Romanos_P Opublikowano 23 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 Moje dwie pierwsze warki górnej fermentacji BPA i Stout w smaku troszeczkę są kwaśne. Tego typu piwo chyba nie powinno takie być. Dodam, że im dłużej leży tym ten kwaśny posmak mniej czuć. A jeszcze się dobrze nie wyklarowalo. Stout dopiero trzy tygodnie od butelkowania. Czy tak powinno być? Wydaje mnie się że z pilsem też tak miałem, a potem był dobry. Może tak się układa piwo? Jeżeli nie to jak ważyć żeby nie było czuć tego kwasku? Podkreślam, że to nie jest infekcja kwasowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ijon Opublikowano 23 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 Skoro coraz mniej czuć to tylko się cieszyć Wydaje mi się, że czasem nieułożona goryczka może sprawiać wrażenie niby kwaskowatego posmaku. Z tego co pamiętam też kiedyś mi się tak zdarzyło. Po cichej miałem wrażenie, że lekko kwaśne jest po jakimś czasie leżakowania to ustąpiło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 23 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 Czy tak powinno być? Wydaje mnie się że z pilsem też tak miałem, a potem był dobry. Może tak się układa piwo? Jeżeli nie to jak ważyć żeby nie było czuć tego kwasku? Może pochodzić od palonych. W moich stoutach po leżakowaniu ta kwaskowość (zresztą mi nie przeszkadza) słabnie. Mierzyłeś pH zacieru? Kiedy dodawałeś palone? Może następnym razem spróbuj dodawać na innych etapach, trochę informacji od doświadczonych Kolegów tu: http://www.piwo.org/topic/990-kiedy-dodajemy-jeczmien-palony/page__st__20?do=findComment&comment=179513 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romanos_P Opublikowano 24 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2012 Palone dałem na ostatnie 10min. Poczekam. Zobaczę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slonx Opublikowano 7 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 jak ważyć Przy pomocy wagi, dokładnie i nie oszukiwać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się