Jump to content

kwaśne nie skwaszone


Romanos_P

Recommended Posts

Moje dwie pierwsze warki górnej fermentacji BPA i Stout w smaku troszeczkę są kwaśne. Tego typu piwo chyba nie powinno takie być. Dodam, że im dłużej leży tym ten kwaśny posmak mniej czuć. A jeszcze się dobrze nie wyklarowalo. Stout dopiero trzy tygodnie od butelkowania.

 

Czy tak powinno być? Wydaje mnie się że z pilsem też tak miałem, a potem był dobry. Może tak się układa piwo?

 

Jeżeli nie to jak ważyć żeby nie było czuć tego kwasku?

 

Podkreślam, że to nie jest infekcja kwasowa.

Link to comment
Share on other sites

Skoro coraz mniej czuć to tylko się cieszyć ;) Wydaje mi się, że czasem nieułożona goryczka może sprawiać wrażenie niby kwaskowatego posmaku. Z tego co pamiętam też kiedyś mi się tak zdarzyło. Po cichej miałem wrażenie, że lekko kwaśne jest po jakimś czasie leżakowania to ustąpiło.

Link to comment
Share on other sites

Czy tak powinno być? Wydaje mnie się że z pilsem też tak miałem, a potem był dobry. Może tak się układa piwo?

 

Jeżeli nie to jak ważyć żeby nie było czuć tego kwasku?

 

Może pochodzić od palonych. W moich stoutach po leżakowaniu ta kwaskowość (zresztą mi nie przeszkadza) słabnie.

Mierzyłeś pH zacieru? Kiedy dodawałeś palone? Może następnym razem spróbuj dodawać na innych etapach, trochę informacji od doświadczonych Kolegów tu:

http://www.piwo.org/topic/990-kiedy-dodajemy-jeczmien-palony/page__st__20?do=findComment&comment=179513

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.