Krzyko Opublikowano 16 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 W sobotę nastawiłem Real Ale + jasny Bruntal i zadałem S-04, które ostro wzięły się do pracy jeszcze tego samego dnia (po ok. 7 godz.). Zachowywały się bardzo burzliwie, aż temp. brzeczki podskoczyła o 30C. Niestety ich harce skończyły się już we wtorek, czyli po niecałych trzech dobach. Od tej pory w fermentorze panuje grobowa cisza. Jakie są wasze doświadczenia z tymi drożdżami? One tak zawsze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 16 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 Nie ma w tym nic specjalnie dziwnego. Z mojego doświadczenia główna część fermentacji jest z reguły zakończona właśnie po 3-4 dniach. Teoria mówi, że fermentacja jest intensywniejsza na początku i maleje w czasie, ale jeszcze coś tam moze dofermentowywać, więc zostaw to przynajmniej do pełnego tygodnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 16 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 to sa piorunsko szybkie drozdze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyko Opublikowano 16 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 Ok, uspokoiliście mnie. Dzięki. Nie stosuję cichej, więc myślę, że piwko może sobie postać do dwóch tygodni. Blg chcę sprawdzić nie wcześniej niż po 10 dniach. Mam nadzieję, że nie będzie to za długo...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 16 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filip Opublikowano 16 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2012 (edytowane) (...) zostaw to przynajmniej do pełnego tygodnia. A po tygodniu zlej na cichą i niech jeszcze trochę postoi i wtedy będzie git. Edit: Pisaliśmy równocześnie i po wysłaniu posta dopiero zauważylem, że cichej nie stosujesz. Edytowane 16 Listopada 2012 przez Filip Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 17 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2012 tu masz wszystko o S-04 http://www.piwo.org/topic/889-fermentis-safale-s-04/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się