radekw Opublikowano 9 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2018 Pogoda nie odpuszcza, co cieszy, ale jednocześnie wysokie temp. mocno ograniczają moje możliwości fermentacyjne, ale o to pojawiła się nowowść od FM, FM 600-african pombe, które pracują w zakresie 25 do 35 stopni C. Totalny eksperyment, zupełnie nie wiem czego się spodziewać. Nie szukałem zbytnio informacji a te do których dotarłem były dośc enigmatyczne. WARKA 101 African ale 12 blg 4 kg słód pilzneński 0,2 kg carahel 68 C 60 min wygrzew 80g - po 20 g citry , amarillo, chinooka i zeusa na 15 min. otrzymałem około 20 litrów brzeczki, drożdze zadałem bez startera w temp 29 C, po 10 godz. wieczko solidnie wybrzuszone, albo rybka albo p... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 11 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2018 po 24 godz, ilość siarkowodoru jaka wydostaje się z fermentora jest porażająca . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 11 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2018 Podobne wrażenia mają ludzie na jewarzce.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 11 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2018 10 minut temu, radekw napisał: po 24 godz, ilość siarkowodoru jaka wydostaje się z fermentora jest porażająca Miałem to samo jak mi temperatura spadła przez noc o kilka stopni. Jak trzymałem na sterowniku i pasie grzewczym to siarki produkowały znacznie mniej (chociaż była) i po czasie zleciała. Widać czułe są wahania. W niskim zakresie też wolno pracują. Mało jest informacji o tych drożdżach w kontekście piwowarstwa i ciężko znaleźć jakieś porady jak je ugryźć. W laboratoriach do ich hodowli używa się innych mediów jak do saccharomyces. Może im w brzeczce czegoś brakuje. Dzisiaj kurier mi przywozi sorgo i słód kukurydziany, użyje też prosa (z piwa z proso ten szczep został wyizolowany) Będzie w brzeczce więcej protein i tłuszczu, może to klucz do sukcesu. Pożyjemy, powarzymy, zobaczymy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 11 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2018 o tym sorgo wiedziałem, pewnie masz racje ze to klucz do sukcesu. Dziś włożyłem fermentor do grubego śpiwora, choć temperatura w środku to 29 C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 15 Lipca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2018 Warka 102 WEIZEN 12 blg 2 kg słód pilzeński 2 kg słód pszeniczny 0,4 kg carahell tym razem postanowiłem porzucić kanoniczne postępowanie i olałem przerwę na gożdziki oraz dekokocję i choć staram się nie nadużywać słodów karmelowych, a w weizenie nie użyłem ich nigdy, użyłem carahella. 68-69 C 60 min. 15 g marynki w szyszce na 60 min. Uzasadnieniem dla carahella jest użycie drożdży WB-06 które jak wszyscy wiedzą są bardzo żarłoczne i jedzą wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 19 Października 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2018 Warka 103 NEIPA 13,5 blg 2,5 kg pale ale viking 0,5 kg pszeniczny 0,4 kg płatki pszenne 0,4 kg płatki żytnie 66-68 C 60 min wygrzew 20g amarillo 8,9 10g citra 13,7 10g cascade 5,5 10g chinook 8,6 10g zeus 15,7 Cały chmiel na 15 min. Otrzymałem 15 litrów. Drożdze to fermentum mobile 55. Wracając do warki 101 na afrykańskich drożdżach to niestety, umknęło mi że dają one nieco kwaśny profil. Z ta ilością chmielu jaka zadałem dało to efekt ostrości, coś jak sok z cytryny .Nie wiem jak u innych ale wydaje mi się że czuje w aromacie i smaku lekką " dzikość" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 9 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2018 WARKA 104 - ipa 14,5 blg uwarzona 2 tyg temu 5kg pale ale viking 66-68 C - 60 min. wygrzew 10g citra 10 g chinook 10 g cascade 10 g azacca 15 g cashmere wszystkie chmiele na 15 minut. wyszło około 20 