Skocz do zawartości

Goat City Brewery


sebek

Rekomendowane odpowiedzi

Warka #37 Pale Ale 12blg

 

Pilzneński - 4kg

Pszeniczny - 1kg

Monachijski - 0,5kg

Karmelowy 150ebc - 0,058kg

Carapils - 0,05kg

Karmelowy 40ebc - 0,05kg

 

Zacieranie:

68°C-66°C - 45'

71°C - 73°C - 45'

 

Gotowanie 90'

Warrior 15,7% - 21g - 60'

Smaragd 8% - 25g - 30'

Smaragd 8% - 25g - Do chłodzenia w 79°C

 

Uwodnione S-04 zadane w temp 24°C. Temp. otoczenia 15°C. W fermentorze jakieś 24l.

 

24.05.14

Zlane na cichą. Blg zeszło do jakiś 4blg

 

30.05.14

Zabutelkowane z 81g cukru. Wyszło 22l. FG: 3,5blg

Edytowane przez sebek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

24.05.14

Warka #38 Dry Stout 12blg

 

Pilzneński - 3kg

Monachijski - 0,875kg

Płatki jęczmienne błyskawiczne - 0,5kg

Pszenica palona - 0,36kg

Biscuit - 0,24kg

Karmelowy 150ebc - 0,2kg

Black - 0,2kg

Aroma 100ebc - 0,15kg

Karmelowy 680ebc - 0,127kg

Pszeniczny - 0,08kg

łyżeczka kredy

 

Zacieranie:

67°C - 63°C -80'

dodanie palonych ziaren

74°C - 20'

 

Gotowanie 70'

Warrior 15,7% - 26g - 60'

 

Gęstwa S-04 zadana w temp. 20°C. Temp. otoczenia 16°C. W fermentorze jakieś 25l.

 

11.06.14

Zlane do butelek. 22l z 55g cukru. FG ok. 3blg

Edytowane przez sebek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

25.06.2014

Warka #39 American Bitter 10blg

 

Pilzneński - 2,8kg

Monachijski - 1kg

Pszeniczny - 0,5kg

Carapils - 0,318kg

Karmelowy 150ebc - 0,25kg

 

Zacieranie:

67°C - 64°C - 50'

70°C - 72°C - 50'

 

Gotowanie: 70'

Summit 15,7% - 10g - 60'

Columbus 15,9% - 30g - 10'

Columbus 15,9% - 50g - do chłodzenia w 90°C

 

Uwodnione US-05 zadane w temp. 20°C, temp. otoczenia 16°C. W fermentorze 24l.

 

14.07.14

Dorzuciłem 50g Tomahawka.

 

17.07.14

Dorzuciłem 24g Warriora i 19g Cascade DE

 

20.07.14

Rozlane do butelek z 51g cukru. Wyszło prawie 23l. FG: coś ponad 2blg

Edytowane przez sebek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

26.06.14

Warka #40 Witbier - 11blg

 

Pilzneński - 2kg

Kasza manna błyskawiczna - 2kg

Pszeniczny - 0,5kg

Zakwaszający - 0,1kg

 

Zacieranie:

52°C - 50°C - 15'

podgrzewanie 10'

63°C - 62°C - 15'

podgrzewanie 10'

73°C - 71°C - 50'

podgrzewanie 15'

20g szyszki lubelskiego do filtracji

78°C - 20'

 

Gotowanie 70'

Smaragd 8% - 21g - 60'

Kolendra - 20g - 15'

Skórka słodkiej pomarańczy świeżo starta - 80g - 10'

Skórka cytryny świeżo starta - 8g - 10'

Curacao - 40g - 10'

 

Drożdże M-27 zadane w temp. ok 24°C. W fermentorze ok 24l.

