Jump to content

Filtracja młóta

Recommended Posts

witam

mam troche naiwne pytanie wiec prosze o wyrozumialosc:) staram sie jednak byc perfekcjonista dlatego pytam....

czy uzywajac filtru z oplotu moge filtrowac "na raty"???

tzn. nie dysponuje wiadrem, pojemnikiem wiekszym niz 15l i do takiego tez wiadra chcialem zainstalowac filtr... jednakowoz do takiego filtratora mie zmiesci mi sie calosc na jeden raz...

czy moge filtrowac poprzez dolewanie do filtratora??

z gory dziekuje za pomoc

witam

mam troche naiwne pytanie wiec prosze o wyrozumialosc:) staram sie jednak byc perfekcjonista dlatego pytam....

czy uzywajac filtru z oplotu moge filtrowac "na raty"???

tzn. nie dysponuje wiadrem, pojemnikiem wiekszym niz 15l i do takiego tez wiadra chcialem zainstalowac filtr... jednakowoz do takiego filtratora mie zmiesci mi sie calosc na jeden raz...

czy moge filtrowac poprzez dolewanie do filtratora??

z gory dziekuje za pomoc

pilnuj temperatury i dziel gęste z rzadkim pół na pół a będzie dobrze

Witam.

Jeśli chcesz znać zdanie świeżaka ( pierwsze zacieranie w najbliżyszch dniach:)) ) to można. Tak myślę, że najważniejsze to zrobić dobre złoże, czyli gęstego na dno żeby utworzyć warstwę a potem np. na umieszczony na wierzchu talerz dolewać resztę.

Dziekuje dobrzy Panowie, niech Wam Bog w udanych warkach wynagrodzi...

Ale pojawila sie u Was pewna niezgodnosc... szczerze mowiac ja osobiscie chcialem najpierw w miare mozliwosci zlac geste, a pozniej w miare postepu filtracji dolewac bardziej rzadkie.... wydawalo mi sie to logiczne, ale kolega pepe11 zasial w mojej glowie ziarno niepewnosci mowic: "pol na pol"....

Jak myslicie jak bedzie lepiej? bedzie to mialo nacokolwiek wplyw? Przejmowac sie wogole tym?

A ile masz konkretnie do przefiltrowania? Bo jak nie dużo więcej niż te 15L na raz to postaraj się przełożyć jak najwięcej gęstego do pełna poczekaj aż ułoży się złoże i spuść część, jak zrobi się miejsce na resztę to zakręć kranik i dolej to co się nie zmieściło. Znów odczekaj i lej do końca, a później wysładzanie po 5L i powinno być ok.

Też jestem początkujący, ale tak bym zrobił.

Edited by Gąska

• 5 weeks later...

Zgadza się, Przełóż jeśli to możliwe całość młóta do filtracji uważając aby nie utlenić za bardzo a następnie dolej resztę i wysładzaj do uzyskania zamierzonego ekstraktu i ilości brzeczki