Jump to content

BeerBug - areometr elektroniczny


scooby_brew

Recommended Posts

Znalazłem taką ciekawą rzecz: BeerBug, jest to bezprzewodowy areometr i termometr elektroniczny. Wstawiasz to w fermentor zamiast rurki na początku fermentacji i przesyła ci to datę do komputera albo telefonu za pomocą chyba Blue Tooth, gdzie możesz zobaczyć zmainy w temperaturze/ zawartości cukru i alkoholu. BeerBug zostaje w piwie do końca fermentacji przesyłając date do twojego komputera/telefonu.

BeerBug jest nowym produktem (jeszcze chyba nie dostępnym w sprzedaży). Na razie jest prototyp i powstała firma, a fundusze na projekt zebrali na KickStarter ($25000, zebrali to chyba tylko w ciągu kilku dni).

[media]http://youtu.be/p_Z0P-t0I_8[/media]

Edited by scooby_brew
Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Wracam do tego tematu. Właśnie kupiłem sobie za grosze Della D630 i chcę go przeznaczyć pod komputer piwowarski. Sondy temperatury pod USB są ogólnie dostępne - ale czy jest coś takiego jak areometr pod USB? Szukam i szukam....

Link to comment
Share on other sites

Wracam do tego tematu. Właśnie kupiłem sobie za grosze Della D630 i chcę go przeznaczyć pod komputer piwowarski. Sondy temperatury pod USB są ogólnie dostępne - ale czy jest coś takiego jak areometr pod USB? Szukam i szukam....

 

Niestety, nie ma.

Link to comment
Share on other sites

Natomiast widziałem coś takiego jak elektroniczny refraktometr. Ceny nie znam, ale z tego że Brouwland sprzedaje to jako profesjonalne wyposażenie laboratorium browarnego wnioskuję, że będzie konkretna.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Może dokładne mierzenie objętości piwa i wagi fermentora? Takie mierzenie gęstości na podstawie zmian wagi przez ubytek CO2 i zmianę objętości piwa. Pytanie jak dokładną wagę trzeba mieć;)

Link to comment
Share on other sites

Między innymi dlatego to odkopałem, może komuś podsunie pomysł na mierzenie gęstości. Bo z temperaturą jest o wiele prościej.

 

http://forum.arduino.cc/index.php?topic=9677.0

Myślę, że może cię zainteresować ta strona i oczywiście grzebanie dalej.

Link to comment
Share on other sites

Tak na moje niewprawne oko, to chyba jednak lepiej się pobawić w class=bbc_url title="Zewnętrzny odnośnik" href="http://BrewPi.com"

rel="nofollow external">BrewPi.com. Ja się pewnie skuszę (na BrewPi) , bo

lubię gadżety.

Czy mógłbyś napisać czym się różnią te dwa zestawy? Mam na myśli przeznaczenie:

http://shop.brewpi.com/brewpi-arduino-combo

http://shop.brewpi.com/raspberry-pi-complete-kit-eu-uk

Edited by skybert
Link to comment
Share on other sites

BrewPI składa się z dwóch elementów (i dodatków, ale to pominiemy).

 

RaspberryPi, czyli mały komputer, który żre mało prądu, system ma na karcie SD (linux najcześciej) i pozwala na łączenie się z internetem.

Arduino, czyli zestaw mały elektronik, mikrokontroler, który podłączamy do RaspberryPi i on przesyła mu dane z termometrów, oraz włącza lub wyłącza chłodzenie/grzanie.

 

Ma to się do siebie trochę jak komputer + akcesoria, np drukarka. Gdzie Raspberry to komputer, a Arduino to drukarka.

 

Razem tak naprawdę to działa jak SMC-1000 z mądrzejszym software, który ma bardziej wyszukany algorytm, bo korzysta z dwóch sond (jedna mierzy temperaturę w lodówce, druga w brzeczce) i bierze pod uwagę bezwładność temperaturową brzeczki, żeby nie chłodzić/grzać zbyt długo.

