Skocz do zawartości

Browar Angry Goose


Gąska

Rekomendowane odpowiedzi

Warka #17 SMaSH the Citra

Single Malt and Single Hop 15.5 Blg ~65 IBU

 

Zasyp:


  • Pale Ale - 6kg

 

Zacieranie:

  • 66°C-64°C - 60min
  • 64°C-78°C - 20min
  • 78°C - 5min i do filtracji

 

Wysładzanie:

Do uzyskania 28L

 

Chmielenie:

  • (60min 100% Citra 12.6%Ak)
  • 20g - fwh
  • 10g - 60min
  • 20g - 30min
  • 20g - 5min
  • 20g - 0min
  • 20g - Na whirlpool (15min 75°C - 65°C).
  • 85g - Na ostatnie 4 dni przed rozlewem.

 

Efekt finalny to 21L brzeczki o gęstości 15.5Blg.

 

30.09.2014 Zadane trzydniową gęstwą US-05 200ml.

FFT-2Blg

23.10.2014 Przelane + 85g Citra

24.10.2014 Cold Crash do ok. 5°C

28.10.2014. Zabutelkowane z dodatkiem 115g cukru 19L.

Ocena wrażeń Blukasze z degustacji piwka poniżej:

Od razu recenzja Citra SMaSH (Angry Goose):

Kolor: ładne, klarowne, nie ma się do czego przyczepić

Piana: średnio pęcherzykowa, dosyć szybko znika, nie zostawia śladów na szkle. Szału nie ma.

Aromat: w pierwszej chwili jest przyjemnie, są aromaty chmielowe, lekko słodowe. Niestety dosyć szybko pojawia się mocna nuta alkoholowa. Zaznaczam, że piłem dosyć ciepłe.

Smak : tutaj w zasadzie to samo co w aromacie, alkohol jak w mocnym double ipa. Na początku miałem wrażenie, że goryczka jakby dla mnie za słaba ale w miarę picia połączenie alkoholu i chmielowej goryczki dało uczucie zdrętwiałego języka, czyli ok :) Brakuje pełni w tym piwie, w zasadzie przy łyku poza pierwszym uderzeniem alkoholu i chmielowej goryczki nic się dalej nie dzieje.

Ogólnie: Ogólnie to ja lubię jak się alkohol przebija w piwie, jednak tutaj było tego zdecydowanie za dużo. Zwłaszcza w aromacie w zasadzie alkohol przyćmiewał wszystko inne i był taki drażniący. Ale co tam, najważniejsze, że przy końcówce, moja potrzeba doznań piwnych była zas

pokojona. Sesyjnym bym go nie nazwał.

cytowany wątek

Edytowane przez Gąska
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #18 Supermassive Black Hole

(na podstawie recepty Darth Vader by Scooby_Brew)

Cascadian Dark Ale 16 Blg ~55 IBU

 

 

Zasyp:

  • Pale Ale - 5kg
  • Caraffa II special - 0.5kg
  • Bursztynowy - 0.25kg
  • Karmelowy 150 - 100g
  • Cukier trzcinowy - 0.25kg

 

Zacieranie:

  • 20L wody 72°C Zasyp słodów.
  • 66-68°C - 90min

 

Wysładzanie:

  • Do uzyskania 29L

 

Chmielenie: (90min)

  • Centenial - 25g na 60min
  • Cascade - 25g na 45min
  • Centenial - 25g na 15min
  • Cascade - 25g na 0min
  • Mech irlandzki 8g na 10min
  • Cukier trzcinowy - 250g na 10min
  • Cascade - 50g na 4 dni przed rozlewem.

 

Efekt finalny to 22L o gęstości 16Blg

 

22.11.2014 - zadane starą (1 miesiąc w lodówce) gęstwą US-05.

Brzeczka schłodzona do 16°C i wstawiona do pudła gdzie temp. otoczenia to 10°C i tu chyba troszkę przesadziłem. Miałem nadzieję, że wystartują szybko, ale po 15h cisza. Lag był spory ale ruszyły po ok 20h. Temperatura w skrzyni 12°C.

FFT - 2,5Blg

15.12.2014 - 2-2.5Blg. Przelane do nowego wiadra + 50g Cascade. Temperatura w pudle 19°C i zaczynam obniżać na maxa.

