radekw Opublikowano 26 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 (edytowane) Czyżbyś znowu popełnił dobre piwo? Wyczytałem, że Twój roggen zajął 4 miejsce w Krakowie. Gratulacje ! Jak słowo, nie wiedziałem, teraz sprawdziłem, dzięki Krzysiek, już się chwalę: ludzie, mam 4 miejsce w kategorii roggen w I KKPD co się odbył w miniony weekend. . W depozycie są 2 butelki, zapraszam do próbowania. Edytowane 26 Maja 2014 przez radekw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 26 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 Gratulacje! Widać, że masz solidny warsztat:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 26 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2014 Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 16 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2014 Mój ostatni Witbier zajął 4 miejsce w I lubuskim KPD, znów tuż za podium, ech muszę jeszcze bardziej zewrzeć swoje szeregi ale i tak bardzo się cieszę, przynajmniej trzymam poziom a to juz coś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 16 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2014 Gratulacje! Szkoda, że znowu 4, a nie wyższe;) A wysłałeś coś na Birofilia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 16 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2014 (edytowane) Dzięki, wysłałem dubbla, smakował Ci jak pamiętam Edytowane 16 Czerwca 2014 przez radekw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 16 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2014 Tak obstawiałem;) Myślę, że będzie tam nieźle zawojuje. Trzymam kciuki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 23 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 Tak obstawiałem;) Myślę, że będzie tam nieźle zawojuje. Trzymam kciuki! Podium nie zawojował ale może chociaż będzie w finale, czekam na bardziej szczegołówe wyniki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 23 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2014 Tak obstawiałem;) Myślę, że będzie tam nieźle zawojuje. Trzymam kciuki! Podium nie zawojował ale może chociaż będzie w finale, czekam na bardziej szczegołówe wyniki. No! Konkurencja jak widać była bardzo mocna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 6 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2014 Warka 58 india saisone 13 blg 2 kg pils słodownia michalowce słowacja 1 kg wiedenski steinbach 1kg pale ale castle malting 0,5 kg pszeniczny steinbach 0,2 kg cara blond 20 ebc castle malting 0,1 kg crystal 150 ebc castle malting 66-68 C 1h 76 C wygrzew 9 g citra na 60 min. 9 g mosiac na 50 min. 10g citra na 40 min. 10 g mosaic na 30 min. 10g citra na 20 min. 30 g mosaic i 5 g citra na 0 min. drożdze wyeast 3724 belgian saisone, starter z gęstwy po saisonie (warka 53). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 26 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2014 Warka 59 Weizen 12 blg 2,5kg pszeniczny steinbach 2 kg pils souftlet 44C 1h - 2kg pszenicznego potem grzejemy bez przerwy do 72 C dodajemy, resztę słodów i trzymamy 40 min. wygrzew w 76 stopniach Celsjusza wysładzanie jakieś 15 litrów w trzech porcjach 60 min. 5 g. Columbusa 16,8 alfa Rano po wystygnięciu zadam drożdże mauribrew weiss, wsypie je bezpośrednio do fermentora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Zajrzałem dziś z ciekawości na listę Pucharu PSPD za sezon 2013/2014 i tu miłe zaskoczenie, jestem 23 na 173 osoby, ogromnie się cieszę i gratuluje zwycięzcy. A Puchar zdobył Waldemar Pitala. Brawo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Ostatnią warkę czyli weizena rozlałem wczoraj do butelek, ciekaw jestem efektów jakie dadzą maribrew weiss, piwo zatarłem mocno na słodko jak dla wb-ków ale odfermentowało tylko do 4 blg. Jak na weizena może być zbyt słodkie, pożyjemy , zobaczymy. Aha i ostatecznie ekstrakt był 12,5 - 13 blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 11 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2014 (edytowane) Weizen, warka 59, zrobił się mocno kwaskowy, zapach chyba niczego nie zdradza, wysycenie też pozostało bez zmian, nie wiem czy te drożdże tak mają czy to jakieś zakażenie, fakt, był upał podczas warzenia i fermentacji. Pewno cos wpadło do wiadra. Edytowane 11 Września 2014 przez radekw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 4 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2014 (edytowane) Warka 60 - czyli to co zostało po sezonie 2013-2014 Do gara wrzuciłem: 2kg pils 1kg pszeniczny 0,8 kg pale ale 150 g karmelowy 30 EBC red 100 g crystal 150 EBC 50 g cararoma 250 g kawowy, dodany pod koniec zacierania 500 EBC 300 g cukru białego 66-68 C 1,5 h 76 C kilka minut 10 g amarillo 9,1 alfa 60 min 30 g amarillo 9,1 alfa na 30 min 6 g amarillo 9,1 21 g citry 0 min na cichą zostanie jeszcze 30 g citry Gęstość początkowa to 15 blg, nie wiem ile wyszło, nie mam podziałki na tym wiadrze ale na oko to jakieś 15-17 litrów. I teraz kwestia drożdży. Miałem w lodówce gęstwe po saisonie i po wicie, Chciałe użyć sezonowych ale nie dały znaku życia. Uzyje więc wyeastów po witbierze. Zastanawiałem się jak nazwać ten wynalazek . To powinno byc chyba mniej więcej tak: