Skocz do zawartości

BeerBug - areometr elektroniczny


scooby_brew

Rekomendowane odpowiedzi

Znalazłem w sieci informacje jak do samego RaspberryPi podłączyć sondę temperatury i mam zamiar takie coś złożyć i samemu napisać program, który będzie zbierał dane z tej sondy, zapisywał w bazie danych i częstował ślicznym wykresem dostępnym przez przeglądarkę.

 

jakbyś miał kawałek który czyta dane z sondy to zapis w bazie danych i wyświetlanie możesz robić przy pomocy jakiegoś softu do monitorowania pracy serwera/programu - takie softy mają wykresy, trendy, czujki, triggery, powiadomienia i inne przydatne narzędzia już poklikane :)

polecam zabbix lub tandem https://facette.io/ + collectd (rrdtools)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Znalazłem w sieci informacje jak do samego RaspberryPi podłączyć sondę temperatury i mam zamiar takie coś złożyć i samemu napisać program, który będzie zbierał dane z tej sondy, zapisywał w bazie danych i częstował ślicznym wykresem dostępnym przez przeglądarkę.

 

jakbyś miał kawałek który czyta dane z sondy to zapis w bazie danych i wyświetlanie możesz robić przy pomocy jakiegoś softu do monitorowania pracy serwera/programu - takie softy mają wykresy, trendy, czujki, triggery, powiadomienia i inne przydatne narzędzia już poklikane :)

polecam zabbix lub tandem https://facette.io/ + collectd (rrdtools)

 

Świetny pomysł, załatwiłeś właśnie temat wersji 1.0. Najpierw zrobię coś takiego, a później się zabiorę za przerabiania kodu brewpi, żeby nie wymagał Arduino.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Też po głowie mi chodzi podobny temat od dawna. Kiedyś zacząłem nawet przygotowywać stosowny sterownik: ATtiny2313 + DS18B20 + LCD, ale zapał opadł i klasyczne metody kontroli, póki co, obowiązują w moim browarze. O ile problem pomiaru temperatury nie jest specjalnie skomplikowany to już pomiar gęstości wydaje się być rzeczywiście ciekawszy. Kiedyś miałem pomysł, ażeby gęstość mierzyć laserem. Pomysł polegał na tym aby "przecisnąć" wiązkę lasera przez siatkę dyfrakcyjną. Podzielona wiązka po przejściu przez siatkę przeszywa fermentującą brzeczkę. Po przeciwległej stronie fermentora powinien ukazać się obraz dyfrakcyjny. Obserwując położenie pierwszego rzędu (może być też drugi albo i trzeci) można w ten sposób obserwować zmiany gęstości medium - piwa.

 

Oczywiście to czysta teoria. Największym problemem wydaje się być absorpcja światła przez piwo. Dla stoutów np. powyższy sposób wydaje się być niemożliwy. Problem może sprawiać też rozpraszanie na komórkach drożdżowych i wszystkim innym co może pływać podczas fermentacji. Może odpowiednia moc diody laserowej spełniła by swoje zadanie. Może też pojawić się problem fotolizy alfakwasów (efekt zielonej butelki), ale pomiaru nie trzeba przecież wykonywać ciągle (nie narażając w ten sposób na zbytnie naświetlenie). Mogę się mylić, ale fotoliza skuteczniej występuje w świetle UV, dlatego zastosowanie diody czerwonej, czy wręcz podczerwieni powinno częściowo zminimalizować problem.

 

Zaletą wydaje się być to, że przy zastosowaniu przeźroczystego fermentora cała taka instalacja mogła by być na zewnątrz. Nic nie trzeba wkładać do środka.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na czujkach DS to sie robi bardzo fajne bajery, malutki kontroler na RSie i gotowe.

Żeby nie być gołosłownym: http://grylewicz.pl/...tr-komputerowy/

 

Wykresy zaraz znajdę i pokażę ;-)

 

http://oss.oetiker.ch/rrdtool/gallery/index.en.html

Edytowane przez panta_rei
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To chyba nie jest przypadek, że BrewNanny mierzy temperaturę, ciśnienie i %alkoholu, a nie mierzy gęstości.

 

 

 

EDIT:

 

Wróć, mierzy, czyli się da sensownie.

 

Nie mierzy tylko wylicza (tabelka u dołu strony: http://www.brewnanny.com/product/brewnanny/).

Monitoring: Brew Temperature, Air Temperature, CO2 Pressure, Light Level

Calculations: Cumulative CO2 Volume, CO2 Rate, Specific Gravity, % Alcohol, Time until Finish, Fermentation Profile and more

Z czujnikami jakie posiada (2xtemperatury, 1xcisnienia i jakiś optyczny) raczej nie da się zmierzyć gęstości. Raczej obstawiałbym że podaje się gęstość początkową do programu/obliczeń zmierzoną np.refraktometrem, a reszta (gęstość i alkohol) w trakcie fermentacji obliczana jest poprzez pomiar wyprodukowanego w czasie fermentacji CO2 (zgodnie z obserwacjami Pana Ballinga).

