sebek Opublikowano 26 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2012 Witam. Robił ktoś z Was kiedyś IPA na wędzonym słodzie? Znalazłem w sieci taką recepturę: http://hopville.com/recipe/733406 kusi mnie, żeby zrobić coś takiego, ale z większą ilością słodu wędzonego. Bardzo lubię wędzonkę w piwie, ale nie miałem okazji smakować tychże aromatów w IPA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 26 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2012 Robiłem i była przepyszna.Nr 36 www.piwo.org/topic/6392-browar-arkowy/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 26 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2012 Z tego co piszesz nie było czuć wędzonki no i nie dałeś amerykańskich ani angielskich chmieli. Mnie ciekawi jakby wyszło połączenie aromatu wędzonki z np. cytrusami z amerykańskich chmieli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 27 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 Robił ktoś z Was kiedyś IPA na wędzonym słodzie? Mnie ciekawi jakby wyszło połączenie aromatu wędzonki z np. cytrusami z amerykańskich chmieli. Chodzi Ci o AIPA? Piłem chyba dwa lata temu w Żywcu coś takiego. Kentaki lał z beczki, popytaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papa Opublikowano 27 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 Też bym chętnie wypróbował, ale musi zaczekać na swą kolej. Myślę, że nie ma co teoretyzować, tylko spróbować i zobaczyć jak wyjdzie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kentaki Opublikowano 27 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 To był jasny wędzony (100%) lager, turbo chmielony po amerykańsku. Eksperyment wyszedł ciekawie, ale aromaty chmielowe prawie całkowicie zamaskowały wędzonkę. Mi to piwo bardzo smakowało i zachęcam do takich eksperymentów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 27 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 To był IPA z HB + wędzony.Robiłem go 2 razy i wiem,że w którymś wędzonka była dobra ale nie nachalna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 27 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 Robił ktoś z Was kiedyś IPA na wędzonym słodzie? Mnie ciekawi jakby wyszło połączenie aromatu wędzonki z np. cytrusami z amerykańskich chmieli. Chodzi Ci o AIPA? Piłem chyba dwa lata temu w Żywcu coś takiego. Kentaki lał z beczki, popytaj. W sumie to nie wiem o co mi chodzi jeszcze.Aamerykańskie dałem tak na przykład. Może być te angielska IPA. Myślę, żeby dać z 5kg wędzonego, troche karmelowego i cos na kolor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikhil Opublikowano 27 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 Robiłem klasyczne IPA gdzie dodałem 1kg wędzonego(belgia) na ogólnie 6kg słodu. Wyszło ciekawe piwo , bardzo mi smakuje. 5kg to raczej trochę za dużo, chyba że, będzie to weyermann podobno jest słabo wędzony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się