leszcz007 Opublikowano 2 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2012 więcej rurek nie było Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArT_B_ Opublikowano 3 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 Jak przetestuję sprzęt i będzie wsio wporzo to je poprzycinam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 3 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 No, faktycznie teraz to bez sensu, szkoda rurek. Żeby nie był "trzy razy przycinane i dalej za krótkie" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArT_B_ Opublikowano 3 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 śfinte słowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 3 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 W 2 dni spadło Ci jeszcze o 0,5blg......to znaczy, że piwko cały czas fermentuje. Jak pisał leszcz007 spokojnie powinno Ci zejść do 2blg.....no ale skoro już przelałeś na cichą to ja bym potrzymał na cichej co najmniej 2 tygodnie!!! I Tobie też to radzę, no chyba, że masz zamiar mieć fajne granaty na sylwestra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArT_B_ Opublikowano 3 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 (edytowane) Parę by się przydało Przecież Sylwester to czas strzelania A poważnie to piwo nie wytrzyma w butelkach dłużej niż 3tyg Więc chyba nie grozi mu przegazowanie Bardziej boje się że na święta będzie niedogazowane... Zapomniałem powiedzieć że przy okazji drugiej warki zrobiłem też test FFT (robienie tego testu to dobry nawyk) Nie wiem czy wszystko zrobiłem jak trzeba, ale dzisiaj wygląda on tak Edytowane 3 Grudnia 2012 przez ArT_B_ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArT_B_ Opublikowano 10 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2012 Po 10 dniach cichej warka#1 rozlana do butelek z dodatkiem 140g glukozy. Wyszło 41 butelek. (Leszcz007 dzięki za instruktaż ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 10 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2012 były by 42 butelki, aleśmy jedną wychlali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArT_B_ Opublikowano 13 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2012 Warka#2 przelana na cichą. 3Blg. Mam nadzieję że tydzień cichej wystarczy bo chciałbym zabutelkować ją jeszcze przed świętami. A starter do następnej warki kręci się już 24h. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArT_B_ Opublikowano 28 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2012 święta święta i po świętach Jest więcej czasu więc uzupełniam zapiski:) 17-12-2012 Warka#3 Miało być BPA by Leszcz007 a jest niespodzianka Skład: 3,00 kg Pilsner Strzegom (4,5 EBC) 1,50 kg Munich I Strzegom (12,0 EBC) 0,30 kg Karmel 150 (136,0 EBC) 0,30 kg Karmel 30 (39,0 EBC) 0,10 kg Karmel 600 (708,0 EBC) Zacieranie: Plan był... ale jak to z planami diabli go wzięli... wyszło tak... 35' 52st i nie wiadomo jak długo ale coś ok 1,5h 63st do negatywnej próby jodowej... tak wyszło bo zbijało mi się złoże i miałem problem z obiegiem brzeczki i sterowaniem temperaturą. Gotowanie: 30,00 g Perle Gotowanie 60,0 min 30,00 g Pilgrim Gotowanie 15,0 min Pomimo problemów do fermentora trafiło 23L 12,5BLG wraz z Bastogne Belgian Ale. 23-12-2012 Warka#2 rozlana do butelek, wyszło 44 butelki. Do refermentacji użyłem 3,5g glukozy na butelkę. Dzisiaj mija 11 dzień burzliwej warki#3 i zastanawiam się czy przelewać na cichą czy potrzymać jeszcze z tydzień i od razu zabutelkować... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArT_B_ Opublikowano 22 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2013 Dzisiaj przypomniałem sobie o Warce#3 Po ponad miesiącu burzliwej trafiła do butelek z dodatkiem 4g glukozy na butelkę Z 12,5Blg odfermentowała do 2Blg. W smaku bardzo fajne piwo... zobaczymy co wyjdzie z niego po miesiącu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 26 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2013 Szybkie dwa pytanka: 1) Jak zrobiłeś te wskaźniki poziomu w kegach? 