mcpol1 Opublikowano 19 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2012 Czy ktoś zna jakiś sprawdzony przepis na strudel makowy, makowiec? Na święta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyko Opublikowano 19 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2012 Służę przepisem, wg którego od lat robię świąteczny makowiec. Jest to czysty makowiec - bez ciasta. Nie każdy tak lubi, ale dla mnie właśnie taki jest szlachetniejszy. Składniki: mak - 20 dkg, mleko 3,2% do gotowania maku, cukier - 20 dkg, masło - 1/2 kostki, jajka - 5 szt., miód - czubata łyżka, bułka tarta - łyżka, proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki, olejek rumowy - do smaku, bakalie - wg uznania ale raczej dużo (przecież to święta) Wykonanie: Dzień wcześniej mak gotować w mleku do miękkości i pozostawić na noc do wystygnięcia. Nazajutrz mak mocno odcedzić. Ja to robię w płóciennej szmatce i mocno "wykręcam". Mak zetrzeć w mikserze lub dwukrotnie zmielić w maszynce. Masło, miód, cukier, żółtka rozetrzeć w makutrze na jednolitą masę, dodać mak i utrzeć. Dodać pianę z białek ubitą na sztywno, bułkę tartą i proszek do pieczenia. Dodać bakalie i dokładnie wymieszać. Masę wlać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180oC (grzałka góra i dół) aż do zrumienienia. Jak dla mnie pycha! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 19 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2012 Dziękuję, przeznaczam do wypróbowania. Chciałbym tylko jeszcze coś sprawdzonego na taki zawijany świąteczny strudel makowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 19 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2012 Poszukaj w internecie znajdziesz wiele przepisów na tradycyjny polski na cieście drożdżowym zawijany makowiec (strudla makowa). Od dwóch wieków przepisy umieszczane są w książkach kucharskich. Mam w kilku starych książkach przepisy, są za długie do przepisywania a mam uszkodzony skaner. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 19 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2012 Spoko znalazłem już jakieś przepisy ale każdy inny dlatego szukam jakiegoś sprawdzonego przez forumowiczów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ray Opublikowano 19 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2012 Jutro mogę przesłać przepis babci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ray Opublikowano 20 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2012 (edytowane) Ciasto drożdżowe: 0,5kg mąki 100g masła 100g cukru 0,5 kostki drożdży 1-2 jajka pół łyżeczki soli mleko Część cukru rozpuścić w mleku, dodać drożdże i odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać resztę cukru, mąkę, sól, masło, jajka, wlać zaczyn i wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masa makowa: ok. 0,5kg mielonego maku 1 jajko ok. 250g cukru 2 łyżki miodu (można dać mniej cukru a więcej miodu) 1 łyżka mąki 400 ml mleka migdały w płatkach, rodzynki, starta skórka pomarańczowa szczypta soli kilka kropli aromatu migdałowego Mleko zagotować, zalać gorącym mlekiem mak, odstawić na 5 minut jeśli mak nie wchłonie całego mleka, zlać jego nadmiar. Dodać cukier, mąkę, miód, jajko, bakalie, aromat. Wszystko wymieszać. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2-3 części (zależnie od tego czy chcesz zrobić 2 większe czy 3 mniejsze makowce ) rozwałkować na grubość ok. 0,5cm (może być mniej) rozłożyć na nim masę makową i zwinąć w rulon. Posmarować z wierzchu rozmąconym jajkiem. Piec w 180oC przez ok. 40-50 minut (aż wbita w ciasto wykałaczka po wyjęciu będzie sucha (nie oblepiona surowym ciastem lub masą makową). Po ostygnięciu polukrować lukrem zrobionym z soku z cytryny wymieszanym z cukrem pudrem i kilkoma kroplami aromatu pomarańczowego lub cytrynowego (ewentualnie migdałowego). Mam gdzieś jeszcze nieco zmodyfikowany przepis na masę makową, jak znajdę to też podeślę Edytowane 20 Grudnia 2012 przez Ray mcpol1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AgaL Opublikowano 20 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2012 Dzięki, jak przepis babci, to spróbuję . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 21 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2012 SUPER!!! o coś takiego mi chodziło. Tylko tym razem spróbuję gotową masę makową. No chyba że nie przejdzie po otwarciu testów organoleptycznych to robię swoją. Do marcinów wyszła mi super. Jutro biorę się za wypiek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 21 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2012 No to na gotowo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AgaL Opublikowano 23 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 No to na gotowo... No ładnie wygląda. Ja robię dzisiaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 23 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 Cześć. A ja piekę babkę drożdżową. Mam upatrzony przpis z netu, ale oczywiście wolałbym sprawdzony. Pieję dopiero w Boże Narodzenie więc jest jeszcze czas na podanie przepisu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 23 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 mcpol1, za mało maku!