Baksu Opublikowano 3 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2013 Dry Stout 12º BLG uwarzony. Zacieranie: 62 C - 45" 72 C - 15" 78 C - mash out Chmielenie - na początku Marynką - 60" Drożdże Safale S-04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baksu Opublikowano 4 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 Wiecie dlaczego pomino trzymania się przedziałów temperaturowych oraz wysładzaniu do momentu uzyskania ok. 22 litrów, BLG wyszło 15 ? Z tego co się orientuje, powinno wyjść ok. 10. Dzięki za wskazówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 4 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 A areometr dobrze pokazuje? W wodzie 20oC jest zero? Jak tak to znaczy, że masz bardzo dobrą wydajność A ile słodów wykorzystałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baksu Opublikowano 4 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 Aerometr w 20oC pokazuje zero. Z tą wydajnością bym nie przesadzał, bo na początku miałem 13,5 L wody (na 4,5kg słodu), a później ok 8,5 L wody do wysładzania - i to niestety nie dało 22L po wysładzaniu, więc musiałem jeszcze trochę wody dodać, aby wysłodzić do 22L do chmielenia. Ale gdy uzyskałem 22L do chmielenia, aeromtr pokazał 15 BLG, a powinien ok 10 - tak? Na co w takim razie na drugi raz zwrócić uwagę? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 4 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 No właśnie wydajność Ci musiała wyjść wyższa niż zakładana. Jeśli przy kolejnej warce znów wyjdzie Ci wyższy Blg niż zakładałeś będziesz musiał następnym razem nieco przeliczyć przepis A jeśli użyjesz 22 litrów do zacierania i wysładzania to nie uzyskasz 22 litrów do chmielenia, bo zawsze kilka zostanie w młócie. Baksu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baksu Opublikowano 4 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 Sorry za laickie pytanie, ale przeliczyć przepis = ? Bo właśnie nie wiem, gdzie popełniłem błąd Dzięki za rady/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 4 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 Jak kupujesz zestaw ze sklepu to oni tak go składają żebyś dostał 20 litrów piwa o 12 Blg, zakładając średnią wydajność. Jak Ci za każdym razem wychodzi za dużo Blg, to musisz albo zrobić więcej piwa, albo dać mniej słodu. Wtedy też musisz trochę skorygować chmielenie żeby piwo nie wyszło za mało albo zbyt gorzkie. Możesz się też tym nie przejmować i robić co wyjdzie, bo pewnie i tak wyjdzie bardzo dobre:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Winger Opublikowano 4 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 A nie przerzuciłeś się przypadkiem ostatnio na Strzegomskie słody? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baksu Opublikowano 4 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 Zamawiałem z CP: Słód pilzneński 3 kg Słód monachijski 1 kg Słód barwiący 0,2 kg i jęczmień palony 0,3 kg(spakowane oddzielnie) Będę szukał jakiegoś sklepu w Łodzi, gdzie można kupić słody/chmiele (mamy w ogóle jakiś), bo za przesyłkę szkoda płacić te 15-20 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Winger Opublikowano 4 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 Hm, niektórzy na strzegomskich zauwazyli wzrost wydajności, chociaż aż takiego skoku to by chyba i tak nie tłumaczyło. Co do zamawiania - zamów większą ilość, na kilka warek, bardziej się opłaci. Ten miesiąc czy dwa spokojnie ześrutowane poczekają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 4 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 (edytowane) W Łodzi co najwyżej można kupić chmiele na piwoszarnia.pl, wybór jest w miarę ale oprócz polskich chmieli z 2012 reszta jest z 2011 i 2010. Słodów to raczej nie ma, brewkity są na biowin.pl Winger ma rację możesz sobie zaplanować 3-5 warek i zamówić to z jakiegoś sklepu, bo i tak w Łodzi się nie zaopatrzysz. Jeśli się warzy dopiero kilka warek to trudno mówić o jakiejś powtarzalności wydajności, tym samym o jakimś skoku. Edytowane 4 Lutego 2013 przez nikiboom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
