Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 19 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2013 (edytowane) Od kilku warek używam pilzneńskiego i za każdym razem mam nienaturalnie duży przełom (ogromne grudy zamiast kłaczków). Nie byłoby to problemem, tylko że przy okazji tworzy się piana, która wychodzi z garnka. Garnek mam podłączony do szybu wentylacyjnego rurą flex i dzisiaj ta piania wyszła aż do szybu i stopiła kilka elementów plastikowych po drodze. Przy okazji ze 2 litry brzeczki znalazły się poza garnkiem. Też tak macie przy tych słodach? Wcześniej używałem słodów głównie ze Strzegomia i nic takiego się nie zdarzało. Edytowane 19 Stycznia 2013 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 19 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2013 Może trochę dłuższa przerwa białkowa pomoże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 19 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2013 Nie ma reguły. Na tym samym słodzie mogą być różne przełomy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wogosz Opublikowano 19 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2013 Zawsze myślałem, że dobry przełom to cecha pozytywna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 19 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2013 U mnie zdecydowanie nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 19 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2013 Jak nic musisz kupić większy garnek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 19 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2013 Na początek bym przykręcił grzanie. Po co aż tak grzać, że piana wyłazi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 19 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2013 (edytowane) Nie bardzo jest jak w kociołku z Lidla. Te grudy miały konsystencję gumy do żucia. Pierwszy raz się z takim czymś spotkałem. Edytowane 19 Stycznia 2013 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemczysław Opublikowano 20 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 (edytowane) Ja raz miałem taka sytułację jak robiłem brzeczkę na startery (fakt na innym poznańskim słodzie) ale obwiniam za to filtracje którą wykonałem na sitku i brzeczka była całkowicie mętna jak zacząłem gotować to się mega kluski porobiły i szło je cedzakiem zbierać. Więc pytanie może nie do końca czysto przefiltrowałeś?? Edytowane 20 Stycznia 2013 przez Przemczysław Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 20 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 Inne rozwiązanie - mniejsze warki i wszystko się zmieści. Im większy przełom, tym piwo lepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 20 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 Filtrowanie było takie samo, zresztą jak wszystko inne. Mniejsze warki odpadają. Nie lubię jak coś nagle przestaje działać i nie wiem dlaczego. Muszę dojść przyczyny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 20 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 Kluskowaty przełom ma przełożenie na trwałą pianę w piwie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 20 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zawsze myślałem, że dobry przełom to cecha pozytywna. Eee nie znasz sie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się