henzzik Opublikowano 21 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2012 Witam, Pytanie dotyczy dziwnego smaku piwa, ale po kolei. Jest to moje pierwsze piwo. Zrobione z brewkita. Teraz jest juz prawie 3 tydzień po zabutelkowaniu. Po 7 dniach od zabutelkowania otworzyłem 1 butelkę w celu sprawdzenia nagazowania, słabo było nagazowane. Po następnych 5 dniach sprawdziłem czy pojawiła się piana i gaz, była ładna gęsta piana i długo się trzymała. Gazu było już dużo. Dziś otworzyłem 3 butelkę. Ładna piana długo się trzymała, dobrze było nagazowane, ale po chwili w ustach pojawiał się kwaśny posmak, nie był wyraźny ale jednak odczuwalny. Czy powinienem już się martwić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 21 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2012 Coopers? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henzzik Opublikowano 21 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2012 Tak, typu lager. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 21 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2012 Sam nigdy nie robiłem, ale wielokrotnie czytałem (chyba właśnie o tym "lagerze"), że ten posmak to norma. Podobno z czasem zanika, ale chyba tak ciężko długo czekać przy pierwszym piwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 21 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2012 Coopers z dodatkiem 1kg cukru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janek70 Opublikowano 21 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2012 Zrobiłem 6 puszek tylko jednym piwem mógłbym się pochwalić był to Real Ale pity po 4 miesiącach jak dlamnie rewelacja jak na piwo z gotowca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henzzik Opublikowano 21 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2012 Przy pierwszym to się dłuży, ale skoro w tym "lagerze" tak jest to jestem już spokojny bo na początku sadziłem że jakieś coś się przypałętało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henzzik Opublikowano 21 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2012 Coopers z dodatkiem 1kg cukru? Tak, ale cukru trzcinowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bajo33 Opublikowano 21 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2012 Robiłem tego brewkita z dodatkiem 1kg cukru i potwierdzam kwasowość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 21 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2012 Coopers z dodatkiem 1kg cukru? Tak, ale cukru trzcinowego. Przykro mi, ale to niewiele zmienia. Mocno odferemntowane piwo, w miare mocno nagazowane. Do tego"lager" na malej paczce drozdy gornej fermentacji, ktore zapewne rozsypales po powierzni, bez uwodnienia... Generalnie takie piwo ma prawo dziwnie smakowac, ale moim zdaniem to infekcja nie jest, tylko zbyt wiele kompromisow, ktore sie nakladaja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
henzzik Opublikowano 21 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2012 (...)na malej paczce drozdy gornej fermentacji, ktore zapewne rozsypales po powierzni, bez uwodnienia... Mam doświadczenie z innymi alkoholami i wiem ze sypanie suchych to nie najlepszy pomysł... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 21 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2012 W instrukcji Coopersa podają, że do Coopers European Lager dołączane są drożdże dolnej fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 22 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2012 Nawet Heritage Lager nie ma dolniaków, te drożdże są zawsze do górnych i często przeterminowane, dobrze jest zastąpić je normalnymi, prawdziwymi drożdżami 11,5g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość franc Opublikowano 22 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2012 (edytowane) Miałem to samo sprawdzałem po miesiącu i był taki posmak ale po dwóch miesiącach było zarąbiste piwko. Z tym że ja to robiłem na słodzie. Edytowane 22 Grudnia 2012 przez franc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się