underoak Opublikowano 4 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 Ja ostatnio na słodach strzegomskich miałem wydajność grubo ponad 80%. Na weyermannowskich natomiast koło 70%. Jak masz za duży ekstrakt - super! Dobrze tylko w razie co mieć jakiś chmiel w zanadrzu, co by uzupełnić braki przy większej ilości brzeczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janior Opublikowano 5 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2013 Też się ostatnio zastanawiałem co z tą wydajnością, u mnie nawet 85%. Teraz mam odpowiedź, przerzuciłem się na słody strzegomskie i jak widać to kolejny taki przypadek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baksu Opublikowano 10 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 Dry Stout zlany wczoraj na cichą. Wygląd i zapach marzenie Już myślę jaką sporządzić 3. warkę, mmmmmmmm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baksu Opublikowano 18 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 Dry Stout przelany do butelek - aromat taki, że najchętniej wypiłbym wszystko już teraz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baksu Opublikowano 26 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2013 Dry Stiout leżakuje sobie już 8 dni, a ja tymczasem zakupiłem surowce na 2 kolejne warki. Teraz pod młotek pójdzie Dunkelweizen 12º BLG + drodże Safbrew WB-06 - to będzie dla mojej połowki - skusił ją "aromat bananowo-goździkowy" Zaraz po tym będzie warzony Pils niemiecki 12º BLG + drożdze Brewferm Lager + ~ 50g płatków dębowych whisky Będzie się działo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baksu Opublikowano 4 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 Dunkelweizen 12º BLG uwarzony w sobotę 2/03/2013 r. Zacieranie dekokcyjne. * Śrut wsypany do wody o temp. 42 C - 15" * Podgrzanie do 63 C * 1/3 zacieru podgrzana w osobnym naczyniu do 72 C - 10" + doprowadzenie do wrzenia - i 15" * Dekokt przeniesiony do głównego zacieru - 72 C - ok 50" Drożdze Safbrew WB-06 Chmielenie na początku - lubelskim Miałem dość duże problemy z filtracją, ponieważ nic nie chciało lecieć - możliwe, że to wina zacierania dekokcyjnego i tego, że przy odebraniu 1/3 zacieru nie wybrałem samego gęstego, tylko "jak leciało". Przed chmieleniem wyszło jednak 23 litry, BLG 12 Dry stout już 2 tygodnie stoi, niedługę będzie próba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baksu Opublikowano 8 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2013 Hej Małe pytanko - drożdże do Dunkelweizena zadałem w niedzielę - dzisiaj mamy piątek a piwo jeszcze pracuje Czy to normalne? Poprzednie warki przestawały po ~3 dniach. W takim razie ile jeszcze przetrzymać na burzliwej? Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 8 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2013 Nie ma odpowiedzi na to pytanie Zmierz Blg, zanotuj. Za 2-3 dni zmierz ponownie. Jeśli odczyt jest na tym samym poziomie - butelkuj. Jeśli nie powtarzaj ten schemat działania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baksu Opublikowano 8 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2013 Butelkuj nie Chcę zrobić jeszcze cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 8 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2013 Z tego co słyszałem/czytałem przy pszenicznym można sobie cichą pominąć, bo i tak nie musi być klarowne Zawsze to i piwo bezpieczniejsze i roboty mniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baksu Opublikowano 8 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2013 Hej niki Dzięki - skoro tak mówisz, to może i tak właśnie zrobię Poczekam jeszcze kilka dni, aż przestanie pracować i zmierzę BLG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 8 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2013 przy pszenicznym można sobie cichą pominąć Ja bym nawet powiedział, że powinno się pominąć Można przedłużyć troszkę burzliwą, żeby mieć pewność, że wszystko zostało zeżarte i w butelki Kilka dni później świeżutka pszenica do degstacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baksu Opublikowano 8 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2013 Kilka dni? To znaczy ile potrzymać w ciepłym, a później w chłodnym? To nie jest tak jak z innymi rodzajami, że trzymać kilka dni w ciepłym i później kilka tyg. w zimnym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 8 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2013 Kilka dni? To znaczy ile potrzymać w ciepłym, a później w chłodnym? To nie jest tak jak z innymi rodzajami, że trzymać kilka dni w ciepłym i później kilka tyg. w zimnym? Otóż pszenica najlepszejsza jest świeżuteńska Jest dokładnie tak samo. W ciepłym trzymasz, żeby drożdże w dobrych warunkach podjęły refermentacje. Spadek temperatury spowoduje rozpuszczenie większej ilości CO2 w piwku. Dlatego przenosisz po jakimś czasie w zimniejsze miejsce. Moją pszenicę zacząłem spijać po 5-6 dnach jeszcze przed przeniesieniem do piwnicy Nastepnie musiałem znieść, bo istniała groźba, że nie będę miał czego znosić! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się