Gość franc Opublikowano 29 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2012 (edytowane) Kupiłem puszkę Mistr Sladek słodu czeskiego i miałem dziwną puszkę tzn. ważność do 13.paź.2014 r a puszka była nabrzmiała.Po przedziurawieniu uciekło powietrze, na powierzchni pływał sobie bąbelek powietrza utwożony z dużej ilości małych bąbelków.Słód pachniał jak zwykle w smaku też nie różnił się od pozostałych, rozmieszał się żadnych problemów.Zrobiłem na nim Mild Ale jak myślicie wyjdzie? Słód był zepsuty?Jeżeli było z nim coś nie tak to kiedy zacznie dawać o sobie znać?No i może jak ktoś miał coś podobnego jakie były objawy? Edytowane 29 Grudnia 2012 przez elroy Poprawiłem tytuł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 29 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2012 Jak rozumiem ekstrakt słodowy. Skoro pachniał i smakował normalnie może był to bombaż techniczny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość franc Opublikowano 29 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2012 Jak rozumiem ekstrakt słodowy. Skoro pachniał i smakował normalnie może był to bombaż techniczny? A co to takiego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavulonek Opublikowano 29 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2012 (edytowane) A chmieliłeś czy był już nachmielony? Jeśli pachniał normalnie, to moim zdaniem dla pewności przegotować. Jeśli chmieliłeś to gotowałeś, więc problem z głowy. Ekstrakt słodowy to właśnie puszka A konkretniej zawartość. Słód to takie chrupiące ziarenka luzem, nie w puszkach. Edytowane 29 Grudnia 2012 przez pavulonek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość franc Opublikowano 29 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2012 Nie nie chmieliłem. Wlany do wrzątku zmieszany z brewkitem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 29 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2012 Jak rozumiem ekstrakt słodowy. Skoro pachniał i smakował normalnie może był to bombaż techniczny? A co to takiego ? Takie coś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 29 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2012 mi z WESa zawsze wyłaziło po przedziurawieniu ,lipa będzie jak się okaże że miałeś niechmielony Wlany do wrzątku zmieszany z brewkitem. to w takim razie moje głupie pytanie,skoro ekstrakt wlałeś do wrzątku i wymieszałeś z brewkitem to co to brewkit ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość franc Opublikowano 29 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2012 Brewkit muntons mild ale Ekstrakt słodowy mistr sladek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 29 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2012 No i dodaj słoik miodu uczciwego i będzie gitara. Daj prawdziwe drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 29 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2012 Ja sie oczywiscie nie znam ale nabrzmialej puszki bym nie ruszyl z powodu botulismu. Botulism zabija nie warto ryzykowac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 30 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2012 (edytowane) No i dodaj słoik miodu uczciwego i będzie gitara. Daj prawdziwe drożdże. Jakie to są drożdże prawdziwe? W jakom celu ten słoik miodu uczciwego? Edytowane 30 Grudnia 2012 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 30 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2012 Prawdziwe 11,5g. Miód na aromat, wygładzenie, smak i blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hape Opublikowano 30 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2012 Po przedziurawieniu uciekło powietrze, na powierzchni pływał sobie bąbelek powietrza utwożony z dużej ilości małych bąbelków. http://portal.abczdrowie.pl/botulizm Aby nie doszło do zakażenia, należy unikać spożywania konserw po terminie ważności, nawet tych w metalowych puszkach. Gdy denko jest wypukłe, a przy otwarciu słyszy się charakterystyczny syk, to można podejrzewać, że produkt jest zakażony jadem. Ja bym nie ryzykował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 30 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2012 Wy tak poważnie o tym Prawdziwe 11,5g. Miód na aromat, wygładzenie, smak i blg. O innej gramaturze to podróbki? Koledzy z tym jadem to tak poważnie? Słyszał ktoś o takim przypadku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 30 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2012 Te, co są pod puszką, to rzadko są prawdziwe-albo przeterminowane albo dziwnie trawią, 2 x 7g owszem, ale jednak lepiej zainwestować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 30 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2012 Te, co są pod puszką, to rzadko są prawdziwe-albo przeterminowane albo dziwnie trawią, 2 x 7g owszem, ale jednak lepiej zainwestować. http://www.homebrewing.pl/drozdze-gornej-fermentacji-muntons-premium-gold-p-533.html http://www.homebrewing.pl/drozdze-gornej-fermentacji-brewferm-top-p-175.html Czyli te uważasz za niepełnowartościowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 30 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2012 One są sprzedawane osobno, a nie pod puszką. Nie miałem z nimi do czynienia, poza tym ich cena jest dość wysoka gdyby to były identyczne co pod puszką. Wybór na szczęście jest-są safale, są s-33, są danstar'y, po co się rozdrabniać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mckolek Opublikowano 30 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2012 Te, co są pod puszką, to rzadko są prawdziwe-albo przeterminowane albo dziwnie trawią, 2 x 7g owszem, ale jednak lepiej zainwestować. oooo nie wiem jak u Ciebie ale ja na razie z drożdżami spod puszki nie miałem problemu termin też na nich można sprawdzić a te kupione w sklepach tak samo mogą być po terminie . Troszkę pochopna teoria - moim skromnym zdaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 30 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2012 Na początek są dobre, niektóre (jak się pomiesza lub zwiększy ilość) coś tam robią, ale parę razy zdarzyło mi się, że nie ruszyły dlatego moja obawa, a osobiście uważam, że na jedną warkę lepiej żeby tych drożdży było więcej, dlatego opcja 11,5g jest dla mnie najlepszym rozwiązaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mckolek Opublikowano 30 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2012 no tak jak robiłem tylko z puszki bez udziwnień to te drożdże dawałem a teraz przy kombinerkowaniu to też i z drożdże inne i większe daje 11,5g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 30 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2012 Ale kupując kita, zestaw jest na 10-12l. Drożdży więc wystarczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 30 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2012 Jak kiedyś kupowałem Coopers'y to w ichniej instrukcji było, że są na 20 litrów, a Munton's na 23 nawet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AG1929 Opublikowano 30 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2012 A kolega, który zakładał temat zapytał o przydatność nabrzmiałej puchy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mckolek Opublikowano 30 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2012 (edytowane) tak coopers jest na 4-5 l rozpuszczamy puszkę i dajemy 20l wodyi cukier. Tak więc te drożdżę to przerobią a inne puszki np wes-a są na 15l chyba coś takiego czytałem. no właśnie co z tą puchą jak nie wali kwasem to moim zdaniem jest ok Edytowane 30 Grudnia 2012 przez mckolek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 30 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2012 tak coopers jest na 4-5 l rozpuszczamy puszkę i dajemy 20l wodyi cukier. Tak więc te drożdżę to przerobią a inne puszki np wes-a są na 15l chyba coś takiego czytałem. A z WESem tak nie można? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się