mati87 Opublikowano 7 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 Witam, jak radzicie zabezpieczyć oplot przed niechcianym wciągnięciem w mieszadło? Jakieś patenty macie może? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilo Opublikowano 7 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 (edytowane) Drut z nierdzewki lub miedziany w środek, ukształtowany w łuk lub okrąg (zależy jak długi masz oplot) po krawędziach gara. Tak mam i już 16 warek działa bez problemu Edytowane 7 Stycznia 2013 przez Kamilo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario63 Opublikowano 7 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 Ja wsadziłem drut miedziany i od roku jest OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 7 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 Ja bym nie użył oplotu w kadzi zaciernej z mieszadłem, wydaje mi się, że ponacinana rurka miedziana będzie pewniejszym rozwiązaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilo Opublikowano 7 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 (edytowane) Fakt rurka jest lepsza, ale jak dobrze umocujesz oplot tym drutem w środku to nie ma problemu. Edytowane 7 Stycznia 2013 przez Kamilo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati87 Opublikowano 7 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 dałem taki od instalacji elektrycznej, z 3x4mm i jak dla mnie jest w miare spoko. Po testach zobaczymy . W sumie to nie zastanawiałem się nad tymi ponacinanymi rurkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemczysław Opublikowano 7 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 (edytowane) Ja milem oplot i wydawało mi sie że jest genialny....niestety wydawało mi sie po warce z 11 kg zasypem zmieniłem zdnie, całość zapychała się wkurzyłem sie kupiłem metr rurki miedzianej wygrzałem nad taboretem 4 czy 5 razy odrazu chłodząc i wygiełem w koło dostosowane do kega naciełem szlifierka kątową...2 krztałtki do tego i na wcisk mufe którą mam wspawaną w kega. Działa miód a wyszło taniej niż sracz wężyk. Edytowane 7 Stycznia 2013 przez Przemczysław Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sojer Opublikowano 7 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 Shooterowi mieszadło wciągnęło oplot... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati87 Opublikowano 7 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 co do tych rurek miedzianych to jaka średnica jest optymalna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 7 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 co do tych rurek miedzianych to jaka średnica jest optymalna? 8mm myślę, że będzie w porządku. Z takiej ja mam zamiar zrobić. Shooterowi mieszadło wciągnęło oplot... Czytam i się zastanawiam "jak oplot wciągnął mieszadło" Idę do domu, zmęczony jestem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 7 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 8mm rurki miedzianej to IMHO za mało. Ja mam 15 mm i działa bardzo dobrze, ale rurkę dostałem gratis. Pewnie też zależy ile tej rurki jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati87 Opublikowano 7 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 (edytowane) 8mm rurki miedzianej to IMHO za mało. Ja mam 15 mm i działa bardzo dobrze, ale rurkę dostałem gratis. Pewnie też zależy ile tej rurki jest. oczywiście nacięcia odwrócone ku dołowi tak? oraz nie leży na dnie? Edytowane 7 Stycznia 2013 przez mati87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 7 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 (edytowane) Nacięcia ku dołowi i u mnie leży na dnie ale ja używam lodówki. Tu masz zdjęcia. Edytowane 7 Stycznia 2013 przez Fidel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati87 Opublikowano 7 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 (edytowane) Czytałem na forum że nie powinno się chyba doprowadzić do leżenia na dnie bo może się przypalić pod rurkami. Ja mam jak na razie system jednokegowy . Edytowane 7 Stycznia 2013 przez mati87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemczysław Opublikowano 7 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 (edytowane) Potwierdzam filtrator mam 15 mm była to rurka twarda podgrzana kilka razy wygięta i nacieta szlifierką z cieńką tarczą.Tu chciałbym podziekować Jozefowi za kordynacje projektu i namowe. Minusem jest to że napewno nie wysłodzę dokładnie tego co jest nadole poniżej rurki, ale tam mam grzanie w tym miejscu i bałem się żę bedzie sie przypalać jak zmniejsze srednice filtatora. Oczywiście wszystko jest na wcisk.. Pozdr Edytowane 7 Stycznia 2013 przez Przemczysław Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szamaneq Opublikowano 11 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2013 Witam Ja zmodyfikowałem swój filtrator z oplotu i ostatnio nawet udało się na nim pszenicę filtrować bez problemu. Rozwiązanie polega na wzmocnieniu oplotu drutem ze stali nierdzewnej w formie spirali / cewki. Zwinięty drut umieszczamy wewnątrz oplotu. Zabezpiecza to nie tylko przed "wkręceniem" filtratora w mieszadło, ale zapobiega również spłaszczaniu oplotu pod ciężarem młóta (miałem tak przy B.I.P.A 16,5 BLG). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi