bajo33 Opublikowano 16 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 Kupiłem już jakiś czas jodowy wskaźnik skrobi na jednym z dużych sklepów piwowarskich. Zaniepokoił mnie fakt, że za każdym razem po 30 minutach zacierania słodu wynik próby jodowej był negatywny. Dzisiaj sprawdziłem mój wskaźnik i zadałem parę kropel na przekrojonego ziemniaka oraz banana, zero przebarwienia, wynik negatywny. Przeterminowany wskaźnik lub wlana do buteleczki sama woda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tieroo Opublikowano 16 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 Kupiłem już jakiś czas jodowy wskaźnik skrobi na jednym z dużych sklepów piwowarskich. Zaniepokoił mnie fakt, że za każdym razem po 30 minutach zacierania słodu wynik próby jodowej był negatywny. Dzisiaj sprawdziłem mój wskaźnik i zadałem parę kropel na przekrojonego ziemniaka oraz banana, zero przebarwienia, wynik negatywny. Przeterminowany wskaźnik lub wlana do buteleczki sama woda? Kup najzwyklejszy płyn lugola w aptece, 100% zadowolenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 16 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 Cześć up najzwyklejszy płyn lugola w aptece, 100% zadowolenia Nie wydziwiaj :-) niech kupi zwykłą jodynę artur2108 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzium1986 Opublikowano 16 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 jod w wodzie jest brunatny. Jeśli roztwór nie jest wzbogacony jodkami, to ten z czasem ulatuje. Jeśli roztwór nie ma odpowiedniego koloru - niechybnie stracił swe właściwości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bajo33 Opublikowano 16 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 jod w wodzie jest brunatny. Jeśli roztwór nie jest wzbogacony jodkami, to ten z czasem ulatuje. Jeśli roztwór nie ma odpowiedniego koloru - niechybnie stracił swe właściwości To by się zgadzało, właśnie zauważyłem, że rozszczelniona jest nakrętka buteleczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bajo33 Opublikowano 16 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 Kupiłem spirytusowy roztwór jodu 10g za 2zł, jest zauważalnie mocno brązowy. Teraz widzę wyraźnie zabarwienie na ciemnogranatowe po dodaniu kropli na ziemniaka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 16 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 (edytowane) Jacek Kocurek coś wspominał mi kiedyś że powinien być wodny, nie wiem czy chodziło o trwałość czy co innego. Jak znajdzie może się wypowie. Chyba że ten ma coś w spólnego ze STAR WARS Edytowane 16 Listopada 2012 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzium1986 Opublikowano 16 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 Wolny jod w spirytusie ma nawet lepszą rozpuszczalność. Tyle, że zarówno spirytus łatow paruje, a także jod łatwiej się ulatnia. Najlepszym rozwiązaniem jest roztwór wodny z dodatkiej jodku potasu. Powstaje wtedy dość stabilny kompleks i jod słabo się ulatnia. Na początku przygody z piwowarstwem (3 lata temu) zrobiłem sobie 100ml dość stężonego roztworu i korzystam do dziś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 16 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 Cześć. Chłopaki nie szalejcie ;-) używam jodyny której ważność wygasła rok temu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Giziu Opublikowano 16 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 Cześć. Chłopaki nie szalejcie ;-) używam jodyny której ważność wygasła rok temu. ja nigdy nie robiłem próby jodowej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 16 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 Cześć. ja nigdy nie robiłem próby jodowej I w związku z tym chciałęś udzielić jakiejś dobrej rady w temacie wskaźnika skrobi? Mieliśmy z Dori kiedyś czeski słód pilzneński którego nie było opcji zatrzeć w przerwie cukrującej, konieczne było na dość długa chwilę podciągnięcia do w 72 °C, żeby skrobia się rozłożyła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 16 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 Cześć. Chłopaki nie szalejcie ;-) używam jodyny której ważność wygasła rok temu. Ja mam jodynę pamiętającą początek CP nic jej nie jest - działa ale np. bardziej rozcieńczone roztwory np. taki jest w BA mają niestety termin przydatności i straciły swoje właściwości w połowie tego czas okresu. Za to są bardziej czytelniejsze dla początkujących. /z jasnego robi sie ciemne/. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Giziu Opublikowano 16 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 I w związku z tym chciałęś udzielić jakiejś dobrej rady w temacie wskaźnika skrobi? jak ja mogę udzielać rad a taki słód jak ten czeski to chyba rzadkość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bajo33 Opublikowano 16 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 Jod, który zakupiłem na dokładnie taki skład roztworu: 3% jod, 1% - jodek potasu i woda oczyszczona, 96% - etanol. Mi tam wsio ryba ile wytrzyma, ważne żeby działał chociaż przez parę warek:) Mogło się okazać, że z ostatnich 2 warek, które zacierałem z tym zwietrzałym wskaźnikiem skrobi nie wyciągnąłem maksimum wydajności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 16 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 Cześć. a taki słód jak ten czeski to chyba rzadkość A skąd możesz to wiedzieć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się