Skocz do zawartości

Kellerbier / płatki dębowe


colkurtz

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć i czołem!

 

Pisałem już na zaprzyjaźnionym forum, ale może tutaj dowiem się więcej :)

 

Poszukując receptury na kellerbier natknąłem się na takową:

3,6kg Weyermann Bavarian Pils malt

1,7 kg Briess Munich malt

2 szklanki wiórków dębowych

55g Mittelfrüh lub Hersbrucker (4%AA) na goryczkę

42 g Hallertauer Mittelfrüh lub Hersbrucker na aromat

 

Wiórki wyprażyć w piekarniku przez 1h, 121°C. Zalać gorącą wodą ~80°C i ostudzić.

Zacieranie infuzyjne; 50*, przerwa 30 min -> 64*, przerwa 15 min -> 69*, przerwa 15 min -> 77*

Gotowanie/chmielenie 90 min: chmiel goryczka 75 min, chmiel aromat 0 min

Po schłodzeniu dodać "wywar" z wiórków.

 

3 tyg. fermentacja, 2 m-ce leżakowanie w 10-13*.

Bez refermentacji.

 

receptura stąd: (klik)

 

I główne moje pytanie jest o sposób stosowania płatków/wiórów dębowych.

W cytowanym przepisie dodaje się 'herbatkę' do fermentacji, natomiast zetknąłem się również z dodawaniem suchych płatków na cichą. Którą drogą pójść?

Poza tym, 2 szklanki to dość sporo mi się wydaje...

 

Jeśli ktoś chciałby coś dodać o samej recepturze, to również się nie obrażę :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja dodaję jedynie na cichą ale nie preparuje ich w taki sposób. Zalewam wrzątkiem i gotuje kilka minut, następnie całą herbatkę wraz z "fusami" ;) wlewam do fermentatora.

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja dodaję jedynie na cichą ale nie preparuje ich w taki sposób. Zalewam wrzątkiem i gotuje kilka minut, następnie całą herbatkę wtaz z "fusami" ;) wlewam do fermentatora.

Rozumiem, a ilość? Przy 20L, 5g płatków będzie już wyczuwalne, czy walić od razu 50g?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po własnych doświadczeniach dałbym w okolicach 25-35g (na 20l). W sklepach są już opiekane, mniej lub bardziej, można sobie wybrać w zależności jaki efekt chcesz osiągnąć.

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

receptura jest ok, w tym piwie wyraźnie czuć garbniki.

tu masz zbliżoną recepturę na piwo codera http://www.piwo.org/..._400#entry72629

 

edit

Miałem okazję degustować, nic mu nie brakowało ;)

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Ponieważ właśnie minęły 2 m-ce od zabutelkowania, napiszę wrażenia:

 

- zasyp wydaje się być OK, bardzo przyjemny słodowy smak, wyszło mi ~23l 14blg;

- goryczka z Mittelfrueha genialna, będę częściej stosował;

- wiórków dałem 20g zagotowanych i wlanych na ost tydzień fermentacji (wg. rady josefika) - wyczuwalne są delikatne garbniki;

- brak refermentacji chyba nie był dobrym pomysłem - po 2 m-cach piwo jest przyjemnie słabo wysycone, natomiast piana to żenada... następnym razem dodałbym minimalna dawkę cukru.

 

Generalnie piwo mi smakuje, nie testowałem jeszcze na nieobytych z kellerami ;) Jedyne co bym zmienił, to refermentacja.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Beczki na piwo były smołowane i piwo żadnych aromatów od drewna nie przyswajało. Jeżeli już to lekko smołowe.

 

Jeśli już to prędzej można by to określić jako żywiczne, niż smołowe.

Smoła piwowarska nie miała nic wspólnego, poza nazwą, ze smołą ani w znaczeniu produktu suchej destylacji drewna ani tym bardziej bitumicznej ;):D

Smoła piwowarska wyrabia się z kalafonji i terpentyny.

http://www.wbc.pozna...ntent?id=116305

chyba jeszcze z woskiem?

Edytowane przez mimazy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.