coder Posted February 16, 2009 Share Posted February 16, 2009 No to zaczynam, a w zasadzie kontynuuję blog o moich dokonaniach piwowarskich Moje warki od 1 do 50 są opisane na browar.biz, w tym wątku: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=65060 a teraz zaczynam od warki 72, powstanie mała dziura. Trudno, nie do końca z mojej winy. Doszedłem też do wniosku, że mój browar zasłuzył na prawdziwą nazwę, będzie się od teraz nazywał Dominus Tecum. Disclaimer: w moim warzeniu często stosuję niestandardowe i eksperymentalne techniki, jezeli ktoś chce je naśladować, to na własną odpowiedzialność. Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted February 16, 2009 Author Share Posted February 16, 2009 (edited) Warka #72 - Muenchener Dunkel Piwo w stylu Munich Dunkel Przewidywane OG: 13.5 Blg, FG: 3.5 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 70% IBU 22, kolor 37 EBC skład: Weyermann Munich II 5.53 kg Carafa Special II 170 g zacieranie: 60' w 68* (gar 50L) 23L kranówki podgrzewam do 73*, wrzucam słody, jest 68*, pH 5.5 po 60' dolewam 8L wrzątku ->76* wysładzanie 8L wody + 2ml kwasu fosforowego Wyszło o 2L za dużo Dostaję 30L 12 Blg, last runnings 5.5 Blg gotowanie 70' Marynka 7.6% - 22g na 60' Hersbruecker'2007 2% - 15g na 20' 1 łyżeczka mchu na 20' przed końcem Drozdże WLP 833 German Bock, starter 1.5L na stir plate Edited February 16, 2009 by coder Link to comment Share on other sites More sharing options...
darko Posted February 16, 2009 Share Posted February 16, 2009 last runnings 5.5 Blg Po polsku to wody wysłodkowe Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted February 16, 2009 Share Posted February 16, 2009 last runnings 5.5 Blg Po polsku to wody wysłodkowe oo własnie, uprasza się o używanie polskiego słownictwa. Młodym piwowarom może to bardzo pomóc. Mamy piękne polskie słowa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted February 16, 2009 Author Share Posted February 16, 2009 last runnings 5.5 Blg Po polsku to wody wysłodkowe Czyli to by było ostatnie wody wysłodkowe? Kto zrozumie o co chodzi? Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted February 16, 2009 Share Posted February 16, 2009 Czyli to by było ostatnie wody wysłodkowe? Kto zrozumie o co chodzi? Nas nie pytaj, to Twoje warzenie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
darko Posted February 16, 2009 Share Posted February 16, 2009 (edited) Chodzi o to, że skończyłeś wysładzanie gdy zaw. ekstraktu w wodzie (brzeczce) wysłodkowej spadła do 5,5 °Blg A "stir plate" to mieszadło magnetyczne Edited February 16, 2009 by darko Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted February 26, 2009 Author Share Posted February 26, 2009 (edited) Warka #73 - Bitburger Piwo w stylu Niemiecki Pils Przewidywane OG: 12 Blg, FG: 2 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 70% IBU 35 weyermann premium pils 4.9 kg zakwaszajacy 100g zacieranie 62* - 50' 65* - 30' 72* - 15' bez mash-out gotowanie 90' perle '07 7.1->6.6% a-a 30g 60' hersbruecker '07 2.2->1.9% 24g 60' mittelfrueh szyszki '06 ~2% 23g 15' mittelfrueh szyszki '06 ~2% 23g 1' drożdże wyeast bohemian lager Edited February 26, 2009 by coder Link to comment Share on other sites More sharing options...
darko Posted February 26, 2009 Share Posted February 26, 2009 bez mash-out Warum? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted February 26, 2009 Share Posted February 26, 2009 Podgrzanie zacieru do temperatury 78°C . Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted February 26, 2009 Author Share Posted February 26, 2009 bez mash-out Warum? chciałbym uzyskać możliwie najbardziej fermentowalną brzeczkę, po zacieraniu stała jeszcze godzinę czekając na filtrację, a enzymy pracowały.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Makaron Posted February 26, 2009 Share Posted February 26, 2009 A czy mamy odpowiednik polski slowa mash out? Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted March 5, 2009 Author Share Posted March 5, 2009 (edited) Warka #74 - Terminator Piwo w stylu Doppelbock Przewidywane OG: 20 Blg, FG: 5.5 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 70% IBU 22, kolor 49 EBC skład: Weyermann Munich II 9 kg Weyermann premium pils 2 kg Caramunich III 0.9 kg zacieranie 62* - 50' 65* - 30' 72* - 10' ->77* gotowanie 90' marynka '08 7.6% gr. 20g 60' lublin'08 4.5% gr. 15 g 30' drożdże WLP 833 Edited March 5, 2009 by coder Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted March 11, 2009 Author Share Posted March 11, 2009 (edited) Warka #75 - Żytnie Piwo w stylu Roggenbier Przewidywane OG: 13.5 Blg, FG: 3.5 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 