Mariuss Opublikowano 3 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 Witam wszystkich piwowarów jestem początkujący i proszę o radę w sprawie refermentacji z rezerwy mam zamiar użyć rezerwy z tej samej warki, zawartość brzeczki 20 L 12 BLG ile zostawić rezerwy 2 L?? aby było dobrze nagazowane do 2,5 Może jest jakiś wzór na obliczenie? ściągnąłem program do obliczania rezerwy ale tam wychodzi 0,5L 12 BLG z tej samej warki, wydaje mi się że za mało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 3 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 Musisz jeszcze znać Blg końcowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 3 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 (edytowane) Zawartość cukrów fermentowalnych jest zależna od sposobu zacierania. Tyle samo będzie ich w rezerwie co w brzeczce i na tym trzeba się opierać. Ważne żeby odfermentowało do końca. Edytowane 3 Grudnia 2012 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 3 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 10% zdecydowanie za dużo. Do KEG-ów używam 5%, do flaszek możesz dać 7,5%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariuss Opublikowano 4 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 Dziękuję za podpowiedzi. Wnioskując z odp Wesołego, czyli jak naważyłem 100 L Bohemiana Pilsnerka poczatkowe 12 BLG końcowe 1Blg będę tak długo trzymał na cichej, to muszę mieć 7,5L rezerwy do butelek super bo zostawiłem sobie 12 litrów rezerwy w trzech słoikach to jeden przeznaczę na rozmnożenie drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariuss Opublikowano 4 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 Może lepiej poczekać aż odfermentuje do końca? czyli do zera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariuss Opublikowano 4 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 Mam jeszcze jedno pytanie czy jeżeli uwarzę stouta 15 BLG to powinienem zwiększyć rezerwę czy trzymać się tych 7,5% do flaszek.Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się