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ray Opublikowano 23 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 Właśnie znalazłem kartkę z uwagami to podanego przezemnie przepisu. Po zalaniu maku mlekiem i odczekaniu nie tylko zlać mleko ale i je odcisnąć na sitku lub przez szmatkę. Rodzynki (oczywiście) przed dodaniem do masy chwilę podgotować w wodzie. Ciasto przed pieczeniem nakłuć widelcem (żeby para mogła z ciasta wylecieć) i posmarować białkiem jajka. Cześć.A ja piekę babkę drożdżową. Mam upatrzony przpis z netu, ale oczywiście wolałbym sprawdzony. Pieję dopiero w Boże Narodzenie więc jest jeszcze czas na podanie przepisu. No to polecam też przepis na ciasto drożdżowe babci Ciasto drożdżowe:0,5kg mąki 100g masła 100g cukru 0,5 kostki drożdży 1-2 jajka pół łyżeczki soli mleko Część cukru rozpuścić w mleku, dodać drożdże i odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać resztę cukru, mąkę, sól, masło, jajka, wlać zaczyn i wyrobić ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Tylko dodaj jeszcze do tego aromatu np. pomarańczowego, startą skórkę z cytryny lub pomarańczy. Jak lubisz do dodaj rodzynek czy kandyzowanych skórek pomarańczy. A co do tematu ciast, ja robię tego ciasta zawsze z 1kg mąki (wszystkie pozostałe składniki x2, jajka 3-4 (lub 3 jajka i żółtko) i oprócz makowca robię bułeczki nadziane powidłami które po upieczeniu można polukrować lub namoczyć w mleku i upiec na patelni, na maśle. bielok 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 23 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 Makowiec mcpol1 wygląda ładnie, tradycyjnie. Niektóre makowce mają nieprzyjemną suchą i sypką masę makową, ale jest na to sposób. Kiedyś w rodzinie mieliśmy cukiernię, do masy makowej dodawane było trochę zmielonych bułek słodkich-drożdżówek (wczesniej ususzone na piecu), daje to masie przyjemną wilgotność i konsystencję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 23 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 Makowiec mcpol1 wygląda ładnie, tradycyjnie. Niektóre makowce mają nieprzyjemną suchą i sypką masę makową, ale jest na to sposób. Kiedyś w rodzinie mieliśmy cukiernię, do masy makowej dodawane było trochę zmielonych bułek słodkich-drożdżówek (wczesniej ususzone na piecu), daje to masie przyjemną wilgotność i konsystencję. Faktycznie zapomniałem o tej bułce... Moja babka też tak robiła. Ale na szczęście ta masa nie wyszła źle. Fakt że była to gotowa masa ale dodałem trochę maku co mi został z rogali marcińskich , do tego pół kostki (100 gr) masy marcepanowej, parę łyżek miodu, posiekane orzechy włoskie ze skórką pomarańczy (kandyzowaną) i na koniec ubitych 6 białek. W smaku są ok. Nie są za słodkie i nie mdlą. Nie wiem tylko dlaczego zrobiła się taka luka od góry między makiem a ciastem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AgaL Opublikowano 23 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 Mi też odłazi skórka od maku, ale ciasto jest pyszne. Wyszły duże 3 sztuki. Dziękuję za przepis babci Raya Zdjęcie słabe po już ciemno, może przy degustacji zrobię lepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ray Opublikowano 23 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 24 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2012 Mi też odłazi skórka od maku, ale ciasto jest pyszne. Wyszły duże 3 sztuki. Dziękuję za przepis babci Raya Zdjęcie słabe po już ciemno, może przy degustacji zrobię lepsze. Ja zrobiłem ciasto z 6 żółtek i 150 gr masła. białka dałem do masy makowej. Smacznego wszystkim i Wesołych Świąt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AgaL Opublikowano 28 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2012 Mi też odłazi skórka od maku, ale ciasto jest pyszne. Wyszły duże 3 sztuki. Dziękuję za przepis babci Raya Zdjęcie słabe po już ciemno, może przy degustacji zrobię lepsze. Tutaj lepsze zdjęcia, ale makowiec już nie tak samo zawinięty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 28 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2012 Czesć. Ja skorzystalem z przepisu na babkę ;-) Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AgaL Opublikowano 28 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2012 (edytowane) No piękna! Babcia Raya to skarb! Ale przepis przepisem, kucharze też są ważni Edytowane 28 Grudnia 2012 przez AgaL Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ray Opublikowano 28 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2012 No piękna! Babcia Raya to skarb! Ale przepis przepisem, kucharze też są ważni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 28 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2012 Cześć. Powiem tak, przeglądnąłem sporo przepisów z sieci na babkę ilość jajek lub użytych żółtek w niektórych byłą przerażająca, jakby to miałby być ciasta ucierane. Wiec zdecydowałem na przepis który zamieścił Ray. Przepis podzielony na pół, pieczenie 30' w 175°C i wyszło naprawdę niezłe ciasto! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 31 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2012 Powiem tak, przeglądnąłem sporo przepisów z sieci na babkę ilość jajek lub użytych żółtek w niektórych byłą przerażająca, jakby to miałby być ciasta ucierane. dobrze że nie ZACIERANE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się