szamaneq Opublikowano 12 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 Witacie! Pierwsza warka w "Szamańskim Saganie" już za mną Druga już fermentuje na cichej, surowce do trzeciej w drodze, czas na pierwsze wnioski i dokumentację poczynań... Ale najpierw słów kilka o sprzęcie. Zestaw startowy zmontowałem następujący: Gar do zacierania emaliowany 30L 2 x Fermentor z BA ~30L z rurką 1 x Fermentor z BA ~30L z kranikiem jako kadź filtracyjna/tank pośredniczący do rozlewu Filtrator z oplotu 100 cm 1/2'' Chłodnica zanurzeniowa z nierdzewki fi 8mm Syfon z pompką do rozlewu Rurka z zaworkiem grawitacyjnym do butelkowania Kapslownica Greta Wężyki silikonowe (rozlew, deszczownica do wysładzania) Areometr + cylinder pomiarowy z PP Mieszadło, kapsle i inna drobnica Suszarka do butelek Griffo 81 szt Butelki NRW po czeskich piwkach Z tak przygotowanym sprzętem zabrałem się ochoczo za piwne eksperymenty, biorąc w pierwszej kolejności na warsztat BrewKit Muntons India Pale Ale (Premium Gold) z małymi modyfikacjami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szamaneq Opublikowano 12 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 Warka #1 - Cascade India Pale Ale (C.I.P.A.) - 24L 28.10.2012 Nazwa może niezbyt fortunna, ale dobrze oddaje skład Składniki: Nachmielony ekstrakt słodowy Muntons India Pale Ale 3 kg Ekstrakt słodowy w proszku - Muntons Spraymalt - Medium (Bursztynowy) - 500 g Drożdże z zestawu, ale nie wiem, jakie Chmielenie Cascade - granulat 20g (herbatka chmielowa na ok 20 minut) Fermentacja Burzliwa 1 Tydzień 21° C "Cicha" 2 tygodnie w temperaturze 17° C w tm samym fermentorze OG: 12,7° BLG, FG: 5° BLG Refermentacja 5 dni w butelkach z 120g glukozy (bałem się dać więcej, co by granatów nie było), wyszło lekko nagazowane Efekty - Wyszło pyszne W pierwszych tygodniach intensywny kwiatowy aromat chmielu Cascade, z czasem jednak słabnący. Bukiet bardzo przyjemny, lekko estrowy, wyczuwalne nuty malinowe, bananowe. W smaku pełne słodowe, ale podszyte delikatną goryczką, która ujawniła się z czasem po leżakowaniu. Jak na pierwszą warkę efekt końcowy przerósł moje oczekiwania, oczywiście pozytywnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 13 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2012 Widzę kolega dobrze przygotowany, chwali się, chwali Teraz zacieranie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szamaneq Opublikowano 22 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2012 Warka #2 - BA Kölsch - 18L 12˚ BLG - 25.11.2012 Składniki: Słód pilzneński Weyermann® 3,7 kg, Słód pszeniczny jasny Weyermann® 0,4 kg, Chmiel aromatyczny Hallertauer Spalt Select (DE) 50 g, drożdże Safbrew S-33 11,5 g (Starter 0,5L 26h wcześniej) Zacieranie: Przerwa ferulikowa - 45 min 44 ˚C Przerwa scukrzająca - 60 min 66 ˚C Przerwa dekstrynująca - 15 min 70 ˚C Podgrzanie do 78 ˚C Wysładzanie - do 24 L Warzenie (70 min): Spalt Select - 60 min 30g Spalt Select - 10 min 20g Fermentacja: Burzliwa - 7 dni Cicha - 14 dni Uwagi/Wnioski: Duże problemy z filtracją przez wężyk z oplotu. Powolne gotowanie na odkrytej pokrywie spowodowało znaczny ubytek wody i zagęszczenie brzeczki w stosunku do planowanego BLG. Chmieliny z granulatu trudne do oddzielenia mimo zastosowania ręcznego