 

Dodatkowo, ponieważ to jednak komputer, program napisany przez ludzi z BrewPi rysuje wykresy i daje możliwość zobaczenia ich przez przeglądarkę.

 

Ja mam jednak inny pomysł.

Znalazłem w sieci informacje jak do samego RaspberryPi podłączyć sondę temperatury i mam zamiar takie coś złożyć i samemu napisać program, który będzie zbierał dane z tej sondy, zapisywał w bazie danych i częstował ślicznym wykresem dostępnym przez przeglądarkę.

Sam mam STC-1000p (przeprogramowany STC-1000, żeby był trochę mądrzejszy), który do kontroli temperatury mi wystarczy, a wykresy byłyby czymś fajnym.

Link to comment
Share on other sites

Zadana byłaby temperatura otoczenia, czy temperatura cieczy? Ilość ciepła wytwarzanego przez drożdże dostarczałaby informacji o intensywności fermentacji.

 

Chyba strasznie odbiegamy od tematu.

 

Oczywiście badać możemy dowolną z tych dwóch temperatur, a nawet wykorzystać dwa czujniki temperatury i na tej podstawie sprawdzać sobie też różnicę, dobry pomysł. Przy czym sterowanie chłodzeniem dalej będę opierał na temperaturze cieczy.

Link to comment
Share on other sites

Żadne odbieganie od tematu, też rozważałem ten temat i w zasadzie rysowanie wykresów ma sens jedynie dla samej fermentującej brzeczki, jeśli mamy komorę fermentacyjną i kontrolujemy proces, to temperatura otoczenia będzie właściwie stała, z pewnymi odchyleniami, informacja o zmianach temperatury wewnątrz brzeczki w ciągu pierwszych dwóch dób jest najciekawsza. :)

 

Jeśli chodzi o czujnik gęstości na sondzie to byłby to wymarzony geekowski gadżet, w połączeniu z termometrem możnaby było mierzyć cyfrowo gęstość brzeczki w czasie wysładzania i rysować sobie wykresy. Nie wspominając już o fermentacji - jak wykres Blg by się wypłaszczał, dostawalibyśmy informację że czas przelewać na cichą. :D

Link to comment
Share on other sites

Żadne odbieganie od tematu, też rozważałem ten temat i w zasadzie rysowanie wykresów ma sens jedynie dla samej fermentującej brzeczki, jeśli mamy komorę fermentacyjną i kontrolujemy proces, to temperatura otoczenia będzie właściwie stała, z pewnymi odchyleniami, informacja o zmianach temperatury wewnątrz brzeczki w ciągu pierwszych dwóch dób jest najciekawsza. :)

 

Jeśli chodzi o czujnik gęstości na sondzie to byłby to wymarzony geekowski gadżet, w połączeniu z termometrem możnaby było mierzyć cyfrowo gęstość brzeczki w czasie wysładzania i rysować sobie wykresy. Nie wspominając już o fermentacji - jak wykres Blg by się wypłaszczał, dostawalibyśmy informację że czas przelewać na cichą. :D

 

No z tym czujnikiem gęstości to naprawdę nie jestem pewny czy to się da. O ile pomiar przewodności/pojemności elektrycznej brzeczki jest możliwy i pewnie da się to wykalibrować do gęstości brzeczki, tak jak napisali, to myślę, że temperatura również będzie tu miała znaczenie, więc ciągły pomiar w czasie gotowania lub wysładzania raczej będzie niemożliwy. Piszą tam też o niewielkiej dokładności i potrzebie ciągłego uśredniania wyniku np 100 pomiarów. Dla mnie trochę zbyt złożone na takie zastosowania o jakich piszesz. Natomiast przy fermentacji gdzie raczej uda się taki czujnik wykalibrować, to może działać.

 

To chyba nie jest przypadek, że BrewNanny mierzy temperaturę, ciśnienie i %alkoholu, a nie mierzy gęstości.

 

EDIT:

Wróć, mierzy, czyli się da sensownie.

Edited by arkadiuszm
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.