sebek Opublikowano 11 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2014 (edytowane) Warka #37 Pale Ale 12blg Pilzneński - 4kg Pszeniczny - 1kg Monachijski - 0,5kg Karmelowy 150ebc - 0,058kg Carapils - 0,05kg Karmelowy 40ebc - 0,05kg Zacieranie: 68°C-66°C - 45' 71°C - 73°C - 45' Gotowanie 90' Warrior 15,7% - 21g - 60' Smaragd 8% - 25g - 30' Smaragd 8% - 25g - Do chłodzenia w 79°C Uwodnione S-04 zadane w temp 24°C. Temp. otoczenia 15°C. W fermentorze jakieś 24l. 24.05.14 Zlane na cichą. Blg zeszło do jakiś 4blg 30.05.14 Zabutelkowane z 81g cukru. Wyszło 22l. FG: 3,5blg Edytowane 30 Maja 2014 przez sebek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 25 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2014 (edytowane) 24.05.14 Warka #38 Dry Stout 12blg Pilzneński - 3kg Monachijski - 0,875kg Płatki jęczmienne błyskawiczne - 0,5kg Pszenica palona - 0,36kg Biscuit - 0,24kg Karmelowy 150ebc - 0,2kg Black - 0,2kg Aroma 100ebc - 0,15kg Karmelowy 680ebc - 0,127kg Pszeniczny - 0,08kg łyżeczka kredy Zacieranie: 67°C - 63°C -80' dodanie palonych ziaren 74°C - 20' Gotowanie 70' Warrior 15,7% - 26g - 60' Gęstwa S-04 zadana w temp. 20°C. Temp. otoczenia 16°C. W fermentorze jakieś 25l. 11.06.14 Zlane do butelek. 22l z 55g cukru. FG ok. 3blg Edytowane 11 Czerwca 2014 przez sebek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 26 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 (edytowane) 25.06.2014 Warka #39 American Bitter 10blg Pilzneński - 2,8kg Monachijski - 1kg Pszeniczny - 0,5kg Carapils - 0,318kg Karmelowy 150ebc - 0,25kg Zacieranie: 67°C - 64°C - 50' 70°C - 72°C - 50' Gotowanie: 70' Summit 15,7% - 10g - 60' Columbus 15,9% - 30g - 10' Columbus 15,9% - 50g - do chłodzenia w 90°C Uwodnione US-05 zadane w temp. 20°C, temp. otoczenia 16°C. W fermentorze 24l. 14.07.14 Dorzuciłem 50g Tomahawka. 17.07.14 Dorzuciłem 24g Warriora i 19g Cascade DE 20.07.14 Rozlane do butelek z 51g cukru. Wyszło prawie 23l. FG: coś ponad 2blg Edytowane 23 Lipca 2014 przez sebek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 Wydawało się, że będzie ze 26 litrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 26 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 Czym się różni American BItter od APA? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 27 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 Po za ekstraktem to pewnie niczym . Docelowo ma być b. nisko wysycony i lany będzie z pompy Vami 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 27 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2014 (edytowane) 26.06.14 Warka #40 Witbier - 11blg Pilzneński - 2kg Kasza manna błyskawiczna - 2kg Pszeniczny - 0,5kg Zakwaszający - 0,1kg Zacieranie: 52°C - 50°C - 15' podgrzewanie 10' 63°C - 62°C - 15' podgrzewanie 10' 73°C - 71°C - 50' podgrzewanie 15' 20g szyszki lubelskiego do filtracji 78°C - 20' Gotowanie 70' Smaragd 8% - 21g - 60' Kolendra - 20g - 15' Skórka słodkiej pomarańczy świeżo starta - 80g - 10' Skórka cytryny świeżo starta - 8g - 10' Curacao - 40g - 10' Drożdże M-27 zadane w temp. ok 24°C. W fermentorze ok 24l. 13.07.14 Rozlane z 125g cukru. Wyszło prawie 23l. FG coś ok. 1blg Edytowane 14 Lipca 2014 przez sebek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 3 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 Degustacja warki 36 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 4 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2014 (edytowane) 3.07.14 Warka #41 - Nekkrofukk - Dry Stout - 10,5blg Pilzneński - 2,8kg Płatki jęczmienne błyskawiczne - 1kg (w tym 0,33kg opiekane w