TOM_TOM Opublikowano 19 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2012 Chciałem uwarzyć Porter 24blg, 20l. OK. 11,5kg słodu, filtracja za pomocą węża z oplotu. Niestety Po ok. 3-4 litrach filtracja ustała. Wyglądało mi to jakby słód zatkał dostęp do węża. W czym problem? Za drobno ześrutowałem słód? Jak temu zaradzić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 19 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2012 Duży ciężar młóta, duży nacisk na wąż. Na przyszłość można spróbować zrobić filtrator z rurek miedzianych, a na razie to chyba tylko zamieszać i od początku zacząć. Możesz ten postawić kadź filtracyjną wyżej i dać dłuższy wężyk, dolać trochę gorącej wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOM_TOM Opublikowano 19 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2012 Niestety zamieszanie pomaga tylko na chwilę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 19 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2012 Spróbuj ponieść temperaturę przez dolanie trochę gorącej wody, spróbuj też dmuchnąć w ten wąż (jak przestanie lecieć). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 19 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2012 Możesz też ewentualnie podzielić zacier na dwie części i wysłodzić każdą oddzielnie. Może wtedy gdy będzie mniejszy ciężar młóta filtracja pójdzie łatwiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wena Opublikowano 19 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2012 Daj zacier do gara, podgrzej i zacznij od nowa. Dolej wody, która była przeznaczona do wysładzania. Oczywiście to co przefiltrowane już zostaw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 19 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2012 (edytowane) W czym filtrujesz? Jeśli w standardowym fermentorze 33l, to 11,5kg słodu to będzie zapełniony prawie do pełna. Drobne ześrutowanie i duża wysokość warstwy filtracyjnej spowodowało pewnie podciśnienie w młócie. Czy ciężar powoduje zgniecenie wężyka to nie wiem. Sposobów radzenia sobie z utkaną filtracją jest kilka od nacinania młóta, dziurkowania, podgrzewania całości, mieszania i ponownego czekania na ułożenie warstwy, po przebudowę kadzi filtracyjnej, dodanie drugiego oplotu, wymianę oplotu na rurki miedziane, czy rozdział na filtracji na 2 razy. Edytowane 19 Listopada 2012 przez korko_czong Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 19 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2012 mi zatkało standardową porcję stouta owsianego przy filtracji, nie dałem rady odetkać, przyczyna nierozpoznana.... piwo z zestawu BA filtrowałem przez płótno, także z problemami stout wyszedł mocno wytrawny i piana szybko znika, ale w mózg trzepie w miarę dojrzewania w butelkach zyskuje na smaku, ale zadowolony z niego nie jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 19 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2012 mi zatkało standardową porcję stouta owsianego przy filtracji, nie dałem rady odetkać, przyczyna nierozpoznana.... Przyczyną są platki, a dokładnie ta breja, która się robi podczas zacierania. No i oczywiście w płatkach nie ma łuski. Można sobie pomóc, dodając coś, co wspomoże filtrację takiego stouta, np. łuskę gryki. Jeszcze gorzej jest z witem, bo płatków tam jeszcze więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się