kopyr Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2009 "Smak: delikatna słodowa paloność, zdominowana (zbyt mocno) przez nieco kwaskowy posmak" Skąd się bierze ten kwaskowy posmak - z ciemnych słodów? IMO jak najbardziej może, choć taką kwaskowość to raczej wprowadzają spore (powyżej 200g) ilości Carfy lub barwiącego, chyba też palony jęczmień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2009 (edytowane) Skąd się bierze ten kwaskowy posmak - z ciemnych słodów? Sam nie wiem. Być może niemieckie słody Caramunich nie posiadają tyle słodyczy co karmelowy strzegomski, która łagodzi posmaki kwaskowe. kopyr: ale w tym piwie nie było słodów palonych Edytowane 2 Kwietnia 2009 przez darko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marekch2 Opublikowano 13 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2013 (edytowane) Wracając do głównego tematu - kiedyś uwarzyłam alt'a z zestawy BA ze 100% udziałem monachijskiego. Piwo według mnie wyszło nie tylko pijalne, ale nawet bardzo dobre. Wcale nie było mdłe. Mam zamiar je jeszcze kiedyś powtórzyć Dori czy robiłaś dokładnie wg wskazówek BA , wg swej receptury? Zostało mi 5kg monachijskiego i chcę go wykorzystać, zanim dotrze przesyłka z komponentami do Pale Ale. Edytowane 13 Lipca 2013 przez marekch2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 24 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 (edytowane) 5kg monachijski I 16 EBC 1 kg pilzneński 160g czekoladowy 160g ciemny karmel -takie użyłem składniki. 65-67 ponad 60 minut, wygrzew 78. Piwo odfermentowało z 14,5 BLG do 4,5BLG. Zlałem na cichą i spróbowałem. Piwo wydaje się bardzo "mdłe". Zobaczę efekt końcowy, ale zapowiada się niezbyt rewelacyjnie. Edytowane 24 Marca 2021 przez grzesiuu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 24 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 (edytowane) 20 minut temu, grzesiuu napisał: Zobaczę efekt końcowy, Jakim drożdżom to dales? U mnie 100% monachijskiego głównie z Optimy (ciemny), na W34 - FM 31 dało bardzo smaczne, nie mulące czy mdłe piwo. Pamiętaj też, że smak brzeczki <---> zielonego piwa jeszcze w trakcie pracy drożdży bywa bardzo zwodniczy. Edytowane 24 Marca 2021 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 24 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 SAFLAGER S-23 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 24 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 1 minutę temu, grzesiuu napisał: SAFLAGER S-23 A długo pracowały? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 24 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 Bardzo szybko, dużo było gęstwy po poprzednim nastawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 24 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 13 minut temu, grzesiuu napisał: Bardzo szybko, dużo było gęstwy po poprzednim nastawie. OK inaczej zapytam w takim razie. Ile tygodni i w jakich temperaturach prowadziłeś burzliwą przed przelaniem do drugiego pojemnika? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 15 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2021 (edytowane) Ogólnie smak delikatnie się poprawił. Poczęstowałem kolegów i stwierdzili, że całkiem dobre. Sam osobiście wolę inne receptury. Cóż kwestia gustu (ostatnio zrobiłem z przepisu Foreign Extra Stout, Dorota Chrapek (dori) i zapowiada się rewelacyjnie)... Edytowane 15 Kwietnia 2021 przez grzesiuu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się