radekw Opublikowano 30 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2020 Warka 118 to kolejny brett na wlp645, zasyp podobny i taki też efekt Warka 119 to stout owsiany, zestaw z CP fermentowany tytułem eksperymentu S-33 i ostatnia warka na razie na cichej nabiera amerykańskiego aromatu, jutro rozlew myślę: WARKA 120- IPA OWSIANA 13,5 blg 3kg pilzeński klepiskowy 1kg pszeniczny steinbach 1kg owsiany viking 68-64C 60 min wygrzew, wysładzanie 14 litrów w 3 porcjach, filtracja, bezproblemowa, otrzymałem okolo 22 litrów 40 g Perle 5,5 alfa - 60 min 20g mosaic 20g citra 20g amarillo na 10 min Drożdze to s33 dwie saszetki. Na cichą poszło 90 g chmielu M,C,A. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 3 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2021 WARKA 121 WEIZEN 11,5 BLG 2kg pilzneński klepiskowy Bruntal 2kg pszemiczny Steinbach 44C 30 min 64C 30 min 72C 30 min 10g Perle 5,5% na 60 min wyszło jakieś 18 litrów. Za fermentacje odpowiadają Gwoździe i Banany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 17 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2023 Warka nr ? - Polish IPA 13,5 blg Postanowiłem wypróbować polskie nowofalowe chmiele. Słody: Pale ale viking, 5kg Chmiele: Zula 50g Książęcy 50g Amora preta 50g 66-68C 70 minut Wygrzew 74C Wysładzanie 15 litrów wody Chmielenie: Po 20 g z każdego rodzaju na whirlpool. Reszta do chmielenia na zimno. Drożdże S-33, 1 saszetka, uwodnione. zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 22 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2023 Torfowe IPA 13,5 blg 5kg pilzneński viking 1kg słód wędzony torfem viking Chmiele: Saaz- 10g na 60 min, 10g na 30 minut Chinook pl - 50g na whirlpool Drożdże : Suche, Verdant Ipa Zainspirowałem się doskonałym piwem z maleńkiego browaru działającego przy pensjonacie i restauracji " Zielone wzgórze" w Sulistrowiczkach koło Sobótki. Piłem już różne torfowe piwa ale wszystkie były ciemne. Pierwszy łyk był totalnym zaskoczeniem, rany, co to jest. Z każdym kolejnym, rosło moje podekscytowanie. Nie mogłem uwierzyć że piwo jasne ze slodem torfowym może być tak pijalne i po prostu pyszne. To przecież specyficzny smak dla " wtajemniczonych", tymczasem klienci restauracji zamawiali je i dopijali do końca ze smakiem 😊. Taka jest geneza mojego piwa. Piwo kończy fermentować. Pierwsze próby smakowe zdają się potwierdzać słuszność dobranej proporcji słodu wędzonego do pilzneńskiego. Ciekawy jestem co z tego wyjdzie 😊 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się