whirlpool'a po schłodzeniu brzeczki - z pozostałej na dnie brzeczki rezerwa do refermentacji Chłodnica zanurzeniowa + zanurzenie w wanience z zimną wodą schładza brzeczkę do 21 ˚C w ok 15 min. Napowietrzanie przez potrząsanie fermentorem - bulkanie po ok 8 godzinach Piwo powinno poleżakować, ale podkusiło, żeby skosztować i wyszło pyszne! Orzeźwiające, lekkie, "świeże", wyczuwalne aromaty goździkowe, jak poleży spróbuję ponownie... marcin_l85 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szamaneq Opublikowano 22 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2012 (edytowane) Warka #3 - Black I.P.A. "Czarny IMPERATOR" 16° BLG 22L - 15.12.2012 Receptura inspirowana "Darth Vader" Scooby'ego http://www.piwo.org/topic/3877-darth-vader-black-ipa-cascadian-dark-ale/ Składniki: Słód Strzegom Pale Ale - 5kg Słód Crystal 400 0,5kg Słód Chocolate 0,3kg Słod Black 0,3kg Chmiel Bravo - granulat 16,7% AK - 25g Chmiel Dr. Rudi - granulat 11,8% AK - 25g Chmiel Cascade - granulat 8,6% AK - 25g Chmiel Cascade - szyszka 7,5% AK - 100g Zacieranie: Przerwa scukrzająca - 45 min 62,5 ˚C Przerwa dekstrynująca - 30 min 72 ˚C Podgrzanie do 78 ˚C - 5 min Wysładzanie - do 26L Warzenie (60 min): Bravo - granulat 16,7% AK - 25g 45 min Dr. Rudi - granulat 11,8% AK - 25g 30 min Cascade - granulat 8,6% AK - 25g 10 min Cascade - szyszka 7,5% AK - 100g 5 min Fermentacja: Burzliwa/Cicha - 3tTygodnie Edytowane 22 Grudnia 2012 przez szamaneq Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szamaneq Opublikowano 13 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2013 Warka #4 - Hefe-Weizen 12,5° BLG 28L - 05.01.2013 Składniki: Słód Strzegom Pszeniczny - 3,1 kg Słód Strzegom Pilzneński - 1,9 kg Słód Strzegom Karmelowy 30 - 250 g Pszenica prażona niesłodowana - 200 g Chmiel Lublin (Lubelski)granulat 4% AK - 25 g Chmiel Cascade - granulat 8,6% - AK 25 g Drożdże Danstar Munich susche - 11g (0,5L starter przygotowany 28 h wcześniej Zacieranie: Ferulikowa Infuzja 45 C - 2 h 35 min Białkowa 52 C 15 min Scukrzająca 63 C 40 min Dekstrynująca 72 C 30 min Wygrzew 78 C 15 min Warzenie (70 min): Chmiel Lubelski 25 g - 60 min Chmiel Cascade 25 g - 10 min Fermentacja: 18° C - 14 dni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szamaneq Opublikowano 4 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 Warka #5 - English Pale Ale 12° BLG 25L - 27.01.2013 Składniki: Słód Pale Ale - 4 kg Słód Monachijski - 0,75 kg Słód Strzegom Karmelowy 30 - 250 g Pszenica prażona niesłodowana - 100 g Chmiel Lublin (Lubelski) granulat 4% AK - 50 g Chmiel Marynka - granulat 9,1% AK - 44 g Chmiel Fuggels - szyszka 5,3 AK - 65g Drożdże Muntons Premium Gold (0,5L starter przygotowany 24 h wcześniej) Zacieranie: 66 C - 70 min Wygrzew 78 C Warzenie (60 min): Chmiel Marynka 44 g - 60 min Chmiel Lubelski 50g - 10 min Chmiel Fuggels 25 g - 5 min Chmielenie na zimno 40g Fuggels Fermentacja: Burzliwa 23° C - 10 dni Cicha 21° C - 7 dni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szamaneq Opublikowano 18 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 Warka #6 - English Brown Ale 11,9° BLG 28L - 03.02.2013 Składniki: Słód Pale Ale Maris Otter - 5 kg Słód Crystal - 0,25 kg Słód Chocolate - 0,2 kg Słód Black - 0,1 kg Chmiel Bravo Granulat 