litrów. Drożdze to gęstwa fm-55 z poprzedniej warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 9 Grudnia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2018 WARKA 105 SOUR ALE 12 blg 2,5 kg pale ale zero viking 0,5 kg pszeniczny weyerman 66-68 C 60 min. wygrzew doprowadzenie do wrzenia, wystudzenie i zadanie lactobacillus rhamonus i helveticus. Planuuje kwasić 3 doby. Gotowanie, fermentacja fm-55, gęstwa po warce 104. jeszcze nie wiem co dam na cichą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 12 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2019 WARKA 106 - Witbier 11,5 blg z końca stycznia 2019 słód pilzneński 1,7 kg pszenica niesłodowana 1,7 kg słód diastatyczny 0,3 kg płatki owsiane 0,4 kg kolendra 15 g Curaçao 10 g Chmiel Lubelski, granulat, 25 g 63 C 30 min 71 C 30 min kilka minut na wygrzew 25 g lubelski na 60 min. 15 g kolendry na 10 min . 10 g curacao nie rozdrobniony wrzucony w woreczku na 10 min otrzymałem 18 litrów. fermentacje prowadziły brewfermy blanche. Wszystko poszło dobrze. Piwo wyszło smaczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 12 Marca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2019 WARKA 107 - Belgian Blond 16 blg 3 kg słod pilzeński souftlet 1kg słód pszeniczny weyermann 0,25 kg biscuit castle malting 350 g cukru białego 68 C > 64 C 60 minut wygrzew kilka minut 5 g azacca 13,1 alfa 60 min 10 g azacca 13,1 alfa 15 min 10 g azacca 13,1 alfa 5 min. Otrzymałem 16 litrów. Po wystudzeniu zadam Mangrove Jack's M-47. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 27 Kwietnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2019 (edytowane) Częstotliwość warzenia mam powalającą ostatnio. ? Na szczęscie żadne głupie myśli nie rodzą sie w mej głowie. ?. Jedziemy dalej. WARKA 108 - WHEAT IPA 16 BLG 2kg pilzeński souftlet 2kg pszeniczny Litovel 0,4 kg płatki pszeniczne 0,4 kg płatki żytnie 0,2 kg carahell weyerman 6g gips piwowarski płatki mam zamiar uprzednio skleikować. 68C - 80 minut wygrzew 25 g Citra 13,7% - 15 min 25 g Mosaic 10% - 7 min 5g Azacca 13% - whirpool 20g Cashmere 5,7% - whirpool Planowana objętość 15litrów, IBU 31, drożdże suche, Mangrove Jack's M36. Będzie też chmielone na zimno Citrą i Mosaiciem. Edytowane 27 Kwietnia 2019 przez radekw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 7 Lipca 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2019 (edytowane) Warka 109 12 blg 15 litrów - ALE 2,5 kg pilzeński strzegom 0,5 kg pszeniczny bestmalz 0,4 kg płatki żytnie 0,25 kg pszenica prażona 4g gips piwowarski 69>64 C 70 min. 10g simcoe 13,1 Alfa 10g citra 13,4 alfa 10g mosaic 10,7 alfa 10 g cashmere 5,7 alfa Ckmiele poszły na 15 minut na whirpool. Drożdże to wlp 644 nowe, z saszetki. Szkoda że akurat idzie ochłodzenie. Na cichą, dodałem miąższ z 1 duzego mango i 4 nektaryn. Rozlałem 24.07.19 Edytowane 4 Sierpnia 2019 przez radekw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 15 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2019 WARKA 110 - 6.10.19 Fruit Ale 2,5 kg pilzeński strzegom 0,5 kg pszeniczny bestmalz 0,4 kg płatki owsiane 0,25 kg pszenica prażona 4g gips piwowarski 69>64 C 70 min. 40 g Simcoe 13,1 alfa na whirpool otrzymałem 15 litrów 12 blg, uzyłem gęstwy wlp-644. Na cichą dałem swieżo wyciśniety sok, z 4 pomarańczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 15 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2019 1 minutę temu, radekw napisał: Na cichą dałem swieżo wyciśniety sok, z 4 pomarańczy Dodałem u siebie 1,1 kg krwistej pomarańczy na 14,5L i trochę jestem rozczarowany efektem. Aromat na razie OK, ale w smaku wytrawienie, dużo alkoholu a pomarańczy niewiele. Kojarzy mi się jakaś wypowiedź @zgoda w której pisał, że do pełni odczuwania owoców wymagany jest cukier. Spróbuję dosłodzić piwo tyko zastanawiam się czym laktozą czy ksylitolem. Jeden i drugi ma swoje zalety i wady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 16 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2019 Zastanawiało mnie właśnie że sama pomarańcza występuje dość rzadko w recepturach. Z mango i nektaryn w poprzednim fruit ejlu byłem zadowolony. Poczekamy na rozlew. