Jump to content

Wędzona IPA

sebek

Recommended Posts

Witam.

Robił ktoś z Was kiedyś IPA na wędzonym słodzie? Znalazłem w sieci taką recepturę: http://hopville.com/recipe/733406 kusi mnie, żeby zrobić coś takiego, ale z większą ilością słodu wędzonego. Bardzo lubię wędzonkę w piwie, ale nie miałem okazji smakować tychże aromatów w IPA :)

Z tego co piszesz nie było czuć wędzonki no i nie dałeś amerykańskich ani angielskich chmieli. Mnie ciekawi jakby wyszło połączenie aromatu wędzonki z np. cytrusami z amerykańskich chmieli.

Robił ktoś z Was kiedyś IPA na wędzonym słodzie?

Mnie ciekawi jakby wyszło połączenie aromatu wędzonki z np. cytrusami z amerykańskich chmieli.

Chodzi Ci o AIPA? Piłem chyba dwa lata temu w Żywcu coś takiego. Kentaki lał z beczki, popytaj.

To był jasny wędzony (100%) lager, turbo chmielony po amerykańsku. Eksperyment wyszedł ciekawie, ale aromaty chmielowe prawie całkowicie zamaskowały wędzonkę. Mi to piwo bardzo smakowało i zachęcam do takich eksperymentów.

Robił ktoś z Was kiedyś IPA na wędzonym słodzie?

Mnie ciekawi jakby wyszło połączenie aromatu wędzonki z np. cytrusami z amerykańskich chmieli.

Chodzi Ci o AIPA? Piłem chyba dwa lata temu w Żywcu coś takiego. Kentaki lał z beczki, popytaj.

W sumie to nie wiem o co mi chodzi jeszcze.Aamerykańskie dałem tak na przykład. Może być te angielska IPA.

Myślę, żeby dać z 5kg wędzonego, troche karmelowego i cos na kolor.

Robiłem klasyczne IPA gdzie dodałem 1kg wędzonego(belgia) na ogólnie 6kg słodu. Wyszło ciekawe piwo , bardzo mi smakuje. 5kg to raczej trochę za dużo, chyba że, będzie to weyermann podobno jest słabo wędzony.