2) Jakiej używasz pompy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArT_B_ Opublikowano 26 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2013 (edytowane) Płynowskazy zrobiłem ze złączek kątowych do gazu 1/2" i rurki igielitowej 10/12mm. Pompa jest od pralki polar wkleiłem tylko do niej klejem dwuskładnikowym mufy PEX 25mm-3/4". Edytowane 26 Stycznia 2013 przez ArT_B_ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 27 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2013 (edytowane) Niesamowicie wciągnął mnie temat HERMS-a, do tego stopnia, że nawet szukam już książki do nauki programowania kontrolerów :lol: :lol: Natomiast nie daje mi spokoju jedna rzecz. Otóż, czy wymiennik ciepła nie może być w kadzi zaciernej? Jakoś nie mogę się przekonać do cyrkulacji zacieru. W kadzi zaciernej montując mieszadło i pompując wodę z zasobnika ciepłej wody poprzez wymiennik ciepła możemy utrzymywać temp zacieru. A pompowanie wody jest mniej upierdliwe. Dodatkowo np po chmieleniu możemy kadź zacierną napełnić zimną wodą i przez wymiennik cyrkulować nachmieloną brzeczkę chłodząc ją. Wiem, że może zbyt rzeźbie w figurce z brązu ale naszło mnie na filozofowanie. Oczywiście rozważajmy to jako projekt gdzie oszczędność nie jest na pierwszym miejscu. Chodzi mi o sam sens działa i czy dalej to bedzie HERM? ufff koniec Edytowane 27 Stycznia 2013 przez marcin_l85 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArT_B_ Opublikowano 27 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2013 Szukając informacji nt HERMSów znalazłem tylko jeden film na YT w którym gość podgrzewał zacier wkładając wężownicę do zaciernej. Osobiście uważam że lepiej jest pompować brzeczkę przez wężownicę, łatwiej chyba wtedy kontrolować temp. ale nie jest to sprawdzone przeze mnie eksperymentalnie, są to jedynie moje domysły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 31 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2013 Nie daje mi jeszcze spokoju pompowanie zacieru. Jest on jakoś zgrubnie filtrowany? Co z młótem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArT_B_ Opublikowano 31 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2013 Ja korzystam z filtratora rurkowego. Foty w galerii. Co do młuta to ze słodem śrutowanym w sklepie nie miałem kłopotu, natomiast do ostatniej warki kolega ześrutował mi słody trochę za drobno i miałem problem z obiegiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 31 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2013 Z młutem chodziło mi o pompowanie właśnie. Pompa zasysa przez filtrator brzeczkę? Nie zapowietrza się układ albo nie zapycha filtrator przez fakt zasysania brzeczki a nie swobodnego wypływu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 31 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2013 młutem młuta Przy pierwszym się powstrzymałem - teraz to mnie oczy bolą! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 31 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2013 młutem młuta Przy pierwszym się powstrzymałem - teraz to mnie oczy bolą! Pomroczność jasna :beer: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArT_B_ Opublikowano 1 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 Przy pierwszym się powstrzymałem - teraz to mnie oczy bolą! było używać maski do spawania to by oczka nie bolały A co do młóta to patrz post #42 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 2 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2013 Czyli twierdzisz, że pompa nie powoduje wciągania łusek w nacięcia w rurce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArT_B_ Opublikowano 3 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2013 U mnie nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciek Aniol Opublikowano 13 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 Witam. Od jakiegoś czasu do przepompowywania zacieru używam pompki od pralki polar i mam problem z przepływem przez cewe HERMSA (15m rurka miedziana 12mm). Jak to wygląda u Ciebie? Ile litrów na minutę robi pompka? Nie masz problemów z podnoszeniem temperatury? U mnie wszystko działa poprawnie na testach z wodą. Wtedy rampy idą ładnie jakieś 10 stopni na 15 min. Z młótem w środku zaczynają się schody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się