Skocz do zawartości

Duży zasyp a garnek lidl


Raczek

Rekomendowane odpowiedzi

No właśnie mnie też interesuje ta kwestia, chcę zrobić portera zasyp wychodzi mi na 20 blg 8,5kg razem z wodą 29 litrów a pojemność mam 26 litrów kociołka to trochę lipa. Więc chyba użyje dużego garnka stalowego do pasteryzacji słoików do tego ma 50 litrów, albo jak się zmieści to dam do garnka w którym chmiele ma 30 litrów. Będzie ciężko ale myślę że tak powinno dać radę. Następnym razem przy porterze zrobię chyba tak jak Anteks radzi, kupie suchy albo płynny ekstrakt do podbicia blg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W tym garnku zacierałem 7,85kg słodów na portera. Uzyskałem 22Blg ale przy 17ltr.

Wzorowałem się na tej recepturze: http://www.wiki.piwo.org/Porter_Ba%C5%82tycki,_Eugeniusz_G%C4%85ska_%28gniady%29

Największy problem był z podgrzewaniem tego gęstego zacieru, szło lepiej, jak dolewałem wrzątek.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zacieram w lidlowym kociołku 7.5kg na gęsto (30-40min), potem 5 litrów wędruje do oddzielnego gara na niby dekokt a w kociołku uzupełniam wrzątkiem (można na upartego dosypac trochę pilsa - zatrze się spokojnie w 20-30min). Na koniec obie porcje spotykają się w wiadrze z filtratorem

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...
  • 3 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.