19.12.2014 Zabutelkowanez dodatkiem 100g cukru. 40 butelek 0.5L

post-5337-0-62966300-1417732986_thumb.jpg

Edytowane przez Gąska
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #19 Grodzisz

A'la Grodziskie7,5 Blg ~?IBU

 

Zasyp:

  • Pale Ale - 1,1kg
  • Grodziski - 2kg

 

Zacieranie:

  • 65°C - 40min
  • 72°C - 40min
  • 78°C - 5min i do filtracji

 

Wysładzanie:

Do uzyskania 28L

 

Chmielenie:

  • (60min 100% Iunga 11.2%Ak)
  • 55g - złoże filtracyjne (szyszka)
  • 10g - 60min
  • 10g - 10min
  • 20g - Na whirlpool

 

Efekt finalny to 21L brzeczki o gęstości 7.5Blg.

 

09.01.2015 Zadane FM-51 Dębowe Grodzie, bezpośrednio z fiolki. Pierwsze oznaki fermentacji po ok 15h. Trzeba było jednak zrobić starter. Fermentacja jest bardzo "niebużliwa". Oby tylko gęstwa była zdrowa i silna.

FFT-2Blg

23.01.2015 Przelane i temperatura obniżona do 5°C

31.01.2015 Zabutelkowane z dodatkiem 130g cukru. 40 butelek 0.5L

Edytowane przez Gąska
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #20 Grätzer

Grodziskie 7Blg ~?IBU

 

Zasyp:

  • Grodziski - 3kg

 

Zacieranie:

  • 65°C - 40min
  • 72°C - 40min (tu troszkę spadło do 69°C pod koniec przerwy)
  • 78°C - i do filtracji

 

Wysładzanie:

Do uzyskania 29,5L

 

Chmielenie:

  • (90min 100% Iunga 11.2%Ak)
  • 102g - złoże filtracyjne (szyszka)
  • 10g - 60min
  • 10g - 10min
  • 20g - Na whirlpool

 

Efekt finalny to 22L brzeczki o gęstości 7Blg.

 

23.01.2015 Brzeczka schłodzona do 15°C i zaszczepiona gęstwą FM-51. Fermentacja ruszyła bardzo szybko.

FFT- 2Blg

07.02.2015 Zabutelkowane z dodatkiem 140g cukru w 1l. 43 butelki 0.5L

Edytowane przez Gąska
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 8 lat później...
  • 4 miesiące temu...

Warka #21 Ciepły Pils 

Pils niemiecki  (hybryda)  12Blg 30IBU

 

Zasyp:

  • Pilzneński Viking Malt - 5kg
  • Pale Ale Viking Malt - 2,2kg
  • Red Active Viking Malt - 0,25kg

 

 

Zacieranie:

  • 64°C - 40min
  • 72°C - 40min
  • 78°C - i do filtracji

 

 

Wysładzanie w locie do uzyskania 42L

 

Chmielenie:

  • 90 min 25g Hallertauer Perl (9,3%)
  • 00 min 60g Hallertauer Tradition (7%)

 

 

Efekt finalny to 32L brzeczki o gęstości 12Blg. (spore straty w chmielinach)  

 

Brzeczka schłodzona do 22°C i zaszczepiona 3 paczkami Safale W 34/70. Fermentacja w lodówce z temperaturą ustawioną na 18°C ruszyła bardzo szybko.

Ciśnienie od początku ok 12 Psi. Po 36h podniosłem temperaturę do 24°C i po kolejnych 36h obniżyłem do 1°C. Piwo zostawiłem w Fermzilli łącznie przez ok 2 tygodnie. Po tygodniu od Cold Crash piwo było już idealnie klarowne i smakowało jak klasyczny Pils! Na początku byłem dosyć sceptycznie nastawiony do fermentacji w takich temperaturach, ale efekt końcowy mnie powalił. Profil jest tak czysty jak w dobrym sklepowym pilsie.

Ogólnie była to pierwsza warka po wielu latach przerwy i do tego na zupełnie nowym, nie testowanym wcześniej systemie. Nowy śrutownik, nowa warzelnia i nowy fermentor, dokładnie wszystko nowe. Źle mogło pójść dosłownie wszystko, na szczęście nie było tragedii. Wyciągnąłem kilka wniosków na przyszłość i przypomniałem sobie przy okazji jaka to ciężka praca :D  Test uznaje za zaliczony, a i piwo wyszło bardzo dobre.

DSC_9169.JPG

DSC_9179.JPG

DSC_9184.JPG

DSC_9200.JPG

DSC_9206.JPG

Edytowane przez Gąska
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #22 Cookie Monster 

Amber Lager  (hybryda)  12,5Blg 30IBU

 

Zasyp:

  • Pale Ale Viking Malt - 6,5kg
  • Cookie Viking Malt - 1,5kg
  • Carmel 150 Viking Malt - 0,5kg

 

 

Zacieranie:

  • 64°C - 40min
  • 72°C - 40min
  • 78°C - i do filtracji

 

 

Wysładzanie w locie do uzyskania 47L

 

Chmielenie:

  • 90 min 25g Hallertauer Perl (9,3%)
  • 00 min 60g Hallertauer Tradition (7%)

 

 

Efekt finalny to 35L brzeczki o gęstości 12,5Blg.   

