Makaron Opublikowano 21 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2009 A mi przy zacieraniu w 8 litrach z 4kg wyszło 12,4°Blg ,czyli tyle co zawsze Ale ja najczęściej zacieram 2,5:1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marusia Opublikowano 21 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2009 A ile litrów? - nie napisałeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 21 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2009 (edytowane) Troche powyzej 20. Nie umiem powiedziec dokladnie ile, ale na oko 21. No i kłamałem z gęstościa wyszło dokładnie Refraktometr: SG 12,8 brix, co jest mniej więcej 1.050 i 12.3°Blg Areometr: 1.050 w 24°C , czyli po korekcie coś około 1.052 czyli 12,8°Blg Edytowane 21 Lutego 2009 przez Makaron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 21 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2009 Melduję uprzejmie, że wyszło mi 27 litrów 11 blg, czyli dokładnie żadnej różnicy w stosunku do zacierania w proporcjach 1/3 z tych samych słodów poprzednio. Ja również nie zauważyłem różnicy w wydajności. Dostałem 29l prawie 12°Blg z 5,3kg słodów, czyli 68%. Ale trochę zakręcony byłem przy tym warzeniu (nie ma to jak warzyć, gdy w za ścianą jest impreza piwowarów ) i nie mierzyłem blg, więc mogłem trochę za wcześnie skończyć wysładzanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się