pepe11 Opublikowano 18 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 Czy ktoś ma doświadczenie ze stosowaniem ozonatora w pomieszczeniu gdzie warzymy piwo ? http://allegro.pl/polski-ozonator-do-klimatyzacji-generator-ozonu-7-i2774416872.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mahometus Opublikowano 18 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 (edytowane) Mam takie ustrojstwo i używam. Tzn mniejszej wydajności ok 600mg/h , ostało mi się po walce z teoretyczną alergią dzieciaka. Używam w kuchni wraz z wentylatorem przed warzeniem, ale na razie 2 razy więc na dłuższą metę to zobaczymy. Do tego co warkę 10 butelek sterylizuje tylko ozonem na próbę póki co to te testowe infekcji brak. Co ważne! nie daj boże sterylizować tym fermentatorów! Raz to zrobiłem, mimo że był umyty to lekki zapaszek był. Zaozonowałem go i teraz permanentnie wali starą skarpetą, mimo ACE, wietrzenia mycia podchlorynem itp. To w przypadku czystego gazowania, bo ten który gazowałem napełniony wodą i przez kamień napowietrzający jest ok. Edytowane 18 Listopada 2012 przez mahometus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gigo Opublikowano 18 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 tu są fajne opisy jak to działa i jak można to zrobic samemu http://salwach.pl/ozone_generator http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=2071496&highlight=ozonator&sid= Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 18 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 Niby ozonowanie powietrza sterylizuje pomieszczenie w którym jest stosowane, ale czy nie jest tak tylko w przypadku pomieszczeń zamkniętych? Mam wątpliwości czy jest w tym sens jeśli pomieszczenie nie jest odizolowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe11 Opublikowano 18 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 Niby ozonowanie powietrza sterylizuje pomieszczenie w którym jest stosowane, ale czy nie jest tak tylko w przypadku pomieszczeń zamkniętych? Mam wątpliwości czy jest w tym sens jeśli pomieszczenie nie jest odizolowane. Skoro dezynfekuje nawet dywany i różne zakamarki to z ustrojstwem z powietrza chyba też da radę , myślę przede wszystkim o warzeniu letnim i krytycznym momencie chłodzenia i przelewania brzeczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gigo Opublikowano 18 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 Myślę że do piwowarstwa domowego takie urządzenie ma sens. Zrobienie go w warunkach domowych nie było by aż takie trudne i kosztowne a spróbować zawsze można. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mahometus Opublikowano 18 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 (edytowane) Tylko ostrożnie z przebywaniem w zaozonowanym pomieszczeniu, wdychanie tego gazu jest bardzo nieprzyjemne. I jeśli chodzi o samoróbki to ostrożnie z osiąganym stężeniem. Edytowane 18 Listopada 2012 przez mahometus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gigo Opublikowano 18 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 tak właśnie pisali na elektrodzie że przy ozonowaniu nie wolno przebywać w pomieszczeniu i później je dobrze wywietrzeć ze względu na szkodliwość ozonu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe11 Opublikowano 18 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 (edytowane) tak właśnie pisali na elektrodzie że przy ozonowaniu nie wolno przebywać w pomieszczeniu i później je dobrze wywietrzeć ze względu na szkodliwość ozonu to ja odpadam , już raz trułem owocówki , zachciało się letniego warzenia , zapodałem latającym francom stary muchozol i prawie sam zszedłem ! Naprawdę ostrzegam przed wejściem do małego pomieszczenia krótko po rozpyleniu tego świństwa ! Edytowane 18 Listopada 2012 przez pepe11 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyko Opublikowano 18 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 A czy nie uważacie, że nie mniej skutecznym rozwiązaniem byłaby lampa UV - taka jakiej używają w służbie zdrowia? Włączyć to-to na noc przed dniem warzenia i po krzyku... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gigo Opublikowano 18 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 lampa sterylizuje podobno tylko tam gdzie pada jej światło a ozonator przy włączonym wentylatorku ma większy zasięg bo ozon zawarty w powietrzu dociera wszędzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyko Opublikowano 18 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 No cóż, na chłopski rozum wstawienie wentylatora do pomieszczenia z zamkniętymi drzwiami i oknami wymusi cyrkulację powietrza i efekt działania lampy powinien być ten sam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mahometus Opublikowano 18 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 (edytowane) Ja robię tak, odpalam ozonator w dniu warzenia kiedy wychodzę do pracy, ustawiam go na 30min (max pracy) wraz z wentylatorem pokojowym. Po powrocie świeżo, bez zapachów i chyba sterylniej . Czas rozpadu połowicznego ozonu to chyba ok 40 min więc po 2h na pewno go nie ma, z resztą czuć go wyraźnie kiedy coś jest. W sumie śrutuje też w kuchni więc takie zapobieganie.. Znowu światło lampy UV-C też do zdrowych raczej nie należy, więc tak czy siak na to samo wychodzi, trzeba wiać Edytowane 18 Listopada 2012 przez mahometus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 18 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 Biorąc wszystkie za i przeciw pozostanę przy swoim sposobie, żadnych wynalazków. Przerost formy nad treścią moim zdaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe11 Opublikowano 18 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 Biorąc wszystkie za i przeciw pozostanę przy swoim sposobie, żadnych wynalazków. Przerost formy nad treścią moim zdaniem. Z drugiej strony przy takim samym reżimie , w lato trzy infekcje były , po ochłodzeniu zero , może to ustrojstwo by pomogło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 18 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 (edytowane) Z drugiej strony przy takim samym reżimie , w lato trzy infekcje były , po ochłodzeniu zero , może to ustrojstwo by pomogło Czyli najbezpieczniej to na tyle zwiększyć wybicie lub czestotliwość warzenia w sezonie "głównym", aby w lecie, zamiast ganiać muszki po warzelni, tylko spijać piwo Edytowane 18 Listopada 2012 przez polter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 18 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 Wciąż mnie dziwi skąd wzięło się przekonanie, że lato to koniec sezonu. Zima czy lato, średnio dwie warki miesięcznie warzę i zero infekcji (jedna kontrolowana, się nie liczy). I nie stosuję żadnych ozonatorów czy innych wynalazków, latem w otwartym garażu cały proces przeprowadzam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe11 Opublikowano 19 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2012 Z drugiej strony przy takim samym reżimie , w lato trzy infekcje były , po ochłodzeniu zero , może to ustrojstwo by pomogło Czyli najbezpieczniej to na tyle zwiększyć wybicie lub czestotliwość warzenia w sezonie "głównym", aby w lecie, zamiast ganiać muszki po warzelni, tylko spijać piwo W sierpniu nowy kocioł doszedł i jak tu się było powstrzymać ? Warka za warką szła ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się