Jump to content

Dwa piwa pszenne (partial mash).


scooby_brew

Recommended Posts

Oto dwa przepisy pszeniakow (jeden w stylu bawarskim i drugi amerykanskim) zrobione w stylu "partial mash", czyli uzywajac zarowno slodow jak i ekstraktow. Do stworzenia receptury uzylem po jednej puszce slodu pszenicznego WES, i zalozylem, ze ma wydajnosc ok. 1.035. Ekstrakt pszenny WES jest mieszanka 80% pszenicy i 20 % jeczmienia: http://www.homebrewing.pl/ekstrakt-slodowy-wes-pszeniczny-17kg-p-23.html

 

Pierwszy pszeniak to klon Paulaner Heffe, przerobiony z receptury z magazynu BYO.

 

Warka 5 gal (19 L)

OG=1.053 FG=1.010

IBU=18 SRM=5

ABV=5.6%

 

1 puszka ekstraktu pszenicznego WES - 1.7 kg

3 lbs (1.36 kg) slodu pszennego

2.25 lbs (1.0 kg) slodu pilsner

 

1 oz (28 gr) Hallertau Horsbrucker (4.75 AAU) 60 min

 

 

Wyeast 3638

lub

White Labs WLP380

Chmiel mozesz zastapic Lubelskim, drozdze mozesz zastapic Fermentis Safbrew WB-06. Dekokcja z 30 min przerwa na 131*F (55°C), 45 min na 153*F (67°C). Gotuj warke przez 90 min, ale chmiel dodaj na 60 min.

 

 

:):beer::):D:)

 

 

Druga receptura to typowy "pszenniak" amerykanski. Ok. 60% jeczmienia i 40% pszenicy, z malym dodatkiem slodu specjalistycznego i poznych chmieli. Wlasciwie to chcialem przerobic recepture klonu piwa Double Eagle Ale, ale ten ma 70% jeczmienia i 30% pszenicy, wiec bylo to niemozliwe uzywajac puszki WES (80%-20%). Ta receptura jest wiec czyms podobnym tylko w proporcjach 60-40.

 

Warka 5 gal (19 L)

OG=1.052 FG=1.014

IBU=27 SRM=6

ABV=4.8%

 

 

1 puszka ekstraktu pszenicznego WES - 1.7 kg

5 lbs (2.27 kg) slod Pale, 2-rzedowy

0.5 lbs (2.3 kg) slod monachijski

 

Chmiele:

1 oz (28 gr) Perle, 6.5 AAU, 60 min

1 oz (28 gr) Hallertauer, 4.0 AAU, (10 min)

 

Drozdze:

White Labs WLP051 (California Ale V)

lub

Wyeast 1272 (American Ale II)

Chmiele Perle pewnie moglbys zastapic Marynka a Hallertauer Lubelskim. Drozdze mozesz zastapic Fermentis Safale US-05. Zacierasz tu tylko slod pale, wiec ja bym zrobil to 1 godz. w temp. 152*F, (67°C).

 

PS. Upewnij sie, aby NIE uzyc drozdzy bawarskich do pszenniaka amerykanskiego, bo ci wyjdzie woda po brudnej szmacie zamiast piwa LOL. Ja tak kiedys sprobowalem i musialem wylac cale 5 galonow piwa :)

Edited by scooby_brew
Link to comment
Share on other sites

PS. Upewnij sie, aby NIE uzyc drozdzy bawarskich do pszenniaka amerykanskiego, bo ci wyjdzie woda po brudnej szmacie zamiast piwa LOL. Ja tak kiedys sprobowalem i musialem wylac cale 5 galonow piwa :cool:

Ciekawe czemu, skład jest w sumie podobny do bawarskiego pszeniczniaka, za wyjątkiem słodu 2-row, czyżby on był tak pozbawiony smaku?

 

Zrobiłem moje pierwsze piwo amerykańskie: Blond Ale na ekstrakcie 2-row i chmielone Cascade. Wyszło dość marne, z grubsza odpowiada temu co napisałeś. Nie wiem, czy coś spartoliłem, czy ten słód po prostu tak ma...

Link to comment
Share on other sites

Zrobiłem moje pierwsze piwo amerykańskie: Blond Ale na ekstrakcie 2-row i chmielone Cascade. Wyszło dość marne, z grubsza odpowiada temu co napisałeś. Nie wiem, czy coś spartoliłem, czy ten słód po prostu tak ma...

a gdzie nabyłeś ekstrakt 2-row?

Link to comment
Share on other sites

No i to chyba dokładnie w tym momencie co chciałem wrzucić go do koszyka:) zniknął Mutons Extra Light. Przynajmniej ten kilogramowy. Dostępny jest jeszcze 0,5 kg w proszku. Dzisiaj dostałem paczkę.

Link to comment
Share on other sites

Zrobiłem moje pierwsze piwo amerykańskie: Blond Ale na ekstrakcie 2-row i chmielone Cascade. Wyszło dość marne, z grubsza odpowiada temu co napisałeś. Nie wiem, czy coś spartoliłem, czy ten słód po prostu tak ma...

a jakich użyłeś drożdży?? US-05?

Link to comment
Share on other sites

Zrobiłem moje pierwsze piwo amerykańskie: Blond Ale na ekstrakcie 2-row i chmielone Cascade. Wyszło dość marne' date=' z grubsza odpowiada temu co napisałeś. Nie wiem, czy coś spartoliłem, czy ten słód po prostu tak ma...[/quote']

a jakich użyłeś drożdży?? US-05?

Cali-Ale, czyli Wyeast American Ale, US-05 są ich w miarę przyzwoitym suchym odpowiednikiem.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.