Jump to content

Extrakt + cukier = fuuuuj!


scooby_brew

Recommended Posts

Nie wiem co mnie pokusilo, to byla chyba reklama ekstraktu Coopersa ktora obejrzalem na YouTube, a moze po prostu czyste lenistwo i fakt, ze chcialem uwarzyc 2 warki w jeden dzien, tak czy siak, kupilem puszke przed-chmielonego ekstraktu i podazajac receptury na puszce, uwarzylem to z dodatkiem 3 lbs. (1.4 kg) cukru z kukurydzy.

Dzisiaj przenioslem to piwo z fermentacji burzliwej na spokojna, i oczywiscie sprobowalem... to jest chyba najgorsze piwo (czy to jest piwo?) jakie w zyciu uwarzylem! Smakuje jak mocno poslodzona zimna herbata (chociaz gestosc spadla do 1.010).

 

Prawde mowiac, to cale szczescie ze ja na poczatku mojego warzenia zaczalem z ekstraktem + slodami specjalistycznymi, zamiast z ekstraktem + cukrem, bo gdyby moje pierwsze piwa smakowaly tak jak to, to bym wyrzucil ten zestaw do warzenia na smieci. :cool: Nigdy nie myslalem ze jest az taka duza roznica w smaku miedzy tymi dwoma rodzajami warzenia.

 

Dlatego jezeli wlasnie zaczynasz warzyc, lub znasz kogos, kto chce zaczac, trzymaj ich z dala od ekstraktow z cukrem! Zacznij od ekstraktow ze slodami specjalistycznymi, pozniej partial mash, a pozniej, jezeli masz ochote - pelne zacieranie.

 

Just say NO to extracts with sugar :)

Link to comment
Share on other sites

Ameryki nie odkryłeś :cool: Ale dobrze, że ktoś to w końcu powiedział głośno, w nowym temacie. Przestroga dla początkujących :)

 

Ludzie, zaczynajcie od razu od zacierania! To łatwe i przyjemne. Pewne koszty na początku trzeba ponieść, ale to hobby nie może się nie podobać.. Zamiast kupować brewkit + ekstrakt, lepiej te pieniądze od razu zainwestować w sprzęt i surowce. Tak zrobiłem i nie żałuję:)

Link to comment
Share on other sites

kupilem puszke przed-chmielonego ekstraktu i podazajac receptury na puszce, uwarzylem to z dodatkiem 3 lbs. (1.4 kg) cukru z kukurydzy.

Dzisiaj przenioslem to piwo z fermentacji burzliwej na spokojna, i oczywiscie sprobowalem... to jest chyba najgorsze piwo (czy to jest piwo?) jakie w zyciu uwarzylem! Smakuje jak mocno poslodzona zimna herbata (chociaz gestosc spadla do 1.010).

Mam trochę inne zdanie na ten temat. Uwarzyłem kilka piw z ekstraktów i niektóre były z dodatkiem cukru, tylko że ja nie dodawałem jakiegoś tam

amerykanckego cukru z kukurydzy, ale nasz polski, prawdziwy z buraków, i piwa wcale nie były słodkie lecz wręcz wytrawne i miały "pałer":smilies::cool:

 

pozdr

Link to comment
Share on other sites

Mam trochę inne zdanie na ten temat. Uwarzyłem kilka piw z ekstraktów i niektóre były z dodatkiem cukru, tylko że ja nie dodawałem jakiegoś tam

amerykanckego cukru z kukurydzy, ale nasz polski, prawdziwy z buraków, i piwa wcale nie były słodkie lecz wręcz wytrawne i miały "pałer":smilies::cool:

 

pozdr

piwo z cukrem nie będzie słodkie bo drożdżę przerobią go na alkohol i dlatego jest wytrawne i ma "pałer" Tylko w piwowarstwie domowym nie o to chodzi :)

Link to comment
Share on other sites

piwo z cukrem nie będzie słodkie bo drożdżę przerobią go na alkohol i dlatego jest wytrawne i ma "pałer" Tylko w piwowarstwie domowym nie o to chodzi :cool:

Całkowicie się z Tobą zgadzam.

 

Moim pierwszym piwem był Brewkit Coopers Bawarian Lager + 1kg cukru.Dlatego z cukrem, bo chciałem szybko wypróbować prezent

w postaci zest. start. De Luxe i nie miałem czasu czekać na przesyłkę jakiegoś ekstraktu.

Do innych piw cukier lub miód dodawałem tylko w małych ilościach, dla podniesienia °Blg oraz %.

 

pozdr

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.