy dość stabilny kompleks i jod słabo się ulatnia. Na początku przygody z piwowarstwem (3 lata temu) zrobiłem sobie 100ml dość stężonego roztworu i korzystam do dziś. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted November 16, 2012 Share Posted November 16, 2012 Cześć. Chłopaki nie szalejcie ;-) używam jodyny której ważność wygasła rok temu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Giziu Posted November 16, 2012 Share Posted November 16, 2012 Cześć. Chłopaki nie szalejcie ;-) używam jodyny której ważność wygasła rok temu. ja nigdy nie robiłem próby jodowej Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted November 16, 2012 Share Posted November 16, 2012 Cześć. ja nigdy nie robiłem próby jodowej I w związku z tym chciałęś udzielić jakiejś dobrej rady w temacie wskaźnika skrobi? Mieliśmy z Dori kiedyś czeski słód pilzneński którego nie było opcji zatrzeć w przerwie cukrującej, konieczne było na dość długa chwilę podciągnięcia do w 72 °C, żeby skrobia się rozłożyła. Link to comment Share on other sites More sharing options...
josefik Posted November 16, 2012 Share Posted November 16, 2012 Cześć. Chłopaki nie szalejcie ;-) używam jodyny której ważność wygasła rok temu. Ja mam jodynę pamiętającą początek CP nic jej nie jest - działa ale np. bardziej rozcieńczone roztwory np. taki jest w BA mają niestety termin przydatności i straciły swoje właściwości w połowie tego czas okresu. Za to są bardziej czytelniejsze dla początkujących. /z jasnego robi sie ciemne/. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Giziu Posted November 16, 2012 Share Posted November 16, 2012 I w związku z tym chciałęś udzielić jakiejś dobrej rady w temacie wskaźnika skrobi? jak ja mogę udzielać rad a taki słód jak ten czeski to chyba rzadkość Link to comment Share on other sites More sharing options...
bajo33 Posted November 16, 2012 Author Share Posted November 16, 2012 Jod, który zakupiłem na dokładnie taki skład roztworu: 3% jod, 1% - jodek potasu i woda oczyszczona, 96% - etanol. Mi tam wsio ryba ile wytrzyma, ważne żeby działał chociaż przez parę warek:) Mogło się okazać, że z ostatnich 2 warek, które zacierałem z tym zwietrzałym wskaźnikiem skrobi nie wyciągnąłem maksimum wydajności. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bielok Posted November 16, 2012 Share Posted November 16, 2012 Cześć. a taki słód jak ten czeski to chyba rzadkość A skąd możesz to wiedzieć? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now