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 16 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2019 W dniu 15.10.2019 o 14:23, korzen16 napisał: Kojarzy mi się jakaś wypowiedź @zgoda w której pisał, że do pełni odczuwania owoców wymagany jest cukier To jednak @jaras o tym kiedyś wspominał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 17 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2019 Dzięki, poczytałem. To dlatego niektóre browary walą słody karmelowe do ipek bez opamiętania niestety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 18 Października 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2019 Warka 111 pszeniczne 12 blg. 2kg słód pilzneński 2,2 kg słód pszeniczny 44-45 C 15 minut połowa slodów. 72 C reszta slodów 30 minut Wygrzew 76, C kilka minut. 25 g chmiel lubelski na 60 minut Otrzymałem okolo 20 litrów . Drożdże to gwoździe i banany od FM. Zadane bezpośrednio. z fiolki, co by się, zestresowały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 13 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2019 WARKA 112 - DESITKA 2,9 Kg słód pilzneński 0,6 kg monachijski 55 C 5 minut 63 C 20 minut ( dekokcja ) 72 C 20 min. wygrzew 76 5 minut 25g SAAZ na 60 min. 25g SAAZ na 0 min. wyszło około 20 litrów. Drożdże to brewferm lager, dwie uwodnione saszetki, zadane w temp. 15 C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 25 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2019 (edytowane) WARKA 113-Ale 12 blg 8.12.19. 3kg pale souftlet 0,4kg płatki orkiszowe 0,4kg płatki żytnie 0,2 kg pszeniczny podpiekany 0,2 kg cara blond castle malting 68-66 C 90 minut Wygrzew 50 g Citry 13,8 alfa na whirpool 20 minut. Drożdże to gęstwa wlp644. Na cichą dam 50 g Citry w szyszce. . Edytowane 25 Grudnia 2019 przez radekw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2020 warka 114 pszeniczne 2,2 kg słód pszeniczny 1,9 słód pilzeński tym razem zacieranie nietypowe dla weizena: 68-66 C 60 min wygrzew 25 g lubelskiego na 60 minut -gęstwa gwoździ i babanów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2020 WARKA 115 WHEAT IPA 13 blg Surowce to zestaw z CP słód pilzneński 2,0 kg słód pszeniczny 2,0 kg płatki owsiane 0,4 kg (angielskie płatki owsiane z łuską dla piwowarstwa) słód wiedeński 0,4 kg słód enzymatyczny 0,2 kg płatki pszenne 0,15 kg łuska ryżowa 0,2 kg Chmiel Amarillo US, granulat 50 g Chmiel Mosaic US, granulat 50 g Chmiel Citra US, granulat 50 g Chmiel Perle PL, granulat 50 68-66 C 60 min wygrzew 50 g perle na 60 min 10 g amarillo na 10 min 10g citra na 10 min 10g mosaic na 10 min reszta poszła na cichą na 3 dni. drożdze to dwie uwodnione saszetki Mangrove M-36 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 12 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2020 (edytowane) WARKA 116 Wheat Ipa - 14 blg To właściwie z niewielkimi zmianami identyczna warka jak wyżej więc ograniczę swój wpis do absolutnego minimum. ? Edytowane 12 Maja 2020 przez radekw Błąd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 2 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Września 2020 (edytowane) WARKA 117 BRETT 12 BLG, uwarzone gdzieś w połowie lipca 3kg pilzneński klepiskowy bruntal 0,5 kg pszeniczny bestmalz 0,4 kg płatki żytnie 66-68 C 60 minut wygrzew gotowanie 60 minut, na 10 minut przed koncem zadane 20g perle Drożdże to WLP645 Brettanomyces clausenii, starter. Edytowane 5 Września 2020 przez radekw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się