przemak Opublikowano 17 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2009 IMO trzymanie aerometru w fermentorze przy dolnej fermentacji może wpłynąć na jego rozkalibrowanie. Ale jak rozkalibrowanie? Ze mu zimniej troche przez tydzien? Przeciez powietrze z niego nie wyjdzie (a jak wyjdzie to potem wejdzie), obciazenie nie zniknie... kartka ze skala sie moze ewentualnie przesunac... Jak mozna rozkalibrowac areometr? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 17 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2009 IMO trzymanie aerometru w fermentorze przy dolnej fermentacji może wpłynąć na jego rozkalibrowanie. W jaki sposób? :o Ja rozumiem, że wrzucenie aerometru do wrzącej czy choćby gorącej >50°C brzeczki może go rozkalibrować, ale jak trzymanie balingometru w temp. 4°C może go rozkalibrować, to nie mam pojęcia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 17 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2009 Szkło nie jest materiałem odpornym an temperaturę i ulega rozszerzaniu i "ściskaniu" pod wpływem różnych temperatur. I nie chodzi tu przemak o "przesunięcie karteczki" tylko zmianę wyporności,poprzez zmianę geśtości... Poza tym tak jak napisałe,wyżej mogę przesadząc a mój post miałbyć początkiem rozważań (trochę offtopic) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemak Opublikowano 17 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2009 Szkło nie jest materiałem odpornym an temperaturę i ulega rozszerzaniu i "ściskaniu" pod wpływem różnych temperatur. I nie chodzi tu przemak o "przesunięcie karteczki" tylko zmianę wyporności,poprzez zmianę geśtości... Poza tym tak jak napisałe,wyżej mogę przesadząc a mój post miałbyć początkiem rozważań (trochę offtopic) Rozszerzalnosc cieplna owszem, wystepuje, ale po ogrzaniu material wraca do swojej gestosci... Przeciez areometr nie moze sie zrobic mniejszy a po ogrzaniu nie powiekszyc... Jezli by tak bylo, jak piszesz, to skladowanie wszelkich urzadzen pomiarowych musiloby sie odbywac w scisle okreslonych temperaturach, w tym przypadku 20°C +/- 5... Areometr, jak go nie uzywam, trzymam w piwnicy, tam mam 11°C... Do odkazania polewam wrzatkiem... A zwykly termometr po zmierzeniu temperatury 20°C juz by zle pokazywal przy 100°C? Moim zdaniem jezeli nie nastapi trwale uszkodzenie (przeciek, przesuniecie karteczki) w normalnym zakresie temperatur (powiedzmy od -40°C do +100°C) nic sie nie popsuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rad998 Opublikowano 17 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2009 (edytowane) nie ma mowy o zadnym rozkalibrowaniu panowie... dajcie spokoj... przemak ma w 100% racje... po dojsciu do temp pokojowej wszystko wraca do swoich rozmiarow, gestosci itp... poza tym na litosc - 5 metrowy pret o srednicy fi 8 powiedzmy pod przy ochlodzeniu do 4°C zmienilby dlugosc o max 1-2 mm, po czym wszystko wrociloby do normy. nawet trzymanie go w 50°C nie zaszkodziloby w zaden sposob. nie przesadzajmy bo wkraczamy w troche absurdalne domysly. poza tym tak jak napisal przemak - po zacieraniu termometr ktory ponad godzine plywal sobie w 50-80°C bylby juz bezuzyteczny. a teraz troszke na rozluznienie : rozkalibrowac to sie wam moze wasz aerometr jesli przekazywac go bedziecie z pokolenia na pokolenie... i jesli pomiaru na nim bedzie dokonywal wasz pra pra wnuk... pamietajmy ze szklo to ciecz ( wlasciwie baaardzo ale to baaaardzo gesta i lepka ciecz ) o bardzo dlugim czasie plyniecia ( czasie relaksacji )... moze po uplywie 200-300 lat scianki troszke by sie mogly zdeformowac, ale póki co nie ma zadnych obaw aby wkladac aerometr do fermentora nawet jesli panuje w nim temp 2-4°C. jesli sie myle to prosze mnie poprawic Edytowane 17 Lutego 2009 przez rad998 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 17 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2009 nie ma mowy o zadnym rozkalibrowaniu panowie... Też mi się nie bardzo chce wierzyć w rozkalibrowanie w zimnej wodzie. Ale z gorącą wodą to już nie jestem pewien... Jeśli przesunięcie karteczki podciągniemy pod "rozkalibrowanie", to na pewno częste ogrzewanie i chłodzenie ballingometru spowoduje że klej którym jest przyklejona karteczka się wysuszy i karteczka będzie się mogła przesunąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 17 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2009 pamietajmy ze szklo to ciecz ( wlasciwie baaardzo ale to baaaardzo gesta i lepka ciecz ) o bardzo dlugim czasie plyniecia ( czasie relaksacji )... moze po uplywie 200-300 lat scianki troszke by sie mogly zdeformowac, ale póki co nie ma zadnych obaw aby wkladac aerometr do fermentora nawet jesli panuje w nim temp 2-4°C. jesli sie myle to prosze mnie poprawic Właśnie o to mi chodziło. Poza tym pisze przecież,ze mogę przesadzać A co do polewania wrzątkiem to cały czas upieram się,że nei jest to dobry pomysł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemak Opublikowano 17 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2009 moze po uplywie 200-300 lat scianki troszke by sie mogly zdeformowac Mozliwe, ale Ballingometr z definicji nie moze miec 200lat A co do polewania wrzątkiem to cały czas upieram się,że nei jest to dobry pomysł. Moze peknac, fakt. Ale jezeli szklo nie wytrzymuje 100°C, to z czego jest zrobione? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rad998 Opublikowano 17 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2009 oczywiscie - polewanie wrzatkiem to nic dobrego... to nie jest szklo hartowane i na dodatek bardzo cienkie - nagla zmiana temperatury ( mowa tu oczywiscie o duzych zmianach temperatury np wlasnie z okolo 20 do 90°C ) moze spowodowac pekniecie. Ja polecam dezynfekcje spirytusem - to moim zdaniem najlepszy sposob. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thobeta Opublikowano 18 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2009 (edytowane) IMO trzymanie aerometru w fermentorze przy dolnej fermentacji może wpłynąć na jego rozkalibrowanie.Może trochę przesadzam,ale aerometr skalibrowany jest na 20°C i każde większe odchylenia np. 4°C przy dolnej powiedzmy pilsowej fermentacji wpływa na późniejsze pomiary. Baron jeśli masz racje to zmartwiło mnie to. Bo ja swoje aerometry trzymam w garażu razem z całym sprzętem a tam mam nawet czasami 10°C . Sugerujesz że to "coś" które jest w dolnej części aerometru ulega jakiemuś rozkładowi ? Edytowane 18 Lutego 2009 przez thobeta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rad998 Opublikowano 18 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2009 (edytowane) panowie... litosci :rolleyes: to co jest na dole... to zapewne olow - i zapewne thobeta wiesz po co on tam jest ( sprawa wyporu ) i daj boze zdrowia jesli olow ma sie w jakikolwiek sposob rozlozyc przy 10°C - poza tym... jesli stałby sie cud... i pod wplywem zmiany temp o glupie 10 °C olow przeksztalby sie w proszek ( domyslam sie ze o taki rozklad ci chodzilo ) to jakie to ma znaczenie ? tutaj chodzi o mase... o mase tego olowiu - to ona jest odpowiedzialna za odpowiednie zanurzanie sie aerometru - i jesli bedzie tam tego olowiu odpowiednia ilosc to nic sie nie dzieje... jedyna - i to naprawde JEDYNA mozliwosc na jakiekolwiek popsucie sie tego sprzetu to tylko mozliwosc rozkruszenia sie kleju ktorym przyklejona jest karteczka do wewnetrznej czesci aerometru , ale i to jest bardzo malo prawdopodobne - chyba ze trzymalibyscie go caly czas w -20 °C lub w plus 80°C przez dlugi okres czasu ( dlugi w sensie kilku tygodni/miesiecy ) po czym radykalnie zmieniali otoczenie i powiedzmy z 80 nagle zrobiloby sie -20°C na koniec dodam : zapewne czesc z was zamawiala aerometr w zimie... lub w lecie gdy panowal duzy mroz/upal - a przeciez poczta albo firmy kurierskie raczej nie staraja sie trzymac paczek w temp 20°C - oblecial was strach ? moze wasze pomiary juz sa z bledem ? moze nawet o kilka blg ? pozdrawiam ! Edytowane 18 Lutego 2009 przez rad998 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 18 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2009 moze wasze pomiary juz sa z bledem ? moze nawet o kilka blg ? O kilka blg, to może nie, ale 1-2°Blg są całkiem realne. Mam 2 balingomierze, 1 z BA (ten stary, bo teraz to dają takie fajne, pojechane, tylko, ze niestety strasznie długie), drugi z Biowinu, bodaj jeden z nich w czystej wodzie o temp. 20°C pokazuje 1°Blg. Chyba używam tego drugiego, ale już nie pamiętam. Po drugie o wiele sensowniejsze jest dokonanie pomiaru w czystej wodzie i korygowanie wskazań o tę wartość, niż martwienie się czy nam areometr nie płynie. Powiem więcej kiedyś, jak jeszcze nie miałem refraktometru, to wkładałem go do ciepłych ok. 60°C wód wysłodkowych, czy do wrzącej brzeczki. No i jakoś dalej pokazuje w czystej wodzie tyle ile pokazywał. Zgadzam sie jednak, że akurat to co opisałem, może w jakiś tam sposób wpłynąć na kalibrację tego balingometru, ale na pewno nie zmiana o 15°C. Browar to nie apteka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rad998 Opublikowano 18 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2009 z tym bledem chodzilo mi o to ze wplyw temperatur ( tych podczas przewozu paczki ) juz rozkalibrowal aerometr ( no i oczywiscie byl to zarto ) . wydaje mi sie ze bledy o ktorych mowisz to poprostu bledy powstale juz podczas produkcji ( niedokladna miarka olowiu na spodzie i troszke krzywo lub niedokladnie przyklejona skala ), a ze kotrola jakosci to wybranie z jednej partii 1-2-3 sztuk, ktore akurat moga spelniac wszystkie wymagania, nie znaczy ze z calej partii 1-2 moga byc akurat lekko przekalibrowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się