wontroba Opublikowano 27 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2020 witam, wiem że temat stary, ale mam dokładnie taką samą sytuację a nie wiem jak skończyła się ta historia to moje pierwsze piwo z brewkitu i w ogóle, stoi już 3 tygodnie i nie chce zejść poniżej 5 BLG (już przynajmniej od 7-8 dni). ostatnio, zgodnie z sugestiami zamieszałem mocno piwem - dolałem też litr wody (wczesniej zrobiłem nastaw 20 litrów -> wg instrukcji powinno być na 23 l) BLG nadal 5, pracuje z częstotliwością bulgnięcie na 1 na 20 minut czy - jak się ponownie wyklaruje, mam to zlewać pomimo 5 BLG ? czy mam dodawać cukier do refermentacji czy nie ? boje się, że skoro jest 5 BLG i dodam więcej cukru to wyjdą granaty - przepraszam jeśli nie wiem o czym mówię, to pierwsze piwo będę wdzięczny za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 27 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2020 W jakiej temperaturze fermentujesz? Pod koniec fermentacji zawsze dobrze temperaturę lekko podnieść. Ten dodatkowy litr wody mogłeś już sobie odpuścić. Jeśli pomimo podniesienia temperatury wciąż nie zmienia się blg to możesz butelkować. Skoro drożdże nie chcą już jeść to najprawdopodobniej oznacza, że nie ma już dla nich nic do jedzenia, sytuacja nie zmieni się jeśli piwo zlejesz do butelek więc, tak, musisz dodać odpowiednią ilość surowca do refermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wontroba Opublikowano 27 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2020 dziękuję za odpowiedź 20-21 stopni temperatura otoczenia od ponad tygodnia wcześniej stało w temperaturze 16-19 - może w zbyt niskiej, stąd komplikacje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 27 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2020 15 minut temu, wontroba napisał: dziękuję za odpowiedź 20-21 stopni temperatura otoczenia od ponad tygodnia wcześniej stało w temperaturze 16-19 - może w zbyt niskiej, stąd komplikacje Drożdże pewnie jakieś nieokreślone z brewkitu? Tak czy siak, te 16-19° otoczenia to dla większości drożdży górnej fermentacji lepsze warunki niż 20-21. I nie szukałbym w tym powodów niskiego odfermentowania. Jakie było początkowe blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wontroba Opublikowano 27 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2020 tak, jakieś dołączone bez opisu. to zawstydzające, ale w ferworze pierwszego brewkita nie sprawdziłem początkowego BLG co do temperatury, to po czasie wyczytałem na stronie tego piwa na www coppersa Cytat Ferment temperature should be as close to 21C as possible a tylu, w początkowej, najważniejszej fazie mogłem nie mieć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 28 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2020 12 godzin temu, wontroba napisał: a tylu, w początkowej, najważniejszej fazie mogłem nie mieć i całe szczęście... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się