Gąska Opublikowano 9 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 Jeśli sytuacja w przeciągu kolejnego miesiąca się nie zmieni, to co mogę jeszcze zrobić? Dosypać suchych drożdży do butelek? Ma to sens, a jeśli tak to ile i jakich najlepiej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 9 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 Rozumiem, że nie masz wątpliwości, że dodałeś cukru po równo do wszystkich butelek? Jeżeli po takim okresie w dalszym ciągu się nie nagazuje, to uwodnij około 2 g drożdży suchych (np. S-33) w określonej objętości wody, podziel to na ilość butelek i dodaj za pomocą strzykawki do każdej butelki. Możesz też podobnie zrobić ze świeżą gęstwą jakiś drożdży - potrzebujesz około łyżeczki takiej gęstwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 9 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 Moje lagery na W34/70 potrzebowały kilkunastu tygodni do odpowiedniego nagazowania - po zabutelkowaniu spędzały tydzień w domu i szły do piwniczki w ogrodzie. Osadu też bardzo mało, ino piwo słabsze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gąska Opublikowano 9 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2013 Na wcześniejszych pokoleniach tych drożdży piwo było nagazowane nawet po 2 tygodniach. Jak nic się nie zmieni to dodam świeżych drożdży tak jak radzi olo33. Dzięki za rady i pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się