Skocz do zawartości

100% słodu monachijskiego


darko

Rekomendowane odpowiedzi

  Cytat
"Smak: delikatna słodowa paloność, zdominowana (zbyt mocno) przez nieco kwaskowy posmak"

 

Skąd się bierze ten kwaskowy posmak - z ciemnych słodów?

IMO jak najbardziej może, choć taką kwaskowość to raczej wprowadzają spore (powyżej 200g) ilości Carfy lub barwiącego, chyba też palony jęczmień.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  Cytat
Skąd się bierze ten kwaskowy posmak - z ciemnych słodów?

Sam nie wiem. Być może niemieckie słody Caramunich nie posiadają tyle słodyczy co karmelowy strzegomski, która łagodzi posmaki kwaskowe.

 

kopyr: ale w tym piwie nie było słodów palonych :D

Edytowane przez darko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 lata później...
  W dniu 24.02.2009 o 09:39, dori napisał(a):

Wracając do głównego tematu - kiedyś uwarzyłam alt'a z zestawy BA ze 100% udziałem monachijskiego. Piwo według mnie wyszło nie tylko pijalne, ale nawet bardzo dobre. Wcale nie było mdłe. Mam zamiar je jeszcze kiedyś powtórzyć :D

 

Dori czy robiłaś dokładnie wg wskazówek BA , wg swej receptury?

 

Zostało mi 5kg monachijskiego i chcę go wykorzystać, zanim dotrze przesyłka z komponentami do Pale Ale.

Edytowane przez marekch2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 lat później...

5kg monachijski I 16 EBC    1 kg pilzneński      160g czekoladowy     160g ciemny karmel     -takie użyłem składniki. 65-67 ponad 60 minut, wygrzew 78. Piwo odfermentowało z 14,5 BLG do 4,5BLG. Zlałem na cichą i spróbowałem. Piwo wydaje się bardzo "mdłe". Zobaczę efekt końcowy, ale zapowiada się niezbyt rewelacyjnie.

 

Edytowane przez grzesiuu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 24.03.2021 o 08:34, grzesiuu napisał(a):

Zobaczę efekt końcowy,

Rozwiń  

Jakim drożdżom to dales?

U mnie 100% monachijskiego głównie z Optimy (ciemny), na W34 - FM 31 dało bardzo smaczne, nie mulące czy mdłe piwo.

Pamiętaj też, że smak brzeczki <---> zielonego piwa jeszcze w trakcie pracy drożdży bywa bardzo zwodniczy.

Edytowane przez zasada
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 24.03.2021 o 09:42, grzesiuu napisał(a):

Bardzo szybko, dużo było gęstwy po poprzednim nastawie.

Rozwiń  

OK inaczej zapytam w  takim razie.

Ile tygodni i w jakich temperaturach prowadziłeś burzliwą przed przelaniem do drugiego pojemnika?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Ogólnie smak delikatnie się poprawił. Poczęstowałem kolegów i stwierdzili, że całkiem dobre. Sam osobiście wolę inne receptury. Cóż kwestia gustu (ostatnio zrobiłem z przepisu Foreign Extra Stout, Dorota Chrapek (dori) i zapowiada się rewelacyjnie)...

Edytowane przez grzesiuu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.