16,7% AK - 25 g Chmiel Fuggels - szyszka 5,3 AK - 35g Drożdże Danstar windsor 11,5g (uwodnione) Zacieranie: 64 C - 45 min 72 C - 15 min Wygrzew - 78 C Warzenie (60 min): Chmiel Bravo 25g - 60 min Chmiel Fuggels 15 g - 15 min Chmiel Fuggels 5 g - 20 min Fermentacja: Burzliwa Otwarta 23° C - 3 dni Cicha 21° C - 26 dni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szamaneq Opublikowano 26 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 (edytowane) Warka #7 - American Amber Ale 13,4° BLG 21L - 17.03.2013 Składniki: Słód Pale Ale (Strzegom) - 3 kg Słód monachijski - 1 kg Słód karmeloy 150 EBC - 0,8 kg Chmiel Dr Rudi 11,8 AK - 25 g Chmiel Willamette - granulat 5,3 AK - 50g Chmiel Amarillo - szyszka 9,5 AK - 25g Drożdże Safale US-05 (Starter 0,7L) Zacieranie: 64 C - 60 min 72 C - 30 min Wygrzew - 78 C Warzenie (60 min): Chmiel Dr Rudi 25 g - 60 min Chmiel Willamette 25 g - 20 min Chmiel Willamette 25 g - 5 min Chmiel Amarillo 25 g - 0 min Fermentacja: Burzliwa 22,5° C - 6 dni Cicha 21° C - 2 dni Cicha - lagerowanie (-5 ~ 2° C) - 7dni Edytowane 27 Marca 2013 przez szamaneq Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szamaneq Opublikowano 30 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2013 (edytowane) Warka #8 - American India Pale Ale 15° BLG 21L - 18.03.2013 Składniki: Słód Pale Ale (Strzegom) - 5 kg Słód karmelowy 150 (Strzegom) - 0,5 kg Chmiel Cascade - granulat 6% AK - 75 g Chmiel Amarillo - szyszka 9,5% AK - 50 g Drożdże Safale US-05 (Starter 0,7L) Zacieranie: 64 C - 60 min 72 C - 15 min Wygrzew - 78 C Warzenie (60 min): Chmiel Cascade 30 g - 60 min Chmiel Cascade 45 g - 30 min Chmiel Amarillo 50 g - 5 min Fermentacja: Burzliwa 21,5° C - 14 dni Cicha 21° C - do skutku, aż uleci siarkowodór Gęstość końcowa 3,1 BLG (6,14% ABV) Edytowane 22 Lipca 2013 przez szamaneq Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szamaneq Opublikowano 30 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2013 (edytowane) Warka #9 - Experimental Thai Witbier 11° BLG 22,5L - 24.03.2013 Składniki: Słód Heidelberg - 2 kg Słód pszeniczny (Strzegom) - 1 kg Płatki owsiane - 0,5 kg Płatki pszenne - 0,5 kg Pszenica prażona - 0,24 kg Chmiel Halertau Hersbrucker - granulat 4,13 % AK - 50 g Skórka ze świeżej pomarańczy - 64g Curacao - 20g Kolendra indyjska - 20g Liście limonki Kaffir - 14 szt. Trawa cytrynowa - 2 łyżki stołowe Drożdże Fermentis WB-06 Kleikowanie płatków: Umieszczenie płatków z 5% słodu pszenicznego i 5% słodu Heidelberg w ciepłej wodzie w stosunku 1:6 48 C - 30 min 68 C - 30 min 100 C - 15 min Zacieranie: Przerwa białkowa słodów - 52 C - 50 min "Dekokcja" - dodanie do zacieru skleikowanych płatków - 66 C - 90 min 72C - 15 min Wygrzew - 78 C Wysładzanie 78 C do 26L Warzenie (90 min): Chmiel Hallertau 20 g - 60 min Chmiel Hallertau 20 g - 20 min Kolendra 10g - 8 min Curacao 10g - 8 min Chmiel Hallertau 10 g - 5 min Kolendra 10g - 3 min Liście Kaffiru 8 szt - 3 min Skórka świeżej pomarańczy 64g - 2 min Liście Kaffiru 6 szt - 0 min Curacao 10g - 0 min Trawa cytrynowa 2 łyżki - 0min Fermentacja (1 fermentor): Burzliwa 21,5° C - 6 dni Cicha 21° C - 15 dni Gęstość końcowa 1,7 BLG (4,8% ABV) Edytowane 22 Lipca 2013 przez szamaneq Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szamaneq Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2013 (edytowane) Warka #10 - Polskie Ale 12° BLG 25L - 15.04.2013 Składniki: Słód pilzneński (Strzegom) - 4 kg Słód bursztynowy (Strzegom) - 0,5 kg Chmiel lubelski - szyszka 3,1% AK - 65 g Chmiel Marynka - granulat 11 % AK - 25 g Drożdże Safale S-04 (starter) Mech irlandzki - 5g Zacieranie: 62C - 30 min 72C - 30 min Wygrzew - 78 C Wysładzanie - 78 C Warzenie (60 min): Chmiel Marynka 25 g - 60 min Chmiel Lubelski 25 g - 20 min Mech irlandzki 5g - 15 min Chmiel Lubelski 40 g - 5 min Fermentacja: Burzliwa 21,5° C - 6 dni Cicha 21° C - 15 dni Chmielenie na zimno - chmiel lubelski 35g 4 dni pod koniec cichej Gęstość końcowa 2,1 BLG (5,11% ABV) Edytowane 22 Lipca 2013 przez szamaneq Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szamaneq Opublikowano 29 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2013 (edytowane) Warka #11 - Pszenica "Banana Splits Show" 12,6° BLG 21L - 19.05.2013 Składniki: Słód pszeniczny (Strzegom) - 2,5 kg Słód pilzneński (Strzegom) - 1 kg Słód Pale Ale (Castlemalting) - 1 kg Słód karmelowy 30 (Strzegom) - 0,5 kg Chmiel Hallertau Hersbrucker - granulat 4,13 % AK - 50 g Drożdże Wyeast 3068 (Weihenstehan Weizen) Zacieranie: Przerwa ferulikowa 45C - 30 min Przerwa maltozowa 66C - 60 min Przerwa dekstrynująca - 72 C - 15min Wysładzanie - 74 C Warzenie (70 min): Chmiel Hersbrucker 20 g - 70 min Chmiel Hersbrucker 20 g - 15 min Chmiel Hersbrucker 10 g - 5 min Fermentacja: Burzliwa 17 °C -> 26 °C - 9 dni Cicha 21° C - 14 dni Gęstość końcowa 2,6 BLG (5,16 % ABV) Było tak dobre bananowe walnięcie, że już prawie wszystko wypite Edytowane 22 Lipca 2013 przez szamaneq Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szamaneq Opublikowano 30 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2013 (edytowane) Warka #12 - Thai Witbier #2 10,7° BLG 22L - 19.05.2013 Składniki: Słód pilzneński (Strzegom) - 2 kg Płatki owsiane - 1,1 kg Płatki pszenne - 0,9 kg Pszenica prażona - 0,5 kg Chmiel Hallertau Hersbrucker - granulat 4,13 % AK - 50 g Drożdże Wyeast 3944 (Belgian Witbier) Zacieranie: Kleikowanie płatków: 68 C - 60 min 100 C - 15 min [*]Przerwa maltozowa 68C - 75 min [*]Przerwa dekstrynująca - 72 C - 15min [*]Wysładzanie - 76 C Warzenie (90 min): Chmiel Hersbrucker 20 g - 60 min Chmiel Hersbrucker 20 g - 20 min Skórka świeżej pomarańczy - 125g - 15 min Kolendra indyjska 15g - 15 min Galangal (Imbir tajski) 8g - 15 min Kolendra indyjska 10 g - 10 min Trawa cytrynowa - 2 posiekane źdźbła - 10 min Chmiel Hersbrucker 10 g - 5 min Liście Kaffiru - 4 szt - 5 min Fermentacja: Burzliwa 21 °C -> 24 °C - 16 dni (odfermentowanie do 1,8 Blg - 4,59% ABV) Edytowane 22 Lipca 2013 przez szamaneq Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szamaneq Opublikowano 30 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2013 (edytowane) Warka #13 - Dunkelweizen "Pszeniczna 13" 13° BLG 21L - 08.06.2013 Składniki: Słód pszeniczny - 2kg Słód pszeniczny ciemny - 1 kg Monachijski Typ 2 - 1 kg Słód Pale Ale - 0,9 kg Caramunich Typ2 (115 EBC) - 0,1 kg Special B - 0,1 kg Carafa Special 2 - 25g Chmiel Marynka - 30g Drożdże Wyeast 3068 (Weihenstehan Weizen) - gęstwa 150 ml Zacieranie: Przerwa ferulikowa 45C - 30 min Przerwa maltozowa 68C - 60 