Cichus Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 Gratulacje! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roofman Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 Gratulacje Radek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 24 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 Bardzo wam dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 26 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2014 Ja też gratuluję, no i trzeba organizować spotkanie, cobyśmy się załapali na degustację Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 28 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 Warka 52 - wit 13 blg uwarzona wczoraj 27.02.14 2 kg pils castle 2 kg mąka pszenna razowa 350 g płatki owsiane 20 g sybilli brewferm blanche 15 g kolendry indyjskiej 15 g curacao skórka z 3 pomarańczy 200 g cukru białego 63 C 40 min 72 C 40 min i dodane płatki wygrzew w 78 C kilka minut Filtracja wolna ale bez przesady 1,5 h t nie jest zły wynik 20 g sybill w szyszce na 60 min. 8 min. przed kóncem gotowania zadałem curacao 5 min. przed końcem kolendre i jakieś 2 min. przed końcem skmórkę pomarańczową i cukier. wyszło jakieś 17 litrów 13 blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 28 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 warka 50 apa simcoe, się nie udała, drożdże były juz niestety przechodzone i wyprodukowały trochę masła, ( mój pierwszy diacetyl ) troche wina porzeczkowego, aromatu simcoe nie ma żadnego. Czasem takie otrzeźwienie jest potrzebne , kiedy wszytko dobrze idzie i człowiek poczuje się zbyt pewnie Chyba dam sobie spokój z odzyskiwaniem suchych drożdży, ewentualnie tylko raz, oszczedność niewielka a straty moralne niepoliczalne Najpierw na tych drożdżach zrobiłem A.Stout 16 blg a potem brown porter 12 blg i na kóncu simcoe, także kolejność też nieprawidłowa. American stout jest ok. Brown smakuje prawidłowo, choc jak na us -05 jest podejrzanie klarowny, po 2 tygodniach piana jest słabiutka i nagazowanie też. Zobaczymy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 28 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 Po takie porazce to chyba koniec przygody z piwowarstwem, zegnaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 28 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 Piwo jeszcze młode, więc jeszcze nic straconego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 28 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2014 (edytowane) Po takie porazce to chyba koniec przygody z piwowarstwem, zegnaj Tak, to bardzo trudna decyzja, tak naprawdę robiłem to piwo ze złamaną stopą, nie wiem czy jestem w stanie dalej to ciagnać, o mojej decyzji dowiecie się z branżowej prasy, której przedstawiciele naciskają mnie bezlitośnie, gdzie się nie ruszę to kamery i mikrofon. Tak nie da się żyć. gdyby nie rodzina i pies którzy mnie wspierają, nie wiem co bym zrobił... Edytowane 28 Lutego 2014 przez radekw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 1 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 Jeśli to masło to diacetyl to drożdże powinny go przerobić. Czy to w fermentorze czy w butelkach. (może za szybko z nad drożdży piwo zlałeś?) Ja sucharki cały czas odzyskuję (założyłem sobie, że 4 warki na jednych drożdżach zrobię). Nigdy złych efektów tego nie stwierdziłem. (choć może jestem za słabym degustatorem by pewne wady wyczuć). Nie robię tego dlatego, żeby zaoszczędzić pare groszy tylko wydaje mi się, że na gęstwie piwo nieco lepsze wychodzi niż na świeżych suchych. Przede wszystkim o wiele szybciej startują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 1 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 Przy wielokrotnym użyciu masz już w gestwie duzo dzikich