 

13.07.14

Rozlane z 125g cukru. Wyszło prawie 23l. FG coś ok. 1blg

Edytowane przez sebek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3.07.14

Warka #41 - Nekkrofukk - Dry Stout - 10,5blg

 

Pilzneński - 2,8kg

Płatki jęczmienne błyskawiczne - 1kg (w tym 0,33kg opiekane w piekarniku)

Palony jęczmień - 0,45kg

łyżeczka kredy

 

Zacieranie:

 

68°C-64°C - 65'

72°C - 15'

 

Gotowanie 70'

Summit 15,5% - 20g - 60'

 

Drożdże Mangrove Jack M07 zadane w temp. 20', temp. otoczenia 16°C

 

31.07.14

Rozlane 22,5l z 50g cukru. FG: trochę ponad 2. Wali siarą :(

Edytowane przez sebek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #42 - Porter Lukrecjowy 15blg

 

Monachijski - 1,64kg

Pale Ale - 1kg

Pilzneński - 0,76kg

Special Roast - 0,515kg

Karmelowy 150ebc - 0,4kg

Pszeniczny - 0,3kg

Palony 800ebc - 0,15kg

Carafa III Special - 0,15kg

 

Zacieranie:

 

62°C - 20'

72°C - 45'

78°C - 15'

 

Gotowanie 70'

Summit 15,8% - 15g - 60'

Korzeń lukrecji - 20g - 10'

 

Drożdże S-04 zadane w temp. 19°C, temp. otoczenia 18°C. W fermentorze jakieś 18l.

 

6.10.14

Przelane na cichą z 30g płatków dębowych mocno opiekanych amerykańskich. Zeszło do 4,5blg.

 

15.10.14

Rozlane do butelek z 45g cukru. Wyszło 17,5l

Edytowane przez sebek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka #43 - Misanthropic - Imperial Chocolate Oatmeal Orange Stout 24,5 blg

 

Pale Ale - 6kg

Płatki owsiane błyskawiczne - 0,8kg

Palony 400ebc - 0,5kg

Palony 800ebc - 0,44kg

Palony jęczmień - 0,4kg

Pszeniczny - 0,4kg

Aromatic - 0,245kg

Karmelowy 30ebc - 0,2kg

Karmelowy 150ebc - 0,2kg

Karmelowy 680ebc - 0,2kg

Carapils - 0,19kg

czubata łyżeczka kredy

 

Zacieranie:

68°C - 64°C - 85'

 

Gotowanie 140'

 

Polaris 21% - 35g - 80'

świeża skórka pomarańczy - 50g - 5'

 

Gęstwa S-04 zadana w 19°C. Temp. otoczenia 16°C. Wyszło ok. 13l.

 

Zostało mi jeszcze prawie 20l brzeczki 11blg. Jutro zrobię coffee stouta :)

 

10.11.14

Zeszło do 9,5blg. Przelane na cichą z 50g świeżej skórki pomarańczy i 50g łuski kakaowej.

 

29.12.14

Zabutelkowane z 20g cukru. 12,8l. FG: 9blg.

Edytowane przez sebek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #44 - Mizantropia Dnia Powszedniego - Coffee Stout 12blg

 

Wsyłodziny po warce #43

 

Summit 15,8% - 15g - 60'

250ml kawy Sidama ethiopia bokasso z drippera dodana do chłodzenia w 90°C

 

Gęstwa S-04 zadana w 18°C. Temp. otoczenia 16°C. W fermentorze jakieś 18l.

 

9.11.14

Przelane na cichą, zeszło do 3blg

 

4.12.14

Dosypałem 20g rozkruszonej kawy. Nie pamiętam jaka, na pewno jakaś Etiopia.