Imperial brown czy może black india witbier, w skrócie IBIW Edytowane 5 Października 2014 przez radekw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 12 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2014 (edytowane) Warka 61, weizen 12,5 blg 2,1 kg słod pszeniczny 1,9 kg słod pilzneński - 44-45 C połowa słodów 80 min. - podgrzanie do 71 C bez przerwy i wsypanie drugiej części słodów w 68-69 C - 71 C 10 min - odebranie części zaciero do dekokcji, gotowanie dekoktu 20 min. - zwro t dekoktu do gara, wygrzew w 76 C i filtracja - wysładzałem14-15 litrów, 15 g lubelskiego na 60 min, Uzyskałem 19 -20 litrów. Rano, czyli właściwie teraz, zadam prosto z saszetki drożdże mangrowe M-20, jeszcze ich nie używałem, opinie z forum są optymistyczne. To tyle Edytowane 12 Października 2014 przez radekw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 26 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2014 Dalsze losy weizena, warka 61: Drożdże mangrowe m20 okazały się niezwykle szybkie, zadałem je w niedzielę rano a w środę wieczorem blg spadło juz do 5 z 12,5. Ostatecznie nie zeszły niżej niz 4 blg. O smaku napisze koło środy kiedy piwo będzie miało tydzień. Dziś rozłałem brown ipe na dzrożdżach witbierowych ( warka 60 ), Z 15 blg piwo zeszło do 2blg, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 9 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 Ipa na witbierowych drożdżach, zasadniczo nie nadaje się do picia, ilość aldehydu octowego ( zielone jabłko, farba emulsyjna ) przekracza akceptowalne normy. Wnioski: stara gęstwa - zła gęstwa, to już właściwie u mnie tradycja że pierwsze piwo w sezonie jest do wylania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 12 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 Warka 62 blond belgijski 15,5 - 16 blg. 10.11.14r. 4kg pilzeński souftlet 0,2 kg cara blond castle malting 66-68 C 60 min. 76 5 min. wysładzanie 15 litrów 20 g marynki 9% na 60 min. 400 g cukru białego 5 min. 30 g marynki 9% na 0 min. wyszło 16-17 litrów 15,5- 16 blg, drożdże fermentum mobile, belgijskie pagórki. Jak zwykle przy płynnych , zrobiłem starter, po 4 godz. od zadania, wieczko fermentora było juz bardzo mocno wybrzuszone a po kolejnych 4 była juz piekna 4 cm, piana. Temp. fermentacji to 22 C. Czekamy..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 16 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2014 Zdobyłem 4 miejsce w weizenie, na VI poznańskim konkursie piw domowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 16 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2014 Zdobyłem 4 miejsce w weizenie, na VI poznańskim konkursie piw domowych. Gratulacje! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 16 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2014 Dziękuje bardzo. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 22 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 (edytowane) Warka 63 - czarna, żytnia IPA -15 blg 3 kg pilzenski souftlet 1kg żytni steinbach 0,2 kg cara blon castle malting 20 ebc 0,4 kg carafa special II 1100-1200 ebc 66-68 C 80 min. 72 C 10 min. 78 C wygrzew 5 min. i zadanie słodu palonego wysładzanie 15 litrów, w przybliżeniu ciągłe. 25 g iungi 11% alfa na 60 min. 30 g amarillo 9,1 alfa na 35 min. 20 g amarillo i 10 g cascade na 0 min 40 g cascade z tegorocznego mam nadzieję zbioru pójdzie na cichą Na razie czekam aż brzeczka osiągnie temp. wrzenia. Brzeczka wystygła przez noc do 18C i właśnie zadałem uwodnione drożdże S-04. Uzyskałem 16-17 litrów 15 blg. Edytowane 23 Listopada 2014 przez radekw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekw Opublikowano 8 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 Warka 64 weizen 13 blg - uwarzony 7.12.14r. 2kg pilzeński souftlet 2 kg pszeniczny steinbach 44-45C 60 min. połowa słodów podgrzanie bez przerwy do 72 stopni i wsypanie reszty słodów, tu mnie podkusiło i dałem jeszcze pół kilo płatków owsianych. 72 C 15 minut odebranie cześci zacieru do dekokcji, gotowanie dekoktu 20 min. zwrot dekoktu do gara, wygrzew 78 C 5 min. Niestety, nie wiem czy to wina płatków czy zadania ich w przerwie 72C, zacier zrobił sie mocno kleisty i mocno utrudnił filtracje. Filtrat był prawie cały mętny przełom słaby, osadów gorących mało, wszystko własciwie poszło do fermentora, nie wiem co z tego wyjdzie. Aha, chmielenie: -17g sybilli, szyszka na 60 min w siatce -wyszło 20 litrów 13 blg. Po wystudzeniu wsypałem do fermentora saszetkę WB-06. -Wczoraj rozlałem też czarne żytnie ipa, gęstość koncowa to 4,5 blg, Blond na belgijskich pagórkach juz od tygodnia w butlach, odfermentował do 2,5 blg, Otworzyłem kontrolnie małą butelkę i jest dobrze, belgia pełną gębą, przyprawy, owoce, bardziej w smaku niz aromacie, aż dziw że ma tydzień a nic nie czuc alkoholu, mimo dośc wysokiego ekstraktu. Pije sie znokomicie, goryczka lekko zaznaczona, Aromat powinien się poprawić kiedy wysycenie wzrośnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cichus Opublikowano 8 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 Teraz trzeba znowu ruszyć depozyt albo zrobić kolejne spotkanie, bo będzie czego próbować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się