sebek Posted November 26, 2012 Share Posted November 26, 2012 Witam. Robił ktoś z Was kiedyś IPA na wędzonym słodzie? Znalazłem w sieci taką recepturę: http://hopville.com/recipe/733406 kusi mnie, żeby zrobić coś takiego, ale z większą ilością słodu wędzonego. Bardzo lubię wędzonkę w piwie, ale nie miałem okazji smakować tychże aromatów w IPA Link to comment Share on other sites More sharing options...
crocco Posted November 26, 2012 Share Posted November 26, 2012 Robiłem i była przepyszna.Nr 36 www.piwo.org/topic/6392-browar-arkowy/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebek Posted November 26, 2012 Author Share Posted November 26, 2012 Z tego co piszesz nie było czuć wędzonki no i nie dałeś amerykańskich ani angielskich chmieli. Mnie ciekawi jakby wyszło połączenie aromatu wędzonki z np. cytrusami z amerykańskich chmieli. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jejski Posted November 27, 2012 Share Posted November 27, 2012 Robił ktoś z Was kiedyś IPA na wędzonym słodzie? Mnie ciekawi jakby wyszło połączenie aromatu wędzonki z np. cytrusami z amerykańskich chmieli. Chodzi Ci o AIPA? Piłem chyba dwa lata temu w Żywcu coś takiego. Kentaki lał z beczki, popytaj. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Papa Posted November 27, 2012 Share Posted November 27, 2012 Też bym chętnie wypróbował, ale musi zaczekać na swą kolej. Myślę, że nie ma co teoretyzować, tylko spróbować i zobaczyć jak wyjdzie . Link to comment Share on other sites More sharing options...
kentaki Posted November 27, 2012 Share Posted November 27, 2012 To był jasny wędzony (100%) lager, turbo chmielony po amerykańsku. Eksperyment wyszedł ciekawie, ale aromaty chmielowe prawie całkowicie zamaskowały wędzonkę. Mi to piwo bardzo smakowało i zachęcam do takich eksperymentów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
crocco Posted November 27, 2012 Share Posted November 27, 2012 To był IPA z HB + wędzony.Robiłem go 2 razy i wiem,że w którymś wędzonka była dobra ale nie nachalna. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sebek Posted November 27, 2012 Author Share Posted November 27, 2012 Robił ktoś z Was kiedyś IPA na wędzonym słodzie? Mnie ciekawi jakby wyszło połączenie aromatu wędzonki z np. cytrusami z amerykańskich chmieli. Chodzi Ci o AIPA? Piłem chyba dwa lata temu w Żywcu coś takiego. Kentaki lał z beczki, popytaj. W sumie to nie wiem o co mi chodzi jeszcze.Aamerykańskie dałem tak na przykład. Może być te angielska IPA. Myślę, żeby dać z 5kg wędzonego, troche karmelowego i cos na kolor. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nikhil Posted November 27, 2012 Share Posted November 27, 2012 Robiłem klasyczne IPA gdzie dodałem 1kg wędzonego(belgia) na ogólnie 6kg słodu. Wyszło ciekawe piwo , bardzo mi smakuje. 5kg to raczej trochę za dużo, chyba że, będzie to weyermann podobno jest słabo wędzony. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now