Sam też myślałem żeby przerobić nieco rurke fermentacyjną (http://www.browamato...&przedm=1338961) poprzez obklejenie wewnętrznej ruchomej części folią odblaskową i zastosowanie transoptora refleksyjnego do zliczania jej podnoszenia się i opadania czyli po prostu 'bulknięć'. Znając masę części ruchomej, objętość pojedynczego 'bulknięcia' i wprowadzając korektę temperatury oraz ciśnienia atm. można wyliczyć masę uwalnianego CO2 i resztę tak jak w BrewNanny obliczać.

Edytowane przez quadi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

quadi, ciekawe podejście, ale trzebaby zupełnie przemodelować dostępny sprzęt - nie ma gwarancji, że plastikowy fermentor jest całkiem szczelny. Oprócz tego obawiam się, że nie da się wyliczyć dokładnie bulknięcia, założenie że każde jest identyczne może być nietrafione i zależeć też np. od częstości bulknięć, ciśnienia, itd.

Już mniej zachodu byłoby chyba z liczeniem masy całego fermentora i wyliczaniem gęstości na tej podstawie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Już mniej zachodu byłoby chyba z liczeniem masy całego fermentora i wyliczaniem gęstości na tej podstawie.

Już sprawdzałem nawet ceny modułów wagowych i za 150PLN można ogarnąć 35kg, niecałe 300PLN to 65kg, tylko trzeba byłoby mieć bardzo dokładny pomiar gęstości przed rozpoczęciem fermentacji, albo chociażby spławik i dokładnie znać objętość płynu.

Edytowane przez jaras
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oprócz tego obawiam się, że nie da się wyliczyć dokładnie bulknięcia, założenie że każde jest identyczne może być nietrafione i zależeć też np. od częstości bulknięć, ciśnienia, itd.

Dlatego w BeerNanny jest pojemnik o określonej objętości, który jak zakładam napełniany jest CO2 do określonego, zawsze takiego samego ciśnienia (po to jest czujnik ciśnienia). Dodatkowo korekta temperatury zwiększa dokładność pomiaru. Ten mój pomysł to efekt raczej rozmyślań jak można byłoby to zrobić. Nie podejmowałem się jak na razie realizacji co za tym idzie nie wiem jaki byłby błąd bez korekcji P,T oraz czy ilość bulkięc w jednostce czasu wpływałoby mocno na dokładność.

 

Już sprawdzałem nawet ceny modułów wagowych i za 150PLN można ogarnąć 35kg, niecałe 300PLN to 65kg, tylko trzeba byłoby mieć bardzo dokładny pomiar gęstości przed rozpoczęciem fermentacji, albo chociażby spławik i dokładnie znać objętość płynu.

 

 

A jaka jest ich dokładność pomiaru? Możesz podrzucić symbol i ewentualnie link do specyfikacji?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dokładność, fakt, powinna być jak największa, ale z drugiej strony, dla 30L brzeczki różnica 10BLG to jakieś 1,2kg (o ile czegoś nie popierniczyłem).

Tzn. raczej skłaniam się do opcji: zmierz czymś innym gęstość początkową i mierząc ubytek masy podczas fermentacji (CO2) wyznaczaj na bieżąco gęstość. Raczej nie widzę metody pomiaru gęstości początkowej w ten sposób.

Dokładność musi być w miarę dobra gdyż zgodnie z formułą Ballinga ubytek masy jest dośc mały/1g alkoholu:

Calculated on the basis of 1.0000 g alcohol he found:

• 2.0665 g of fermented wort extract gave:

• 1.0000 g of alcohol

• 0.9565 g of CO2

• 0.1100 g of new yeast

I znowu dochodzimy do kwesti jak bardzo chcemy to dokładnie mierzyć.

 

Mozesz podrzucić linka do tych modułow wagowych które znalazłeś?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tzn. raczej skłaniam się do opcji: zmierz czymś innym gęstość początkową i mierząc ubytek masy podczas fermentacji

No dokładnie o to mi chodzi. A co do obliczeń: brzeczka o SG=1.060 (~15BLG) po zatrzymaniu się na wartości 1.020 (~5BLG) ma ubytek wagowy = 4%

 

http://www.axis.pl/produkt-144.html

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Jeśli chcesz monitorować w trakcie fermentacji to jest problem - bąbelki się będą przyczepiać i zwiększać wyporność.

No jak widzę BeerBug ma to właśnie tak rozwiązane i problemu chyba nie ma. Pewnie dzięki ciężarkowi z laski polietylenu na którym się tworzą w minimalnym - pomijalnym - stopniu

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.