 

15.12.14

Rozlane do butelek z 30g cukru. 17,5l. FG: 3blg

Edytowane przez sebek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Widzę że wczoraj zrobiłem bardzo podobne piwo do Twoich dwóch ostatnich, tylko że z braku kolejnego wolnego fermentora zebrałem całą brzeczkę z wysładzania do 5Blg. Uzbierało się 30 litrów. Gotowałem to przez 4 godziny na pełnej mocy i 10 l odparowało :D Też dodawałem kawę po wyłączeniu ognia, ale przez to że zwyczajnie zapomniałem dodać jej wcześniej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja dodałem kawe do chłodzenia celowo. Rozmawiałem z baristami i dowiedziałem się, że gotowanie kawy uwydatnia nieprzyjemną gorycz i posmak spalenizny. Celowo użyłem też kawę z segmentu Specialty Coffee, żeby oprócz aromatu starej kawy wnieśc do piwa coś jeszcze, a te kawy potrafią pachnieć wspaniale (jagody, owoce, orzechy)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

10.11.2014

 

Warka #45 - West Coast IPA 16blg

 

Pale Ale - 6kg

Carapils - 0,35kg

Karmelowy 30 - 0,05kg

Cukier biały - 0,26kg

Blend 100g Galaxy, 50g Simcoe i 50g Amarillo

Mech

 

Zacieranie:

67°C - 64°C - 60'

72°C - 15'

 

Gotowanie 70'

Iunga 11% - 10g - FWH

Summit 15,8% - 14g - 60'

Blend - 25g - 25'

Cukier + mech - 15'

Blend - 25g - 5'

Blend - 50g - do chłodzenia w 80°C

 

2 paczki Gozdawa USWC zadane w 19°C, temp. otoczenia 14°C. W fermentorze jakieś 20l, sporo wylane z osadem.

 

4.12.14

Zlane na cichą przy 3blg z 50g Galaxy, 25g Simcoe i 25g Amarillo. Temp. otoczenia na cichej 12°C.

 

8.12.14

FG: 3blg. Rozlane z 54g cukru. 18l.

Edytowane przez sebek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

17.11.14

Warka #46 - Perle Pale Ale - 12,5blg

 

Pale Ale - 4kg

Carapils - 0,3kg

Wiedeński - 0,25kg

Zakwaszający - 0,16kg

 

Zacieranie:

68°C - 64°C - 60'

72°C - 15'

 

Gotowanie 60'

Iunga 11% - 15g - FWH

Perle 6,3% - 25g - 20'

Perle 6,3% - 25g - 10'

Perle 6,3% - 25g - 0'

 

Drożdże Gozdawa OGA9 zadane w 18°C. Temp. otoczenia 14°C. W fermentorze ok. 20l.

 

8.01.15

Rozlane do butelek z 90g cukru. 19l. FG: 2

Edytowane przez sebek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

30.12.14
Warka #47 - Nihilistic - Smoked Barleywine - 28blg

Wędzony Steinbach - 5kg
Wiedeński - 4kg
Aroma 100ebc - 0,5kg
Special B - 0,4kg

Zacieranie:
67°C - 65°C - 75'

Warzenie 90':
Magnum 12,5% - 43g - 60'

Drożdże Gozdawa PAY7 - 20g zadane w temp 18°C. Temp. otoczenia 15-16°C. W fermentacji ok 12-13l.

26.01.15
Przelane na cichą. Zeszło do 11blg

28.01.15
Dodane 28g płatków drewna Palo Santo

 

19.03.15

Rozlane 10l z 15g cukru. FG: 10blg.

Edytowane przez sebek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #48 - Nihilzm dnia powszedniego - 13blg

 

Wysłodziny po warce 47

 

Warzenie 60':

Iunga 11% - 35g - FWH

Wędzone jabłka - 100g - 5'

Perle 6,3% - 30g - 0'

 

Po gotowaniu brzeczka zostawiona do wystygnięcia na noc. Rano drożdże Gozdawa OGA9 zadane w 18°C. Temp. otoczenia 15-16°C. W fermentorze ok 18l.

 

26.01.15

Przelane na cichą. Zeszło do 2blg

 

11.02.15

Zabutelkowane z 75g cukru. 17,75l

Edytowane przez sebek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.