ahalejcio Opublikowano 28 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2012 witam czy ktos moglby opisac jak wogole uzywac kompesatora w kranie, przed zakupem czytalem zeby najlepiej byl z kompsensatore bo inaczej moze byc problem z piana, i takie tam cuda no i wlasnie narazie testowo spialem kega z reszta zabawek, krece w jedna strone druga, i nie bardzo wiem jak mam to ustrojstwo ustawic, bo i tak sie pieni i tak. jak sie za to zabrac ? chyba ze za duzo od tego oczekuje, piwo ma gora 15st. (jescze lodowki mi brakuje do kompletu wiec narazie trzymam przy drzwiach wejsciowych do domu ) gazowalem go jak narazie kolo 2.5bara, piwo żytnie. jak moj problem nie ma zwiazku z kompesatorem to i tak prosze zeby ktos jakas skrocona instrukcje jak sie z tym obchodzic skrobnal. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrblaha Opublikowano 28 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2012 Na szybko: kompensator do góry- dopływ zamknięty. Do dołu- otwarty. Im bardziej do dołu, tym więcej piany. Im bardziej do góry tym piany mniej (ale i piwo spływa powoli). Niektóre krany pozwalają dozować samą pianę przez wychylanie dźwigni w drugą stronę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 28 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2012 Niektóre krany pozwalają dozować samą pianę przez wychylanie dźwigni w drugą stronę. często gdy świeżo upieczonemu posiadaczowi kegeratora powiem że wajcha od siebie to żeby leciała piana, pada pytanie: "aaa to żeby leciało bez piany to do siebie?" Browar Prezbiterium 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ray Opublikowano 28 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2012 Kompensatorem nie reguluje się piany tylko przepływ. Generalnie jest to stożek który jest tą wajchą przesuwany- im niżej tym szczelina jest większa i tym szybciej piwo leci z kranu. W Twoim przypadku piwo jest zdecydowanie za ciepłe i dlatego się pieni, mógłbyś ewentualnie nieco zwiększyć ciśnienie z tym, że jeśli za długo potrzymasz z nim piwo to je przegazujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrblaha Opublikowano 28 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2012 Ważna jest też długość węża. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 28 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2012 piwo ma gora 15st. (jescze lodowki mi brakuje do kompletu wiec narazie trzymam przy drzwiach wejsciowych do domu ) gazowalem go jak narazie kolo 2.5bara, piwo żytnie. 2,5 bara przy 15°C to przynajmniej o 1,5 bara za dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 28 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2012 2,5 bara przy 15°C to przynajmniej o 1,5 bara za dużo. bardziej o 1 bar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahalejcio Opublikowano 28 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2012 (edytowane) piwo na moj gust nie jest nagazowane mocno, piana jest duza ale piwo srednio bardzo nagazowane, w butelkach mialem bardziej i sie tak nie pienilo, fakt moze ta temperatura ale to dopiero jak lodowke zalatwie, co do dlugosci weza to chyba mam z 2m, dalem wiecej bo cos min 1.5m obija mi sie ze musi byc. co do tego co sie dzieje w srodku kranu to mniej wiecej wiem co sie tam rusza z tym stozkiem bo czyscilem i rozkrecalem natomiast myslalem ze to jakos bardziej fizycznie zagmatwane niz tylko zmniejszanie i zwiekszanie przeplywu ;p, wiec czysto teoretycznie jakbym podlaczyl kran do wody i powoli odkrecil to by na to samo wyszlo ;p ? czy za duze cisnienie, no wlasnie tu mialem dylemat bo w tabelach nie znalazlem piwa zytniego moze zle patrzylem a moze cos z tej tabeli zle korzystam ale... finalnie wzialem wartosci z Weizen/Weissbier ;p tak sobie ubzduralem i wg tabelki wychodzi przy 15st, 2.1 bara wiec skoro dla weizena jest srednia 4,2 to a przy 2.1 i 15 stopniach jest ledwo 3 to 2.5 jakos nie wydaje mi sie duzo jezeli chce do tych 4 dojsc, oczywiscie zakladajac ze ma miec 4.2 a nie inna wartosc, ;] i co zakrecilem :D ?? Edytowane 28 Listopada 2012 przez ahalejcio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahalejcio Opublikowano 28 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2012 (edytowane) dziennik pokladowy kapitana spoka (czy jak mu tam bylo ;p): przy nalewaniu 3 browara widze stanowacza poprawe hehe jeszcze 2 i bedzie idealnie pewnie Edytowane 28 Listopada 2012 przez ahalejcio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danielson83 Opublikowano 29 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2012 Po 3 piwach to może taka poprawa jak z urodą kobiet, że z każdym kolejnym to już Miss Polnia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qxa Opublikowano 29 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2012 A jak to jest z tą długością węża? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrblaha Opublikowano 29 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2012 http://www.mikesoltys.com/2012/09/17/determining-proper-hose-length-for-your-kegerator/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 30 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2012 (edytowane) A jak to jest z tą długością węża? Odpalasz Toolkit i masz tam tabelę nr 29 do wyliczania długości węża piwnego. Edytowane 30 Listopada 2012 przez mateos ahalejcio 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahalejcio Opublikowano 30 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2012 tak sie skupilem na tej tabelce co2 ze do tamtej nie doszedlem. ale to wyliczenie dokladnie bede robil jak bedzie lodowka bo teraz to wysokosc kranu nad kegiem zalezy od operatora ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się