min Przerwa dekstrynująca - 72 C - 15min Wysładzanie - 74 C <p> Warzenie (60 min): Chmiel Marynka 15g - 60 min Chmiel Marynka 15g - 30 min Fermentacja: Burzliwa 19 °C -> 25 °C - 14 dni Cicha 21° C - 14 dni Odfermentowanie do 1,8 BLG (5,78 % ABV) Edytowane 22 Lipca 2013 przez szamaneq Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szamaneq Opublikowano 30 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2013 (edytowane) Warka #14 - Belgian Tripel "Hoppy Trip" 18°BLG 19L - 22.06.2013 Składniki: Słód pilzneński (Castlemalting) - 5 kg Cukier biały - 1 kg Słód Pale Ale (Strzegom) - 0,58 kg Słoód Biscuit - 0,5 kg Słód Caramunich Typ 2 - 50g Słód Special B - 25g Chmiel Saaz - granulat 4% AK - 100 g Chmiel Styrian Goldings - granulat 4,4 % AK - 50 g Drożdże Wyeast 3944 (Belgian Witbier) - gęstwa po Witbierze rozruszana na starterze Zacieranie: 62C - 60 min 72C - 30 min Wygrzew - 75 C Wysładzanie - 75 C Warzenie (80 min): Styrian Goldings 40 g - 60 min Saaz 20 g - 30 min Styrian Goldings 10 g - 30 min Saaz 30g - 10 min Saaz 50g - 5 min Fermentacja: Burzliwa 24,5° C -> 21° C - 14 dni Dosypanie 1 kg cukru po 10 dniach fermentacji Cicha 21° C - 15 dni Chmielenie na zimno - 50g Belma w szyszce, 50g Amarillo w granulacie Notatki: gęstość przed gotowaniem: 1.062 (15,2 BLG) Po gotowaniu 1.074 (18 BLG) 19 litrów 03.07.2013 - FG 1,021 (5,3 BLG) 08.07.2013 - FG 1,021 (3,1 BLG) Edytowane 22 Lipca 2013 przez szamaneq Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szamaneq Opublikowano 11 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 Warka #15 - American Wheat "Wheat Hopper" 12,9°BLG 18L - 27.10.2013 Składniki: Słód Pale Ale (Strzegom) - 2,5 kg Słoód Pszeniczny - 2 kg Słód Monachijski Typ 2 - 100g Chmiel Motueka - granulat 7,2 % AK - 100 g Chmiel Cascade - granulat 7,4% AK - 50 g Chmiel Citra - granulat 12,7 % AK - 50 g Chmiel Spalt - granulat 5 % AK - 25 g Drożdże Mangrove Jack's M44 U.S. West Coast - uwodnione Zacieranie: 68C - 60 min Wygrzew - 74 C Wysładzanie - 74 C Warzenie (60 min): Spalt 25 g - 60 min Cascade 10 g - 15 min Citra 10 g - 15 min Motueka 10 g - 15 min Fermentacja: Burzliwa 16,7° C -> 18,5° C - 14 dni Cicha 16° C - 7 dni Chmielenie na zimno (6 dni): Cascade 40 g Citra 40 g Motueka 90 g Notatki: odfermentowanie do 2,5 Blg rozlew 2013-11-17 95g cukru do refermentacji 17,5 l gotowego piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szamaneq Opublikowano 11 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2014 Warka #16 - Honey Ale "Gryka dziadka Franka" 15,5°BLG 18L - 19.11.2013 Składniki: Słód Pilzneński (Strzegom) - 1,875 kg Miód gryczany z pasieki dziadka Franka - 2,5 kg Słód Abbey - 500g Płatki owsiane błyskawiczne - 250g Słód monachijski typ 2 - 100g Chmiel Motueka - granulat 7,2 % AK - 100 g Chmiel Spalt - granulat 5 % AK - 25 g Drożdże Safale S-04 - uwodnione Zacieranie: 68 C - 30 min 72 C - 45 min Wysładzanie - 74 C Warzenie (60 min): Spalt 25 g - 30 min Miód 2,5 kg - 10 min Fermentacja: Burzliwa 16,5° C -> 18,5° C - 14 dni Cicha 16° C - 8 dni Notatki: 7,5 BLG przed dodaniem miodu po gotowaniu i dodaniu miodu 15,5 BLG 2013-12-15 odfermentowalo do 1 blg, ale w smaku zbalansowane herbatka chmielowa 25g Motueka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się