czestmir Opublikowano 15 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 Witam wszystkich miłośników złotego trunku. Jest to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość i nie wgniatanie mnie od razu w ziemię A więc od początku. Zaopatrzyłem się w niezbędne przybory do uwarzenia swojego piwa (brewkit Muntons Mexican Carveza + mieszanka ekstraktu słodowego i glukozy 1kg) Wszystko zdezynfekowane i zrobione jak napisali w instrukcji, no prawie..... W ferworze walki i niepokoju przy robieniu pierwszego piwa, drożdże wsypałem do brzeczki która miała temperaturę 25st.. Moje pytanie jest takie czy z drożdżami nic się nie stało i czy schłodzić warkę do temperatury 20st (obecna temperatura spadła do 24st) Zapewne ktoś napisze, że podobne pytania już były i wystarczy poszukać, ale ja satusfakcjonującej odpowiedzi nie znalazłem i może ktoś z większym doświadczeniem mnie uspokoi i będę mógł spać spokojnie:) Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 15 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 Nic im się nie stało. Obniż temperaturę do poniżej 20°C. Powodzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 15 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 Zapewne ktoś napisze, że podobne pytania już były i wystarczy poszukać, ale ja satusfakcjonującej odpowiedzi nie znalazłem i może ktoś z większym doświadczeniem mnie uspokoi i będę mógł spać spokojnie:) Drożdżom nic się nie stało, ja w takiej temp brewkitowe zawsze zadawałem. W wiki masz kilka słów nt. maksymalnej temperatury, która jest bezpieczna dla zadania drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olgierd Opublikowano 15 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 Śpij spokojnie. Tak jak napisał Fidel - nic im się nie stanie, a pierwsze Twoje piwo i tak będzie najlepsze Witaj na forum i uzupełnij profil. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czestmir Opublikowano 15 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 Ok, wielkie dzięki, zaraz "wykąpie" moją warkę w wannie i zbiję troszkę temperaturę. Mam nadzieję, że nic się niepokojącego nie stanie i dam znać za jakiś czas jak piwko smakuje:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AG1929 Opublikowano 15 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 Nigdzie już jej z drożdżami nie kąp. Postaw w jakimś pomieszczeniu 15-20 stopni... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czestmir Opublikowano 16 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 Temp. spadła do 22st. i pojawiła się już 2-3cm pianka, więc wszystko idzie w dobrą stronę Jeszcze zapomniałem się zapytać o jedną rzecz. Po zmierzeniu cukromierzem brzeczki przed dodaniem drożdży wyszło mi 8,5 Blg, czy to nie za mało? Czytałem, że powinno być 10Blg. Może to być spowodowane temperaturą 25st. przy pomiarze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 16 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 (edytowane) Mało, ale nie dosypuj cukru, żeby podbić ekstrakt. Ile litrów masz w fermentatorze? Edytowane 16 Stycznia 2013 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czestmir Opublikowano 16 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 Mam 23l, czytałem gdzieś, że te przepisy co dają do brewkitów to czasem przesadzone są i można dolewać mniej wody, ale na początku nie chciałem eksperymentować. Będę miał poprostu o mniejszą zawartości alkoholu w piwie, czy mogą być jeszcze jakieś inne konsekwencje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 16 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 Poprostu lżejsze piwo, byłoby dobre na upały, ale raczej nie doczeka. 23 litry na taki zestaw to trochę za dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filip Opublikowano 16 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 (edytowane) Czytałem, że powinno być 10Blg. Może to być spowodowane temperaturą 25st. przy pomiarze? Między wynikiem pomiaru przy temp. 20 a 25C nie ma aż takiej różnicy. Dałeś po prostu za dużo wody lub za mało surowca do fermentacji. Edytowane 16 Stycznia 2013 przez Filip Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czestmir Opublikowano 16 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 No to już jestem bogatszy o wiedze przy następnym warzeniu. Czyli przy wszystkich brewkitach dolewać mniej wody, np 20l? