mati87 Opublikowano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 Witam Brać piwowarską, jako że nie potrafię jeszcze komponować receptur własnych i korzystam z "gotowców" do zacierania proszę o pomoc w wytworzeniu receptury aromatycznego ale jak najbardziej się da najmniej goryczkowego IPA, o ile coś takiego istnieje. Tak żeby uzyskać około 40 l końcowego. mat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 skorzystaj z Brewtarget; program prosty i daje obraz tego co wyjdzie z użytych składników (w tym także informację o goryczce w piwie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 Jak chcesz mniej goryczki, a więcej aromatu to przesuń chmielenie na koniec gotowania Minimalne chmielenie AIPA to 40 IBU, ale bierz pod uwagę, że odczucie goryczki zmniejsza się z wzrostem gęstości piwa. Napisz co wymyśliłeś - będziemy pomagać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merv Opublikowano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 No i nie zapomnij o obfitym chmieleniu na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati87 Opublikowano 17 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 najgorsze jest to że nie znam się na tych programach dlatego korzystałem z gotowców , szkolić się będę w lutym dopiero z nich, co prawda mam je ale np w moim beersmith nie ma IPA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 ten jest naprawdę prosty; masz bazę danych surowców i styli - wrzucasz wszystko do "gara" i patrzysz co wyszło, a reszty się dopytasz mądrzejszych od nas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 To nie jest temat o obsłudze brewtargeta. Napisz czym dysponujesz (chmiele i słody) i co chcesz uzyskać - gęstość itp. Mogę wrzucić do programu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati87 Opublikowano 17 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 no właśnie nie mam nic, myślałem że jak się skomponuje to kupie surowce, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 zrób angielską ipę i już. Na wiki nie ma receptur? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 (edytowane) jeśli ma być mniej chmielone to nie będzie IPA możesz zrobić American Pale Ale, minimalne IBU 30, program Brewtarget jest tu bardzo pomocny a najlepiej zobaczyć jakie gotowe zestawy surowców są w sprzedaży i wybrać sobie coś odpowiedniego Edytowane 17 Stycznia 2013 przez stachu68 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 To nie IPA tylko APA, bardzo smaczna, nie za goryczkowata, dość aromatyczna OG zakładane ok. 13°Blg FG zakładane ok. 3°Blg Szacowane IBU 37 Barwa 8 SRM Wielkość warki ok. 21 l Zasyp: Pale Ale - 5 kg Crystal 120 EBC - 0,5 kg Zacieranie: 60' w 67°C Chmielenie: Magnum 10g - 60 min Perle 14g - 30 min Cascade 28g - 10 min Cascade 28g - 5 min chmielenie na zimno - 30 g Cascade ok. 7 dni Drożdże: US-05 mati87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati87 Opublikowano 17 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 dzięki fidel o to mi chodziło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 Nie ma sprawy. Jak chcesz kupić tylko dwa chmiele, możesz zastąpić perle, odpowiednią dawka magnum - w zależności od zawartości alfakwasów. Zawsze to dwa chmiele do zakupienia, a nie trzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 (edytowane) a ja zaproponuję coś takiego także APA: warka 40 litrów gęstość początkowa ok. 13 końcowa ok. 3,5 przy wadajności ok 70% zasyp: pilzeński 9kg Cahahell 1,50 chmielenie marynka 40g przez 60' marynka 10g 30' lubelski 40g 15' drożdże us5 piwo lekko goryczkowe takie zrobiłem i jak dla mnie OK też nie przepadam za bardzo goryczkowymi zacierałem w 64°C przez 30' potem w 72°C przez kolejne 30, potem wysładzanie w 78° woda o podobnej tem. powinieneś uzyskać dla docelowej warki 40litrów jakieś 5-6 litrów więcej Edytowane 17 Stycznia 2013 przez korzen16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 Ja bym olał całe te imprezę i solidnie nachmielił Sybillą. Powiedzmy 60g rano, 30g po południu, 30g na wyłączenie palnika i może jeszcze potem ze 30g na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 17 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2013 Ja bym olał całe te imprezę i solidnie nachmielił Sybillą. Powiedzmy 60g rano, 30g po południu, 30g na wyłączenie palnika i może jeszcze potem ze 30g na zimno. tyle że piwowar jest początkujący więcej komplikacji namiesza mu w głowie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
colkurtz Opublikowano 18 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2013 Jak chcesz kupić tylko dwa chmiele, możesz zastąpić perle, odpowiednią dawka magnum - w zależności od zawartości alfakwasów. Myślałem o podobnym chmieleniu (magnum + perle + cascade), a jeśli chciałbym tylko jeden niemiecki na goryczkę, to dać tylko magnum czy tylko perle? Perle wyszłoby trochę więcej i teraz pytanie, czy jest sens. Gdzieś mi się obiło o oczy, że magnum daje dość 'chamską' goryczkę... Jakie macie doświadczenia? pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 18 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2013 Ani magnum, ani perle nie należą do drogich chmieli. Chmielenie jak powyżej sprawdza się, uwarzyłem to piwo. Co do "chamskości" goryczki, nie wypowiem się, bo nie zauważyłem. Takie połączenie na pewno jest dla mnie odpowiednie i używają go browary komercyjne/rzemieślnicze tu przykład. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 18 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2013 No jeśli to ma być mało goryczkowy ale, to może po prostu bitter? Kolega nie sprecyzował, czy woli aromaty cytrusów , czy aromat korzeny i ziołowy. Bitter 9kg Pale ale 400g crystal (karmelowy 120EBC) Zacieranie 1 godzina w temperaturze 67-68°C Chmielenie 60g Marynka na 60 minut 80g Styrian Goldings na ostatnie 5 minut gotowania. Drożdże do wybory 2 paczki US05 - suche 2 paczki US04 - suche Wyeast 1469 - płynne Wyeast Scottish Ale - pynne Wyeast British Ale II - płynne BrewLabs Yorkshire (najlepiej 2, ale inne też się nadają) .... i zapewne z kilka WLP też by się nadawało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati87 Opublikowano 19 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2013 (edytowane) Ewidentnie dominacja cytrusów, ewentualnie może jaka s korzenność może się przebijać. Styrian świetnie pachnie, ale nie wiem jakie aromaty wprowadza, z opisu wychodzi że kwiatowe?. Ten zasyp wychodzi na jakies 28,2l wody tak?I ostatnie pytanie. W jakie blg celować, bo z wiki wynika że od 8-12 może być? Edytowane 19 Stycznia 2013 przez mati87 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mati87 Opublikowano 19 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2013 nie wiem czemu tak policzyłem ilość wody, to wychodzi około 40l a nie 28 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 19 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2013 Ewidentnie dominacja cytrusów, ewentualnie może jaka s korzenność może się przebijać. Styrian świetnie pachnie, ale nie wiem jakie aromaty wprowadza, z opisu wychodzi że kwiatowe?. Ten zasyp wychodzi na jakies 28,2l wody tak?I ostatnie pytanie. W jakie blg celować, bo z wiki wynika że od 8-12 może być? Jak chcesz cytrusy i mało goryczki, to weź jakiś chmiel amerykański na aromat, tak ze 100g na ostatnie kilka minut (na warke 40L) i dobrze by było dorzućić jeszcze 50g na chmielenie na zimno. Reszta może zostać tak samo, z tym, że wtedy lepsze drożdże byłyby na przykład US05 WLP001 i inne American Ale w nazwie. mati87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się