kazio123 Opublikowano 3 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 Witam wszystkich. Od jakiegoś czasu czytam to forum, no i stwierdziłem, że pora spróbować coś zatrzeć ( do tej pory był brewkit i ekstrakty WES+chmielenie). Ostatnio całkiem przypadkiem wpadło mi w ręce Marcowe z browaru Mirosław, posmakowało i stwierdziłem, że akurat warunki w piwnicy pozwolą zrobić octoberfest'a ( temperatura 10- 11 stopni), poszukałem i będzie tak: słody Strzegom 2 kg wiedeński 1 kg monachijski II (16-24 EBC) Zacieranie ( dam 9 litrów wody, powinno się zmieścić w garze 15l): 10 min 52 stopnie 30 min 64 stopnie 40 min 72 stopnie 76 stopni i do filtracji (fermentator z kranikiem i wężyk z oplotu 80cm) Będę wysładzał "na raty" tak, żeby mieć jakieś 12, max 13 litrów ( bo gar tylko 15) Chmielenie: 10 g Tradition(4-7%) 60 min 10 g Tradition(4-7%) 30 min 10 g Tradition(4-7%) 5 min. Powiedzcie czy wszystko ok z recepturą i na co zwracać uwagę. Jak sprawa z dolną fermentacją, trwa dłużej? do tej pory tylko górne szły w 19 stopniach. Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 3 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 (edytowane) Możesz dodać jakieś słody karmelowe (np. też strzegomskie) dla pełniejszego smaku i barwy. Chmiel możesz zwiększyć. Napisz, w jaki ekstrakt celujesz przy tych 12 litrach brzeczki do fermentacji? Jakie masz drożdże? Wtedy można coś więcej poradzić. Edytowane 3 Stycznia 2013 przez Bączek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopusy Opublikowano 3 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 Jak sprawa z dolną fermentacją, trwa dłużej? do tej pory tylko górne szły w 19 stopniach. drożdże dolnej fermentacji będą działać dość sprawnie w temperaturze -(10-11 stopni jakie panują w piwnicy) jednak dość powoli, fermentacja będzie trwać dłużej. Standardowo: fermentacja burzliwa będzie trwać od 6 do 8 dni czyli ok. 3-5 dni dłużej niż w przypadku ALE fermentacja cicha może trwać od tygodnia do nawet miesiąca, tu różnice są znaczne w porównaniu z górną fermentacją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 3 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 W tym stylu chmielenie na aromat nie jest wskazane. Aromat chmielu nie powinien występować. Co nie znaczy że nie możesz tego zrobić jak chcesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 3 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 Raczej nie spodziewaj się że to piwo będzie smakować jak te z Mirosławia. Na pewno będzie lepsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 3 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 Swoją drogą marcowe to bardzo dobre piwo. Niestety z komercyjnych przykładów trafiłem chyba tylko 2, które są zgodne z opisem reszta jakie piłem dalece odbiegała od BJCP. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazio123 Opublikowano 3 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 (edytowane) Dzięki za odpowiedzi. Chciałbym mieć tak z 12 litrów 13-14 Blg, nie wiem jak z wydajnością będzie, także wolę mniej litrów ale, żeby mieć 13-14 Blg Drożdże Brewferm Lager. "W tym stylu chmielenie na aromat nie jest wskazane. Aromat chmielu nie powinien występować." Czyli nie dawać chmielu na ostanie 5 minut? zrobić tak : 15g Tradition 60 minut 15g Tradition 30 minut. Chciałbym aby piwo było takie "bardzo pełne" w smaku, czy dodać jeszcze jakiś słód karmelowy i ile? Edytowane 3 Stycznia 2013 przez kazio123 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 3 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 Możesz strzegomskiego 30 - jakieś 0,3 kg, możesz więcej jeśli chcesz. 150 da już dużo więcej barwy i mocniejsze posmaki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 3 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 Albo Caramunich II jak masz, strzegomski karmelowy jasny także się nada, 300g uważam starczy. Nie obawiaj się tego chmielenia - zwiększyłbym 20g na 60min a drugą porcję 15-18g dałbym na 20min. Temperatury do fermentacji masz OK i na pewno - jak pisał mcpol1 - będziesz miał dobre piwo. Nie ma co "męczyć" dłużej tematu receptury, bo od niej samej nie powstanie piwo. Bierz się za warzenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 3 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 Swoją drogą ten browar jest z Miłosławia, a nie Mirosławia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 3 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 Dokładnie jak pisał Bączek - bierz się za warzenie. Sens nie w tym, żebyś szlifował tydzień recepturę - ale żebyś sam poznawał surowce. Raz uwarz to piwo tak, a drugi raz inaczej - wtedy nauczysz się komponować warki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazio123 Opublikowano 9 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2013 Witam. Marcowe fermentuje w piwcy, w końcu zrobiłem tak: słody Strzegom 2 kg wiedeński 1 kg monachijski II (16-24 EBC) 0,5 kg karmelowy 30 (30-40 EBC) zacierane w 10 litrach wody: 10 min - 53 30 min - 64 30 min - 72 do 76 i filtracja wysładzaanie "na raty" Chmielenie: tradition ~6%AA: 20 g -60 minut, 10 g-30 minut. Do fermentacji 13 litrów 13,5 Blg. Samo zacieranie nie jest straszne, trochę z utrzymaniem temperatur z początku walczyłem ale ogólnie źle nie było, zajęło prawie 6 godzin, z czego najwięcej jak zwykle chłodzenie(ponad 1,5 godziny). Pozostaje w tej chwili czekać na wyniki - brzeczka w smaku extra . Dzięki wszystkim za rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się