piekarniku) Palony jęczmień - 0,45kg łyżeczka kredy Zacieranie: 68°C-64°C - 65' 72°C - 15' Gotowanie 70' Summit 15,5% - 20g - 60' Drożdże Mangrove Jack M07 zadane w temp. 20', temp. otoczenia 16°C 31.07.14 Rozlane 22,5l z 50g cukru. FG: trochę ponad 2. Wali siarą Edytowane 1 Sierpnia 2014 przez sebek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 5 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2014 Brzmi smacznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 5 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2014 Będzie pod pompe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 5 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2014 A tutaj nutka która przygrywała podczas napowietrzania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 10 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2014 Degustacja warki 35 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 10 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 (edytowane) Warka #42 - Porter Lukrecjowy 15blg Monachijski - 1,64kg Pale Ale - 1kg Pilzneński - 0,76kg Special Roast - 0,515kg Karmelowy 150ebc - 0,4kg Pszeniczny - 0,3kg Palony 800ebc - 0,15kg Carafa III Special - 0,15kg Zacieranie: 62°C - 20' 72°C - 45' 78°C - 15' Gotowanie 70' Summit 15,8% - 15g - 60' Korzeń lukrecji - 20g - 10' Drożdże S-04 zadane w temp. 19°C, temp. otoczenia 18°C. W fermentorze jakieś 18l. 6.10.14 Przelane na cichą z 30g płatków dębowych mocno opiekanych amerykańskich. Zeszło do 4,5blg. 15.10.14 Rozlane do butelek z 45g cukru. Wyszło 17,5l Edytowane 16 Października 2014 przez sebek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 7 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Października 2014 (edytowane) Warka #43 - Misanthropic - Imperial Chocolate Oatmeal Orange Stout 24,5 blg Pale Ale - 6kg Płatki owsiane błyskawiczne - 0,8kg Palony 400ebc - 0,5kg Palony 800ebc - 0,44kg Palony jęczmień - 0,4kg Pszeniczny - 0,4kg Aromatic - 0,245kg Karmelowy 30ebc - 0,2kg Karmelowy 150ebc - 0,2kg Karmelowy 680ebc - 0,2kg Carapils - 0,19kg czubata łyżeczka kredy Zacieranie: 68°C - 64°C - 85' Gotowanie 140' Polaris 21% - 35g - 80' świeża skórka pomarańczy - 50g - 5' Gęstwa S-04 zadana w 19°C. Temp. otoczenia 16°C. Wyszło ok. 13l. Zostało mi jeszcze prawie 20l brzeczki 11blg. Jutro zrobię coffee stouta 10.11.14 Zeszło do 9,5blg. Przelane na cichą z 50g świeżej skórki pomarańczy i 50g łuski kakaowej. 29.12.14 Zabutelkowane z 20g cukru. 12,8l. FG: 9blg. Edytowane 29 Grudnia 2014 przez sebek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 9 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 (edytowane) Warka #44 - Mizantropia Dnia Powszedniego - Coffee Stout 12blg Wsyłodziny po warce #43 Summit 15,8% - 15g - 60' 250ml kawy Sidama ethiopia bokasso z drippera dodana do chłodzenia w 90°C Gęstwa S-04 zadana w 18°C. Temp. otoczenia 16°C. W fermentorze jakieś 18l. 9.11.14 Przelane na cichą, zeszło do 3blg 4.12.14 Dosypałem 20g rozkruszonej kawy. Nie pamiętam jaka, na pewno jakaś Etiopia. 15.12.14 Rozlane do butelek z 30g cukru. 17,5l. FG: 3blg Edytowane 15 Grudnia 2014 przez sebek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vami Opublikowano 9 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2014 Jestem ciekaw. Bardzo poluję na mega intensywny aromat kawy, ale póki co nie udało mi się takiego otrzymać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Deathhammer Opublikowano 10 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2014 Widzę że wczoraj zrobiłem bardzo podobne piwo do Twoich dwóch ostatnich, tylko że z braku kolejnego wolnego fermentora