70% IBU 16, kolor 34 EBC skład: Żytni 2.83 kg Weyermann munich II 1.58 kg Weyermann premium pils 1.36 kg Caramunich III 0.45 kg Carafa Special II 57g zacieranie 69* - 15' 72* - 30' ->79* gotowanie 70' lublin'08 4.5% gr. 26 g 60' saaz'07 ~3% gr. 10 g 15' drożdże Wyeast 3068 Edited March 11, 2009 by coder Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hasintus Posted March 11, 2009 Share Posted March 11, 2009 Warka #75 - Żytnie Czy zmieniłeś coś w recepturze w stosunku do tego które próbowałem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted March 11, 2009 Author Share Posted March 11, 2009 Warka #75 - Żytnie Czy zmieniłeś coś w recepturze w stosunku do tego które próbowałem? Tak, zacierałem bardziej na słodko, mam nadzieję, że zbalansuje to trochę goryczki pochodzącej od słodów Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hasintus Posted March 11, 2009 Share Posted March 11, 2009 Moim zdaniem to nic znaczącego nie zmieni, tym bardziej że piwo i tak było już bardzo tresciwe. Trzeba było wywalić carafa ale to moje subiektywne zdanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted March 12, 2009 Author Share Posted March 12, 2009 Moim zdaniem to nic znaczącego nie zmieni, tym bardziej że piwo i tak było już bardzo tresciwe. Trzeba było wywalić carafa ale to moje subiektywne zdanie. Niestety, jak dostałem twoja ocenę juz było za późno na zrobienie zmian. Może powtórzę to piwo jeszcze raz za tydzień. Tyle, że jak wywalę Carafę, to piwo staje się zbyt jasne. Mogę zmniejszyc jej ilość o połowę. Albo zastapić ją Special B. Nie, on jest też za jasny. Ale karmelowy ciemny da radę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hasintus Posted March 12, 2009 Share Posted March 12, 2009 To które piłem oceniłbym barwę na jakieś 35 EBC tak na oko, styl jest 27,6-37,4 czyli zapas jeszcze jest. Może lepiej przyciemnić cara-aroma ok.300-400 EBC. Karmelowy ciemny strzegom, jeśli ten masz na myśli zostawiłbym. Special B moim zdaniem wprowadzi niepożądane nuty. Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted March 19, 2009 Author Share Posted March 19, 2009 Warka #76 - DAB Piwo w stylu Dortmunder Przewidywane OG: 13.5 Blg, FG: 3.5 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 70% IBU 29 skład: Weyermann Munich II 1.81 kg Weyermann Premium Pils 3.85 kg Melanoidynowy 57g zacieranie 67* - 60' ->76* gotowanie 90' lublin'08 4.5% gr. 48 g 60' hersbruecker'07 ~2% gr. 15 g 5' hersbruecker'07 ~2% gr. 15 g 0' drożdże Wyeast Bohemian Lager Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted March 23, 2009 Author Share Posted March 23, 2009 (edited) Warka #77 - Żytnie II Piwo w stylu Roggenbier Przewidywane OG: 13.5 Blg, FG: 3.5 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 70% IBU 16 skład: Żytni 2.83 kg Weyermann munich II 1.58 kg Brewferm pils 1.36 kg Caramunich III 0.45 kg Caraaroma 57g zacieranie 67* - 60' ->79* gotowanie 70' lublin'08 4.5% gr. 26 g 60' saaz'07 ~3% gr. 10 g 15' drożdże Wyeast 3068 Edited March 23, 2009 by coder Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted March 28, 2009 Author Share Posted March 28, 2009 Warka #78 - Nutcastle Piwo w stylu Northern English Brown Ale Przewidywane OG: 12.5 Blg, FG: 3.2 Blg, vol: 22.7L, przy wydajności 75% IBU 25 Kolor 26 EBC skład: Brewferm pale 4.20 kg Special Roast 0.34 kg Biscuit 0.23 kg Caramunich I 0.23 kg Pale Chocolate 0.11 kg zacieranie 67* - 60' ->77* gotowanie 70' marynka'08 7.6% gr. 24 g 60' fuggles '07 ~4% gr. 15 g 5' drożdże Wyeast London Ale Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted March 28, 2009 Share Posted March 28, 2009 skład:Brewferm pale 4.20 kg Special Roast 0.34 kg Biscuit 0.23 kg Caramunich I 0.23 kg Pale Chocolate 0.11 kg Czy ty naprawdę tak dokładnie odważasz słód? 1gram to pewno ze dwa ziarka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted March 28, 2009 Author Share Posted March 28, 2009 skład:Brewferm pale 4.20 kg Special Roast 0.34 kg Biscuit 0.23 kg Caramunich I 0.23 kg Pale Chocolate 0.11 kg Czy ty naprawdę tak dokładnie odważasz słód? 1gram to pewno ze dwa ziarka. Zależy jak patrzeć, to jest równo pół funta, ćwierć funta, dwie uncje itp. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pieron Posted March 28, 2009 Share Posted March 28, 2009 skład:Brewferm pale 4.20 kg Special Roast 0.34 kg Biscuit 0.23 kg Caramunich I 0.23 kg Pale Chocolate 0.11 kg Czy ty naprawdę tak dokładnie odważasz słód? 1gram to pewno ze dwa ziarka. Zapewniam Cię, że 1g to na pewno nie dwa ziarnka. A sam przyznaję, że zawsze przekraczam, nigdy nie miałem mniej.:o Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now