Coś mnie podkusiło żeby poeksperymentować z karmelowymi słodami w większych ilościach ;D Piwo wyszło smaczne choć nie można go nazwać zbalansowanym. Wyraźnie na pierwszym planie są aromaty orzechowo ciastkowe. 

DSC_9226.JPG

DSC_9237.JPG

DSC_9287.JPG

DSC_9312.JPG

DSC_9316.JPG

Edytowane przez Gąska
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Warka #23 Czarna Dziura

Porter Bałtycki  (hybryda)  22Blg 30IBU

 

Zasyp:

  • Pale Ale Viking Malt - 6kg
  • Monachijski ciemny Viking Malt - 5kg
  • Karmel 150 Viking Malt - 0,5kg
  • Cookie Viking Malt - 0,5kg
  • Red Active Viking Malt - 0,5kg
  • Czekoladowy ciemny Viking Malt - 0,5kg 

 

 

Zacieranie:

  • 64°C - 40min
  • 72°C - 40min
  • 78°C - i do filtracji

 

Woda do zacierania 35L

Woda do wysładzania 16L

Wysładzanie w locie 

 

Chmielenie:

  • 90 min ?g Hallertauer Perl (9,3%)
  • 00 min ?g Hallertauer Tradition (7%)

 Dodatki:

  • Ziarno kakaowca 200g na 5min gotowania
  • Ziarno kakaowca 200g zalane rumem 400ml dodane po fermentacji.

 

Efekt finalny to 28L brzeczki o gęstości 22 Brix.   

Fermentacja pod cieśnieniem 1 Bar w temperaturze 18°C + Cold Crush 2°C.

 

 

Edytowane przez Gąska
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #24 Schwarzwalder IPA

Black IPA  14,7Brix 75IBU

 

Zasyp:

  • Pils Viking Malt - 9kg
  • Owsiany Viking Malt - 1kg
  • Barwiący 1400 EBC Viking Malt - 0,5kg

 

 

Zacieranie:

  • 64°C - 40min
  • 72°C - 40min
  • 78°C - i do filtracji

 

Woda do zacierania 32L

Woda do wysładzania 23L

Wysładzanie w locie do 45L

 

Chmielenie:

  • 60 min 50g Chinook 
  • 05 min 50g Chinook
  • 00 min 50g Chinook (Whirlpool 20min ok 90°C)

Miało być chmielone jeszcze na zimno, ale nie wiem jak się za to zabrać przy Fermzilli póki co...

Efekt finalny to 32L brzeczki o gęstości 14,7 Brix.   

Fermentacja pod cieśnieniem 0,7 Bar w temperaturze 18°C + Cold Crush 2°C

 

 

 

 

DSC04321.JPG

DSC04335.JPG

DSC04338.JPG

DSC04342.JPG

DSC04346.JPG

Edytowane przez Gąska
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #25 Americana

Pale Ale  (hybryda)  13,1 Brix || 48,8 IBU

 

Zasyp:

  • Pilzneński Viking Malt - 8kg
  • Karmel 150 Viking Malt - 0,5kg
  • Owsiany Viking Malt - 0,5kg

 

Zacieranie:

  • 64°C - 45min
  • 72°C - 45min
  • 78°C - i do filtracji

 

Ekstrakt brzeczki przedniej podczas Mash Out to 18,3 Brix

 

Wysładzanie w locie do uzyskania 46L 11,9 Brix

 

Chmielenie:

  • 60 min Chinook - 15g (13% Ak)
  • 30 min Chinook - 20g (13% Ak)
  • 05 min Hallertau Cascade - 30g (5,7% Ak)
  • 00 min Chinook - 35g (13% Ak)

 

Efekt finalny to 34L brzeczki o gęstości 13,1 Brix, schłodzone do 18°C.

Fermentacja w temp 18°C w ciśnieniu ok. 12psi z użyciem 3 paczek w34/70.

Ruszyło jak zwykle z kopyta i na 3 dzień jak zaczęło się uspokajać podniosłem temp do 22°C. Ciśnienie do końca 12psi.

Na ... dzień Cold Crash w temp 2°C.

 

 

DSC04581-01.jpeg

DSC04631-01.jpeg

DSC04629-01.jpeg

DSC04621-01.jpeg

DSC04609-01.jpeg

DSC04607-01.jpeg

DSC04598-01.jpeg

DSC04595-01.jpeg

DSC04590-01.jpeg

Edytowane przez Gąska
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.