leszcz007 Opublikowano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 Moim zdaniem za daleko posunięte wnioski. Możliwe jest także takie wytłumaczenie, że słodownia ma wolne miejsce magazynowe i chce zarobić na różnicy cen między skupem a sprzedażą. dokładnie, a paszowy nie znaczy od razu 6-rzędowy!!! Jako paszowy klasyfikowany jest czasami jęczmień browarny, który nie posiada odpowiednich parametrów. Strzegom będzie go skupował (nie na potrzeby słodowni) ale jako pośrednik. Na pewno mają umowę z producentami pasz, bo muszą coś robić z kiełkami i tzw "pośladem", a to zwykle idzie do pasz. Także pewnie będą im sprzedawać również jęczmień paszowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wogosz Opublikowano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 Moim zdaniem za daleko posunięte wnioski. Możliwe jest także takie wytłumaczenie, że słodownia ma wolne miejsce magazynowe i chce zarobić na różnicy cen między skupem a sprzedażą. dokładnie, a paszowy nie znaczy od razu 6-rzędowy!!! Jako paszowy klasyfikowany jest czasami jęczmień browarny, który nie posiada odpowiednich parametrów. Strzegom będzie go skupował (nie na potrzeby słodowni) ale jako pośrednik. Na pewno mają umowę z producentami pasz, bo muszą coś robić z kiełkami i tzw "pośladem", a to zwykle idzie do pasz. Także pewnie będą im sprzedawać również jęczmień paszowy. Nie zgodzę się. Paszowy to znaczy 6-rzędowy. Jeżeli browarny nie ma parametrów wymaganych dla słodu, to po prostu jest zdeklasowany i można go użyć jako paszę, ale opłacalniej jest sprzedać na kaszę. O tym czy jęczmień jest paszowy czy browarny decyduje raczej odmiana, a nie to czy słodownia zrobi z niego słód, czy zjedzą go świnie. Nie zgodzę się również, że w Stanach uprawia się dużo 6-rzędówki ze względu na wysoką SD. To bezsens. Normalny pilzneński "rozkłada" 50% skrobi pszennej w witbirze, a jak któryś browar potrzebuje więcej to dodaje enzymów, bo to pewniejsze, wygodniejsze i tańsze. Słód z jęczmienia 6-rzędowego ma niższy ekstrakt i tę wadę może zrekompensować tylko odpowiednio niższą cena. Normalnie słodownie sortują jęczmień i używają tylko do produkcji I i II sita, czyli ziaren pow. 2,5 mm. Gdyby browarom tak bardzo zależało na SD, a nie ekstrakcie, betaglukanach itp. to słodownie do produkcji używałyby również III sita, czyli ziaren między 2,2, a 2,5 mm bo tam SD jest zwykle na poziomie 350-400j.WK. Używanie jęczmienia 6-rzędowgo to po prostu bieda i szukanie oszczędności, chociaż muszę przyznać że niektóre odmiany uznane za browarne osiągnęły całkiem przyzwoity poziom. Należy jeszcze zaznaczyć że są to odmiany ozime i są głównie uprawiane we Francji i Anglii (jeżeli chodzi o Europę) ze względu na bardzo łagodne zimy co prowadzi do znacznie lepszego rozwoju rośliny, dłuższej wegetacji i znacznie lepszej przydatności w przerobie na słód, a przy tym naprawdę wysokiej wydajności z ha. Pewnie podobnie jest w USA, jednak w Polsce ze względu na klimat, ozimy 2-rzędowy ma zwykle gorsze parametry niż jary, a próby z 6-rzędowym browarnym były mocno nieudane. Nie znam w Polsce średniego czy dużego browaru, który godziłby się na dostarczanie słodu z 6-rzędówki. Karczmarzu skąd masz ten cytat o kupowaniu paszówki przez Strzegom? Jeżeli zamierzają robić z tego słód i jeszcze podają to publicznie to raczej porównałbym to z samobójstwem elroy, zgoda i Jakub M 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się