scooby_brew Opublikowano 5 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2009 (edytowane) Oto dwa przepisy pszeniakow (jeden w stylu bawarskim i drugi amerykanskim) zrobione w stylu "partial mash", czyli uzywajac zarowno slodow jak i ekstraktow. Do stworzenia receptury uzylem po jednej puszce slodu pszenicznego WES, i zalozylem, ze ma wydajnosc ok. 1.035. Ekstrakt pszenny WES jest mieszanka 80% pszenicy i 20 % jeczmienia: http://www.homebrewing.pl/ekstrakt-slodowy-wes-pszeniczny-17kg-p-23.html Pierwszy pszeniak to klon Paulaner Heffe, przerobiony z receptury z magazynu BYO. Warka 5 gal (19 L) OG=1.053 FG=1.010 IBU=18 SRM=5 ABV=5.6% 1 puszka ekstraktu pszenicznego WES - 1.7 kg 3 lbs (1.36 kg) slodu pszennego 2.25 lbs (1.0 kg) slodu pilsner 1 oz (28 gr) Hallertau Horsbrucker (4.75 AAU) 60 min Wyeast 3638 lub White Labs WLP380 Chmiel mozesz zastapic Lubelskim, drozdze mozesz zastapic Fermentis Safbrew WB-06. Dekokcja z 30 min przerwa na 131*F (55°C), 45 min na 153*F (67°C). Gotuj warke przez 90 min, ale chmiel dodaj na 60 min. Druga receptura to typowy "pszenniak" amerykanski. Ok. 60% jeczmienia i 40% pszenicy, z malym dodatkiem slodu specjalistycznego i poznych chmieli. Wlasciwie to chcialem przerobic recepture klonu piwa Double Eagle Ale, ale ten ma 70% jeczmienia i 30% pszenicy, wiec bylo to niemozliwe uzywajac puszki WES (80%-20%). Ta receptura jest wiec czyms podobnym tylko w proporcjach 60-40. Warka 5 gal (19 L)OG=1.052 FG=1.014 IBU=27 SRM=6 ABV=4.8% 1 puszka ekstraktu pszenicznego WES - 1.7 kg 5 lbs (2.27 kg) slod Pale, 2-rzedowy 0.5 lbs (2.3 kg) slod monachijski Chmiele: 1 oz (28 gr) Perle, 6.5 AAU, 60 min 1 oz (28 gr) Hallertauer, 4.0 AAU, (10 min) Drozdze: White Labs WLP051 (California Ale V) lub Wyeast 1272 (American Ale II) Chmiele Perle pewnie moglbys zastapic Marynka a Hallertauer Lubelskim. Drozdze mozesz zastapic Fermentis Safale US-05. Zacierasz tu tylko slod pale, wiec ja bym zrobil to 1 godz. w temp. 152*F, (67°C). PS. Upewnij sie, aby NIE uzyc drozdzy bawarskich do pszenniaka amerykanskiego, bo ci wyjdzie woda po brudnej szmacie zamiast piwa LOL. Ja tak kiedys sprobowalem i musialem wylac cale 5 galonow piwa Edytowane 5 Lutego 2009 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 6 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2009 PS. Upewnij sie, aby NIE uzyc drozdzy bawarskich do pszenniaka amerykanskiego, bo ci wyjdzie woda po brudnej szmacie zamiast piwa LOL. Ja tak kiedys sprobowalem i musialem wylac cale 5 galonow piwa Ciekawe czemu, skład jest w sumie podobny do bawarskiego pszeniczniaka, za wyjątkiem słodu 2-row, czyżby on był tak pozbawiony smaku? Zrobiłem moje pierwsze piwo amerykańskie: Blond Ale na ekstrakcie 2-row i chmielone Cascade. Wyszło dość marne, z grubsza odpowiada temu co napisałeś. Nie wiem, czy coś spartoliłem, czy ten słód po prostu tak ma... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yemu Opublikowano 6 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2009 Zrobiłem moje pierwsze piwo amerykańskie: Blond Ale na ekstrakcie 2-row i chmielone Cascade. Wyszło dość marne, z grubsza odpowiada temu co napisałeś. Nie wiem, czy coś spartoliłem, czy ten słód po prostu tak ma... a gdzie nabyłeś ekstrakt 2-row? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 6 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2009 a gdzie nabyłeś ekstrakt 2-row? Był w sklepie BA Mutons Extra Light, ale już nie ma. Pewnie wykupiłem cały zapas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 6 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2009 No i to chyba dokładnie w tym momencie co chciałem wrzucić go do koszyka:) zniknął Mutons Extra Light. Przynajmniej ten kilogramowy. Dostępny jest jeszcze 0,5 kg w proszku. Dzisiaj dostałem paczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sziszi Opublikowano 7 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2009 Zrobiłem moje pierwsze piwo amerykańskie: Blond Ale na ekstrakcie 2-row i chmielone Cascade. Wyszło dość marne, z grubsza odpowiada temu co napisałeś. Nie wiem, czy coś spartoliłem, czy ten słód po prostu tak ma... a jakich użyłeś drożdży?? US-05? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 9 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2009 Zrobiłem moje pierwsze piwo amerykańskie: Blond Ale na ekstrakcie 2-row i chmielone Cascade. Wyszło dość marne' date=' z grubsza odpowiada temu co napisałeś. Nie wiem, czy coś spartoliłem, czy ten słód po prostu tak ma...[/quote']a jakich użyłeś drożdży?? US-05? Cali-Ale, czyli Wyeast American Ale, US-05 są ich w miarę przyzwoitym suchym odpowiednikiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się