Raczek Opublikowano 18 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2013 Mam pytanie czy próbował ktoś warzyć piwa typu porter bałtycki czy RIS da sir zrobić w garnku LIDLowskim? Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 18 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2013 (edytowane) Wszystko sie da, zależy od wielkości warki , ja dodaje ekstrakt dla podbicia blg Edytowane 18 Stycznia 2013 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 18 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2013 (edytowane) Łukasz da się z samych słodów, ale to nie będzie standardowe 20l Edytowane 18 Stycznia 2013 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 19 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2013 No właśnie mnie też interesuje ta kwestia, chcę zrobić portera zasyp wychodzi mi na 20 blg 8,5kg razem z wodą 29 litrów a pojemność mam 26 litrów kociołka to trochę lipa. Więc chyba użyje dużego garnka stalowego do pasteryzacji słoików do tego ma 50 litrów, albo jak się zmieści to dam do garnka w którym chmiele ma 30 litrów. Będzie ciężko ale myślę że tak powinno dać radę. Następnym razem przy porterze zrobię chyba tak jak Anteks radzi, kupie suchy albo płynny ekstrakt do podbicia blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 19 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2013 a konkretnie ile kg słodu da się "upchnąć" maksymalnie do 27-29l garnka elektrycznego z mieszalnikiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan62 Opublikowano 19 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2013 Dwa zacierania, brzeczka przednia z obydwu na piwo o wysokim ekstrakcie, wysłodziny z obydwu cienkusz na lato (mozna również podbić go ekstraktem). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lewatywa8 Opublikowano 19 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2013 Po sam dekiel sypałem po 7.5 do 8 kg słodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banita12 Opublikowano 19 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2013 Ja spokojnie robię w garnku emaliowanym 29l ok 24 l porteru o ekstrakcie 22 Blg Po prostu zacieram na gęsto aby móc więcej wysłodzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sztyft Opublikowano 19 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2013 Jaki zasyp? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banita12 Opublikowano 19 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2013 W tej chwili nie pamiętam bo zapisków nie mam przy sobie ale wydajność z brewtargeta wychodzi mi ok. 81% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bączek Opublikowano 19 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2013 W tym garnku zacierałem 7,85kg słodów na portera. Uzyskałem 22Blg ale przy 17ltr. Wzorowałem się na tej recepturze: http://www.wiki.piwo.org/Porter_Ba%C5%82tycki,_Eugeniusz_G%C4%85ska_%28gniady%29 Największy problem był z podgrzewaniem tego gęstego zacieru, szło lepiej, jak dolewałem wrzątek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banita12 Opublikowano 19 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2013 Ja podgrzewam bardzo powoli przy gęstym zasypie i cały czas mieszam wtedy nic mi się nie przypala. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
twitt Opublikowano 19 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2013 Zacieram w lidlowym kociołku 7.5kg na gęsto (30-40min), potem 5 litrów wędruje do oddzielnego gara na niby dekokt a w kociołku uzupełniam wrzątkiem (można na upartego dosypac trochę pilsa - zatrze się spokojnie w 20-30min). Na koniec obie porcje spotykają się w wiadrze z filtratorem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fantomaz Opublikowano 19 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2013 Możesz obliczyć objętość zacierania tutaj http://www.rackers.org/calcs.shtml w części can i mash it. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2013 ja trzymam się przelicznika 1kg/3litry wody ale myślę,że spokojnie można zageścić- z ciekawości-jak "najgęściej" zacieracie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
areks1111 Opublikowano 12 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2013 wczoraj kociołek 29l 2kW zasypałem 8,5kg zasypu i było ok, myśle że max dla tej pojemności to 9kg. wydajność - wyszło po chmieleniu ok 43litry (2 fermentory) o blg ok 13,5 średnio. wiec chyba nie tak źle. nic się nie przypalało, mieszanie ręczne. pozdr. a.s. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 12 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2013 W garnku 29l 10,5kg słodu 15l wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się