henzzik Opublikowano 2 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2012 Wczoraj zrobiłem swoją pierwszą warkę-lager. Fakt z brewkita bo oprócz puszki byly inne potrzebne rzeczy. Nie bulga w rurce ale tym się nie przejmuje bo mam pewnie nieszczelny pojemnik i uchodzi na łaczeniu zamknięcia bo czuć prace drożdży wokół wieka. Pytanie moje brzmi: kiedy po całej fermentacji przelewać do butelek jak °Blg spadnie do 1°Blg czy jak spadnie do 1/3°Blg początkowego. Balling początkowy wynosił 12. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mckolek Opublikowano 2 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2012 (edytowane) potrzymaj tyle co producent brewkita zaleca potem zmierz Blg i wtedy sie będziesz martwił albo raczej nie będziesz sie martwił bo będzie ok. u mnie 2 puszki zrobione i blg spadało do 0 Edytowane 2 Grudnia 2012 przez mckolek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gottri Opublikowano 2 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2012 (edytowane) Poczekaj aż spadnie i już nie zmieni wartości prze kolejne 3-4dni. Jeśli będzie to wysokie wg .Ciebie BLG rozważyłbym cichą, a jeśli zatrzyma się powiedzmy na 5/6 to możesz podpytać a lepiej poszukać ... na razie jednak zalecałbym zapomnieć o tej brzeczce na jakiś czas Edytowane 2 Grudnia 2012 przez gottri Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henzzik Opublikowano 2 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2012 W czwartek zobaczę ile zostało °Blg i podpytam i zadecyduje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gottri Opublikowano 2 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2012 W czwartek to co najwyżej możesz tam pierwszy raz zerknąć! Jeśli będzie zadowalająco (a raczej nie będzie) to następnie sprawdzisz ponownie w poniedziałek czy dalej jest tyle samo. Jeśli będzie niżej to poczekasz do kolejnego czwartku itd itd cierpliwość, cierpliwość, cierpliwość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henzzik Opublikowano 2 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2012 Cierpliwości nabrałem przy robieniu serów tu mnie postu mnie interesuje jak ściśle trzeba się trzymać instrukcji dołączonej do brewkitu. Jak się nie mylę to tam pisali coś o okolicach tygodnia. Wiadomo to tylko wytyczne i nie należy się ich trzymać sztywno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 2 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2012 Dobra zasada mówi, że trzymasz z klucza dwa tygodnie. Pod koniec tego okresu zaczynasz mierzyć i jeśli stwierdzisz, że fermentacja się zakończyła - butelkujesz. Pamiętaj: w piwowarstwie to nie czas jest wyznacznikiem, ale pomiar. Oczywiście, czasem fermentacja może się skończyć wcześniej, ale trzeba też dać drożdżom opaść na dno itd. Poczytaj forum i wiki, na to pytanie odpowiadano już setki razy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henzzik Opublikowano 2 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2012 Wiem wiem na forum i wiki jest mnóstwo odpowiedzi. Dzięki za rady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scovron Opublikowano 2 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2012 tu mnie postu mnie interesuje jak ściśle trzeba się trzymać instrukcji dołączonej do brewkitu. Dobra rada na przyszłość: dołączoną do brewkitu instrukcję od razu umieść w koszu Serio! Lepiej zajrzeć tutaj: http://www.wiki.piwo.org/Moje_pierwsze_piwo_z_brewkita Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henzzik Opublikowano 2 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2012 Wiedza stąd jest nieoceniona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henzzik Opublikowano 6 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2012 Za namową kolegi gottri dziś pierwszy raz zaglądnąłem do fermentatora. Na ściankach widać linie do której pracowały drożdże, wziąłem 1 próbkę i °Blg=0.5. Czy w najbliższym czasie przystąpić do rozlewu do butelek czy się jeszcze wstrzymać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kajtek99 Opublikowano 6 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2012 ROZLEWAĆ !!! powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henzzik Opublikowano 6 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2012 (edytowane) Przyda się Edytowane 6 Grudnia 2012 przez henzzik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henzzik Opublikowano 6 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2012 Piwo rozlane do butelek i przeniesione do chłodnej piwnicy, teraz tylko czekać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gimp Opublikowano 6 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2012 Brew kity, jeżeli nie dojdzie do zakażenia, udają się w 99%. Powodzenia! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henzzik Opublikowano 6 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2012 Tak to prawda, Brewkit to jak zupka chińska, zalać wodą doprawić wedle uznania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się