Jump to content

Jody wskaźnik skrobi


bajo33

Recommended Posts

Kupiłem już jakiś czas jodowy wskaźnik skrobi na jednym z dużych sklepów piwowarskich. Zaniepokoił mnie fakt, że za każdym razem po 30 minutach zacierania słodu wynik próby jodowej był negatywny. Dzisiaj sprawdziłem mój wskaźnik i zadałem parę kropel na przekrojonego ziemniaka oraz banana, zero przebarwienia, wynik negatywny. Przeterminowany wskaźnik lub wlana do buteleczki sama woda?

Link to comment
Share on other sites

Kupiłem już jakiś czas jodowy wskaźnik skrobi na jednym z dużych sklepów piwowarskich. Zaniepokoił mnie fakt, że za każdym razem po 30 minutach zacierania słodu wynik próby jodowej był negatywny. Dzisiaj sprawdziłem mój wskaźnik i zadałem parę kropel na przekrojonego ziemniaka oraz banana, zero przebarwienia, wynik negatywny. Przeterminowany wskaźnik lub wlana do buteleczki sama woda?

Kup najzwyklejszy płyn lugola w aptece, 100% zadowolenia :)

Link to comment
Share on other sites

jod w wodzie jest brunatny. Jeśli roztwór nie jest wzbogacony jodkami, to ten z czasem ulatuje. Jeśli roztwór nie ma odpowiedniego koloru - niechybnie stracił swe właściwości

To by się zgadzało, właśnie zauważyłem, że rozszczelniona jest nakrętka buteleczki.

Link to comment
Share on other sites

Kupiłem spirytusowy roztwór jodu 10g za 2zł, jest zauważalnie mocno brązowy. Teraz widzę wyraźnie zabarwienie na ciemnogranatowe po dodaniu kropli na ziemniaka.

Link to comment
Share on other sites

Jacek Kocurek coś wspominał mi kiedyś że powinien być wodny, nie wiem czy chodziło o trwałość czy co innego. Jak znajdzie może się wypowie.

Chyba że ten ma coś w spólnego ze STAR WARS ;)

Edited by josefik
Link to comment
Share on other sites

Wolny jod w spirytusie ma nawet lepszą rozpuszczalność. Tyle, że zarówno spirytus łatow paruje, a także jod łatwiej się ulatnia. Najlepszym rozwiązaniem jest roztwór wodny z dodatkiej jodku potasu. Powstaje wtedy dość stabilny kompleks i jod słabo się ulatnia. Na początku przygody z piwowarstwem (3 lata temu) zrobiłem sobie 100ml dość stężonego roztworu i korzystam do dziś.

Link to comment
Share on other sites

Cześć.

ja nigdy nie robiłem próby jodowej

 

I w związku z tym chciałęś udzielić jakiejś dobrej rady w temacie wskaźnika skrobi?

Mieliśmy z Dori kiedyś czeski słód pilzneński którego nie było opcji zatrzeć w przerwie cukrującej, konieczne było na dość długa chwilę podciągnięcia do w 72 °C, żeby skrobia się rozłożyła.

Link to comment
Share on other sites

Cześć.

 

Chłopaki nie szalejcie ;-) używam jodyny której ważność wygasła rok temu.

Ja mam jodynę pamiętającą początek CP nic jej nie jest - działa ale np. bardziej rozcieńczone roztwory np. taki jest w BA mają niestety termin przydatności i straciły swoje właściwości w połowie tego czas okresu. Za to są bardziej czytelniejsze dla początkujących. /z jasnego robi sie ciemne/.

Link to comment
Share on other sites

I w związku z tym chciałęś udzielić jakiejś dobrej rady w temacie wskaźnika skrobi?

 

 

jak ja mogę udzielać rad :cool:

a taki słód jak ten czeski to chyba rzadkość

Link to comment
Share on other sites

Jod, który zakupiłem na dokładnie taki skład roztworu: 3% jod, 1% - jodek potasu i woda oczyszczona, 96% - etanol. Mi tam wsio ryba ile wytrzyma, ważne żeby działał chociaż przez parę warek:) Mogło się okazać, że z ostatnich 2 warek, które zacierałem z tym zwietrzałym wskaźnikiem skrobi nie wyciągnąłem maksimum wydajności.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.