drożdży, dlatego pewnie szybciej starują, Safale 5 dają u mnie zawsze mętne piwo, TO jest klarowne, także to juz może nie być uS-05, tylko jakaś kombinacja safali, dzikich i pewnie jeszcze zmutowanych, nie znam się na tym dobrze więc może plote androny ale profil smakowy tego piwa jest nietypowy jak dla us-05, nie czuje przy tym oznak zakażenia bakteryjnego. Muszę przejrzeć zapiski z przeszłości aby ocenic jak to z gtymi gęstwami z sucharków było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 warka 53 - saisone 13 blg Opierałem się na przepisie Dori. 3kg pale ale strzegom 1kg wiedeński castle 0,5 kg pszeniczny stzregom 0,25 kg carahell weyerman 0,2 kg cararoma 66-68C 1h wygrzew w 76C 20g iungi 11% alfa na 60 min. 20g saaz 3,1% alfa na 20 min 20g curacao na 15 min 260g cukru białego 5 min. 30g saaz 0 min. Użyje fabrycznie nowych wyestów belgian saisone 3724, dla pewności zrobie starter,który zadam rano. Dobranoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Użyje fabrycznie nowych wyestów belgian saisone 3724, dla pewności zrobie starter,który zadam rano. A jak będziesz prowadził fermentację? Też się przymierzam do wykorzystania tych drożdży, to może patent podkradnę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Podobno najlepsze efekty dają te drożdże w górnym zakresie temp. w których pracują, a ten zakres sięga chyba do 35 C. Ja po prostu postawię je w pokoju dziennym czy telewizyjnym, jak zwał tak zwał, także powinny jakieś 25 stopni osiągnąć podczas fermentacji. Dori fermentowała w 22 stopniach i wygrała tą kategorie na birofiliach, tyllko nie pamietam których. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2014 (edytowane) warka 54 Roggen 20.04.14r. 2kg żytni steinbach 1kg pils strzegom 1kg monach steinbach 0,2kg cararoma 0,1kg red 30ebc bestmalz słody ( bez monachijskiego ) wsypane w temp. 63 C i od razu podgrzane do 72C, w tej temp. dodałem słód monachijski i w temp. 72C zacierałem godzinę.Potem wygrzew w 78 stopniach i jak to z roggenem bywa, koszmarna 3 godzinna filtracja. 10g Iungi na 60 min. 20g Iungi 0 min. dzis rano zadałem WB-06 bezposrednio z torebki, natlenowałem i zaczynam oczekiwanie...... aha, wyszło 17 litrów 12 blg, niedofiltrowałem do końca, byłem juz na ostatnich nogach, stąd taka słaba wydajność, Edytowane 21 Kwietnia 2014 przez radekw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Podobno najlepsze efekty dają te drożdże w górnym zakresie temp. w których pracują, a ten zakres sięga chyba do 35 C. Ja po prostu postawię je w pokoju dziennym czy telewizyjnym, jak zwał tak zwał, także powinny jakieś 25 stopni osiągnąć podczas fermentacji. Dori fermentowała w 22 stopniach i wygrała tą kategorie na birofiliach, tyllko nie pamietam których. w 2009r Daj znać co Ci wyszło Mam ochotę powtórzyć to piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 21 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2014 (edytowane) w 2009r Daj znać co Ci wyszło Mam ochotę powtórzyć to piwo kiedy juz będzie o czym pisać, dam znać, z przyjemnością tez wyśle jeśli się okaże że nie ma wstydu, na razie stoi tydzień na burzliwej, początek fermentacji to 22 stopnie, teraz 23-24 C, czekamy , Edytowane 23 Kwietnia 2014 przez radekw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 26 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2014 (edytowane) Warka 55 Grodziskie 8 blg Użyłem gotowy zestaw z CP, gdyz poprzedni grodzisz z tego zestawu wyszedł doskonale, niestety spotkała mnie niemiła niespodzianka, gdyż okazało się że tym razem Centrum Piwowarstwa użyło słodu wędzonego o szynkowym aromacie a za taką wędzonką nie przepadam, poprzednio był to chyba wędzony steinbach o takim ładnym dymnym zapachu, jestem delikatnie mówiąc "zawiedziony" i mam nauczkę, nigdy więcej gotowców. 