Pierre Celis Opublikowano 25 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2013 Wyciągnąłem to piwo z “piwniczki” ponieważ w weekend planuję uwarzyć coś ciemnego w stylu amerykańskim. Dobrze jest rozpoznać teren, zanim przystąpi się do roboty. Na tapetę biorę zatem brown ale w wariacji amerykańskiej, chmielonej mocniej, z użyciem lokalnych odmian chmielu. Brekle’s Brown uwarzono w San Francisco w Anchor Brewing Company. Browar słynie ze swojego Anchor Steam Beer (po polsku piwo parowe), które jest specjalnością Californii i prekursorem stylu piwnego zwanego california common. Pewnie będzie jeszcze okazja wziąć ten styl na tapetę, więc na razie zainteresowanych tematem odsyłam do źródeł, a sam przechodzę do meritum. Brekle’s Brown to piwo typu single hop, czyli nachmielone tylko jednym rodzajem chmielu, zarówno na goryczkę, jak i na aromat. W tym przypadku dochodzi zapewne jeszcze tak zwane chmielenie na zimno. Polega ono na dodaniu chmielu na etapie fermentacji/leżakowania celem uzyskania jeszcze intensywniejszego aromatu. W przypadku Brekle’s Brown zastosowano chmiel Citra. Jak sama nazwa mówi, należy spodziewać się wyraźnego aromatu cytrusowego, dość typowego dla piw rzemieślniczych zza wielkiej wody. Nazwa piwa pochodzi od nazwiska założyciela i pierwszego piwowara browaru Anchor – Gottlieba Brekle – na którego cześć trunek uwarzono. Na krawatce browar chwali się, że dzięki zastosowaniu specjalnego palonego słodu ich piwo zyskuje ciemny, rdzawy kolor i głębie smaku, ale bez typowej dla piw ciemnych ciężkości. Jak to mawiają – we will see … Brekle’s Brown – american brown ale Ekstrakt nieznany, alkohol 6% Wygląd: krystalicznie czyste, kasztanowe, z bujną puszystą beżową pianą o dość grubym ziarnie, która utrzymuje się dzielnie i pięknie znaczy szkło. Aromat: wyraźny i harmonijny – połączenie grejpfruta z opiekanym słodem i karmelem. Nic tu się nie wybija nadto, a wymienione trzy składniki znakomicie ze sobą współgrają. W miarę ogrzewania pojawiają się ciemne owoce – śliwki, czarna porzeczka, rodzynki. Wysycenie: umiarkowane, przyjemnie podszczypuje język. Smak: słodowo-owocowy (porzeczki czarne i czerwone), wyraźnie kwaskowaty. Czuć opiekane tosty i odrobinę orzechów. Stosunkowo wysoka goryczka (grejpfrutowa, żywiczna) dochodzi do głosu dość późno i przez chwilę pozostaje na języku. Nie jest ona na pewno tak intensywna jak w IPA. Bliżej jej do uczciwie nachmielonego pilznera. Odczucie w ustach: piwo jest stosunkowo wytrawne, pełnia nieco poniżej średniej. W odczuciu dość agresywne, szorstkie na co wpływa szczypiące wysycenie i grejpfrutowa, nieco ściągająca, goryczka. Wrażenie ogólne: Brekle’s Brown to ciekawe połączenie grzecznego brown ale z agresywnym india pale ale. Z jednej strony mamy tu przyjemną ciemno-słodową bazę z nutą opiekaną, orzechową, sporo ciemnych owoców oraz cytrusy w aromacie i goryczce. Piwo jest z jednej strony barwne i złożone, a z drugiej lekkie, sesyjne, pomimo sporej zawartości alkoholu (6%). W aromacie geniusz, w smaku .. mogło by być lepiej. Ktoś kiedyś wspominał, że chmiel Citra nie daje zbyt ciekawej goryczki i to piwo jest na to niezłym przykładem. Sumarycznie jest to jednak harmonijny zacny trunek i bez dwóch zdań należy mu się wysoka nota. Ocena: 7/10 Wyświetl pełny artykuł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się