zebrałem całą brzeczkę z wysładzania do 5Blg. Uzbierało się 30 litrów. Gotowałem to przez 4 godziny na pełnej mocy i 10 l odparowało Też dodawałem kawę po wyłączeniu ognia, ale przez to że zwyczajnie zapomniałem dodać jej wcześniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 10 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2014 Ja dodałem kawe do chłodzenia celowo. Rozmawiałem z baristami i dowiedziałem się, że gotowanie kawy uwydatnia nieprzyjemną gorycz i posmak spalenizny. Celowo użyłem też kawę z segmentu Specialty Coffee, żeby oprócz aromatu starej kawy wnieśc do piwa coś jeszcze, a te kawy potrafią pachnieć wspaniale (jagody, owoce, orzechy) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 10 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2014 Sidama ethiopia bokasso Z ciekawości zapytam ile dałeś za tą kawę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 10 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2014 Za dripa w kawiarni 10zł. Sama kawa Speciality Coffee w sklepie kosztuje od 30zł w góre za 200g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 11 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 (edytowane) 10.11.2014 Warka #45 - West Coast IPA 16blg Pale Ale - 6kg Carapils - 0,35kg Karmelowy 30 - 0,05kg Cukier biały - 0,26kg Blend 100g Galaxy, 50g Simcoe i 50g Amarillo Mech Zacieranie: 67°C - 64°C - 60' 72°C - 15' Gotowanie 70' Iunga 11% - 10g - FWH Summit 15,8% - 14g - 60' Blend - 25g - 25' Cukier + mech - 15' Blend - 25g - 5' Blend - 50g - do chłodzenia w 80°C 2 paczki Gozdawa USWC zadane w 19°C, temp. otoczenia 14°C. W fermentorze jakieś 20l, sporo wylane z osadem. 4.12.14 Zlane na cichą przy 3blg z 50g Galaxy, 25g Simcoe i 25g Amarillo. Temp. otoczenia na cichej 12°C. 8.12.14 FG: 3blg. Rozlane z 54g cukru. 18l. Edytowane 10 Grudnia 2014 przez sebek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 18 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2014 (edytowane) 17.11.14 Warka #46 - Perle Pale Ale - 12,5blg Pale Ale - 4kg Carapils - 0,3kg Wiedeński - 0,25kg Zakwaszający - 0,16kg Zacieranie: 68°C - 64°C - 60' 72°C - 15' Gotowanie 60' Iunga 11% - 15g - FWH Perle 6,3% - 25g - 20' Perle 6,3% - 25g - 10' Perle 6,3% - 25g - 0' Drożdże Gozdawa OGA9 zadane w 18°C. Temp. otoczenia 14°C. W fermentorze ok. 20l. 8.01.15 Rozlane do butelek z 90g cukru. 19l. FG: 2 Edytowane 12 Stycznia 2015 przez sebek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 31 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2014 (edytowane) 30.12.14Warka #47 - Nihilistic - Smoked Barleywine - 28blgWędzony Steinbach - 5kgWiedeński - 4kgAroma 100ebc - 0,5kgSpecial B - 0,4kgZacieranie:67°C - 65°C - 75'Warzenie 90':Magnum 12,5% - 43g - 60'Drożdże Gozdawa PAY7 - 20g zadane w temp 18°C. Temp. otoczenia 15-16°C. W fermentacji ok 12-13l.26.01.15Przelane na cichą. Zeszło do 11blg28.01.15Dodane 28g płatków drewna Palo Santo 19.03.15 Rozlane 10l z 15g cukru. FG: 10blg. Edytowane 22 Marca 2015 przez sebek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 31 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2014 (edytowane) Warka #48 - Nihilzm dnia powszedniego - 13blg Wysłodziny po warce 47 Warzenie 60': Iunga 11% - 35g - FWH Wędzone jabłka - 100g - 5' Perle 6,3% - 30g - 0' Po gotowaniu brzeczka zostawiona do wystygnięcia na noc. Rano drożdże Gozdawa OGA9 zadane w 18°C. Temp. otoczenia 15-16°C. W fermentorze ok 18l. 26.01.15 Przelane na cichą. Zeszło do 2blg 11.02.15 Zabutelkowane z 75g cukru. 17,75l Edytowane 12 Lutego 2015 przez sebek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się