1,3 kg pszeniczny 0,7 kg wędzony 0,5 kg pils 63C 30 min 72C 30 min, w tej przerwie dam jeszcze od siebie 300 g pszenicznego wygrzew w 76C kilka minut 30g sladek 6,5% alfa na 60 min. 20g sladek na 0 min. wyszło chyba koło 20 litrów, mam nowe wiadro bez podziałki, na moje oko 7,8 blg, wiadro na balkon, ja na piwo, jak wrócę zadam drożdże S-33. Edytowane 17 Maja 2014 przez radekw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 2 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2014 Warka 56 APA 13 blg 2 kg pale ale strzegom 1,8 kg wiedeński castle 420 g pszeniczny strzegom 218 g cara blond 20 ebc castle 270 g carahel 100 g abbey weyerman 66-68 C 1h 78 kilka minut 5g citry 13,6 % i 5g mosaic 12% na 60 min. 5g citry i 5g mosaic na 50 min. 5g mosaic i 5g cascade 5,3% na 40 min. 5g mosaci i 5g cascade na 30 min. 5g mosaic i 5g citra na 20 min 0 min. 20 cascade i 20g mosaic na cicha dam jeszcze po 25 g citry i cascade, a póki co rano zadam drożdże, danstar bry-97 american west coast, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 4 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2014 (edytowane) Minął dzień, noc, mija kolejny dzień a bry-97 nie wykazują żadnych oznak fermentacji, na szczęście wcześniej wyczytałem że startują około 48h od zadania, ale jak ktoś nie wie może dostać zawału. Do jutra rana zachowuje spokój. A roggen przed zabutelkowaniem miał 2,5 blg a grodzisz po burzliwej 1,5 blg, saisone po burzliwej 3 blg. 5.05.14: bry-97 ruszyły Edytowane 5 Maja 2014 przez radekw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 11 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 (edytowane) -rozlałem dzis saisona, trochę fermentacja się wydłużyła, zatrzymała się przy 6 blg i musiałem zawijać fermentor w koc, szkoda że nie zrobiłem tego od razu. A mówili że tak będzie . Ostatecznie przy rozlewie było 1 blg. I trwało to jakieś 3,5 tygodnia. -grodzisz i roggen też już w butlach. -APę pora juz przelać na cichą z dodatkiem chmielu, zeszła do 2 blg. -Roggena nawet próbowałem i wydaje mi się że jest dobry, podrzucę do depozytu na dniach. Edytowane 11 Maja 2014 przez radekw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 17 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2014 (edytowane) warka 57 Wit 13 blg 2 kg pils souftlet 1,8 kg mąka pszenna razowa 0,4 kg płatki owsiane 0,5 kg słod pszeniczny 63C 40 min. 73C 40 min 78 C 5min. 20g lubelskiego na 60 min. 5 g. Citry na 30 min. 15 g kolendry indyjskiej na 7 min. 17 g curacao na 7 min. 250 g cukru białego na 5 min. 5g citry na 0 min. aha i jeszcze sórka starta z 3 pomarańczy i 2 cytryn na 5 min. po raz pierwszy użyje płynnych drożdży do wita, wyeast 3944 belgian witbier, saszetka ładnie spuchła, ale i tak zrobiłem starter. Zadam je tradycyjnie rano jak brzeczka wystygnie. Edytowane 26 Maja 2014 przez radekw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 18 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 saszetka ładnie spuchła, ale i tak zrobiłem starter. I bardzo dobrze Nie jest to jakieś kłopotliwe samo w sobie, a ze starterem jest zawsze pewniej i szybciej. Ja tak raz zrobiłem - przez to najprawdopodobniej tlenowce zalęgły mi się w piwie, ktore aktualnie jest przegazowane i słabe w smaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 18 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 Tak jest, przy starterze, początek fermentacji jest błyskawiczny. Same zalety Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 25 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2014 Czyżbyś znowu popełnił dobre piwo? Wyczytałem, że Twój roggen zajął 4 miejsce w Krakowie. Gratulacje ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się