Zbyszek T Opublikowano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 Ale np. Eiswein czy QmP Riesling to nie w kij dmuchał, mimo wszystko. To są świetne gatunki win, ale przeznaczone do spożycia w ciągu 2 lat od butelkowania (jeśli butelkuje je winnica na etykiecie jest Gutsabfullung). A choćby Acolon, to najczęściej są aromatyzowane sproszkowanym ekstraktem dębiny, co jest powszechnie znane i akceptowane. Tyle wiem. Pogadajmy zatem o piwie Karczmarz nie siej zamentu, poczytaj najpierw zanim coś takiego napiszesz. Choćby tutaj http://pl.wikipedia.org/wiki/Riesling Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 17 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 W takim razie wybór padł na porter bałtycki (ok 22 BLG). Tylko takie pytanie odnośnie butelkowania, bo różnie na wiki w recepturach to jest opisane. Czy przy tak dużym BLG trzeba dodać tę "łyżkę gęstwy" do refermentacji czy nie jest to konieczne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 Jak masz wątpliwości co do żywotności drożdży w piwie i końcówki fermentacji (np fermentacja pod koniec bardzo się dłużyła i stanęła trochę wyżej np. 1 blg niż przewidywałeś) to dodanie świeżych drożdży jest zalecane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 Przy lagerach zawsze lepiej dodać świeżych drożdży, a przy takim porterze to bym się nawet nie zastanawiał. Osobiście wolę dać trochę suchych, wcześniej uwodnionych, ale jak nie masz to daj gęstwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 (edytowane) Karczmarz nie siej zamentu, poczytaj najpierw zanim coś takiego napiszesz. Ha! Ciekawe czy te stuletnie riesling'i są do dostania? Tuhttp://www.ewino.org.pl/riesling-kastelberg-grand-cru-2008-p-736.html jest co prawda młodzian, ale ciekawie o nim piszą W ustach dominuje wrażenie równowagi, które pogłębia się z każdym rokiem dojrzewania tego niezwykłego wina Edytowane 17 Stycznia 2013 przez Bogi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 Z mojego doświadczenia - nie ma sensu przechowywać piwa dłużej niż rok, może dwa w przypadku niektórych styli. Potem może i piwo jest jeszcze pijalne, ale coraz gorsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 Wszystko zależy od piwa jednak, dla porterów 5 to minimum, 3-letni mój uważam za mistrzostwo świata-czasem warto czekać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kilis Opublikowano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 (edytowane) chciałbym poznać argumenty kolegi karczmarza, bo może są jakieś nowe doniesienie, o którym nie wiem? @Bogi, karczmarz napisał większość win, a nie wszystkie. Tak tak większość produkcji światowej nadaje się do picia do roku o daty produkji. Potem tylko traci. ok 30% idzie na destylację bo się nie sprzedaję, jest nadprodukcja. Ok 5% są winami wielkimi i nadają się do dłuższego leżakowania. Co to znaczy, tak by połączyć to z piwem. Piwo i wino musi być niemal doskonałe, bez wad i zakażeń by dało się tak długo leżakować. Z ekstraktem alkoholem, kwasem czy chmielem odpowiedniej ilości. To nie takie proste. Jak ktoś mysli, że wstawi dowolne wino czy piwo na 10 lat i stanie się ono ambrozją to niestety się rozczaruje. Edytowane 17 Stycznia 2013 przez kilis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogi Opublikowano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 (edytowane) Dlatego właśnie podałem przykłady tych, które nas nie rozczarują, a prym wiodą tutaj tokaje aszu-pod warunkiem, że będą z doskonałego rocznika. Tutaj ten cytat ze Sroczyńskiego. Edytowane 17 Stycznia 2013 przez Bogi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się