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 16 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 Zależy od producenta, ten akurat jest przewidziany na 23 litry (czyli jest tak nachmielony), ale wówczas trzeba dać więcej dodatkowego surowca do fermenacji, najlepiej samego ekstraktu słodowego. Możesz też celować w 20 litrów - zawsze ekstrakt będzie większy, a piwo trochę bardziej nachmielone, co niejednemu odpowiada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czestmir Opublikowano 16 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 Dzięki za odpowiedzi, nic już teraz nie będę kombinował i mam nadzieje, że będzie tak jak napisał olgierd "pierwsze piwko będzie najlepsze" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 16 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 a pierwsze Twoje piwo i tak będzie najlepsze nie zawsze ja swoje pierwsze wylałem w kibel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czestmir Opublikowano 16 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 aż tak lolo mi źle życzysz? trzeba odpukać w niemalowane i wierzyć, że będzie bardzo pyszne:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 16 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 życzę udanej warki! nie każdemu pierwsza wychodzi dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AG1929 Opublikowano 16 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 No to już jestem bogatszy o wiedze przy następnym warzeniu. Czyli przy wszystkich brewkitach dolewać mniej wody, np 20l? Kiedyś, ktoś na tym forum podzielił się swoją, bardzo dobrą wg mnie metodą. Przy 21l mierzysz Blg. Jak za wysokie, dodajesz wody. Sprawdza się tylko w jedną stronę, chyba że zawrócisz do gara Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Filip Opublikowano 16 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 (edytowane) Przy 21l mierzysz Blg. Jak za wysokie, dodajesz wody. Sprawdza się tylko w jedną stronę Można mierzyć przy jeszcze mniejszej objętości niż 21l wtedy jest większe pole manewru, lub w ogóle dolewać wody z areometrem we wiadrze. Jeśli masz ekstraktu w zapasie to metoda sprawdzi się i w drugą stronę. Edytowane 16 Stycznia 2013 przez Filip Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
5k18a Opublikowano 16 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 aż tak lolo mi źle życzysz? trzeba odpukać w niemalowane i wierzyć, że będzie bardzo pyszne:) Akurat konserwa Coopersa Serveza jest słabiutka. Ma sporo nut kwaskowych i jest bardzo cieniutka (wodnista) w smaku. Sytuacja polepsza się po 1-1,5 miesiąca, ale głowy nie urywa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czestmir Opublikowano 16 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 Wypije jakie będzie, chyba że nie będzie zdatne:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jomal Opublikowano 16 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 (edytowane) Podepnę sie pod temat Dziś zrobiłem pierwsze swoje piwo z puchy. Mam pare pytań z góry dziękuje za odpowiedzi: Drożdże dodałem przy temperaturze 24 st ok ? Przed dodaniem drożdży blg wyszło 12 ok ? Fermentor bedzie sobie stał w ok 23 stopniach dobra temperatura ? Czy data na puszcze w moim przypadku 4.4.2014 jest datą ostateczną również do spożycia piwa ? Kiedy pojawi sie pierwsze bulkanie ? Narazie cisza Pozdrawiam Jomal Edytowane 16 Stycznia 2013 przez Jomal Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 16 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 Po pierwsze nie przejmuj się za bardzo bulkaniem, jak będzie nieszczelny fermentor to może nie bulkać Jeśli masz warunki to lepiej postawić w chłodniejszym miejscu i drożdże też zadawać w nieco niższej temperaturze. Temperatura w pojemniku będzie mniej więcej o 2 stopnie wyższa niż temperatura otoczenia. Data ta gotowego piwka już nie obowiązuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AG1929 Opublikowano 16 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2013 Podepnę sie pod temat Dziś zrobiłem pierwsze swoje piwo z puchy. Mam pare pytań z góry dziękuje za odpowiedzi: Drożdże dodałem przy temperaturze 24 st ok ? Przed dodaniem drożdży blg wyszło 12 ok ? Fermentor bedzie sobie stał w ok 23 stopniach dobra temperatura ? Czy data na puszcze w moim przypadku 4.4.2014 jest datą ostateczną również do spożycia piwa ? Kiedy pojawi sie pierwsze bulkanie ? Narazie cisza Pozdrawiam Jomal -ok -ok -postaraj się o temperaturę 15-20, ale tragedii nie będzie -nie -bulkaniem się nie przejmuj- obserwuj , czy pojawi się piana Będzie ok... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jomal Opublikowano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 pojawiła się piana, ale na wysokosci gdzie sie kończy na ściance fermentora pojawił sie miejscami ciemny osad. To normalne ? Moze to drożdże ? Nie zrobiłem rehydratacji tylko je wsypałem i dobrze wymieszałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się