dobrzanek Opublikowano 28 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2013 (edytowane) Dzień dobry wszystkim! Skromnie zacznę- pierwsza warka za mną. Kölsch z zacieraniem, zestaw z CP. Data poczęcia: 25.01.2013 Obecnie siedzi w fermentatorze na burzliwej :-) Już wiem, że to strasznie wciągająca pasja! Przymierzam się pomału do kolejnej warki. Mam nadzieje, że WODA KOLOŃSKA by BROWAR IBU będzie pijalna ;-) pozdrawiam i życzę Wszystkim Piwowarom udanych warek w roku 2013 Edytowane 29 Listopada 2013 przez dobrzanek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobrzanek Opublikowano 3 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2013 (edytowane) Woda kolońska przelana na cichą, 5blg Edytowane 28 Kwietnia 2013 przez dobrzanek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobrzanek Opublikowano 6 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 (edytowane) 2# Pan psze! [hefe-weizen zestaw z cp] zasyp: 1,9 kg pilzneńskiego 2,1 kg pszenicznego chmiel lubelski 15 g granulat drożdże weiss- y1433 Edytowane 28 Kwietnia 2013 przez dobrzanek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobrzanek Opublikowano 6 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 Zacieranie (15 l wody) : - 45°C - 15 min - 63°C - 45 min - 72°C - 40 min trwa teraz :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobrzanek Opublikowano 6 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 zacier przeniesiony do filtratora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobrzanek Opublikowano 6 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 wyszło 25 litrów, czas na chmielenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arusb Opublikowano 6 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 Wygodniej chyba opisać cały proces w jednym poście Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobrzanek Opublikowano 6 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2013 chyba tak, poprawie się następnym razem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobrzanek Opublikowano 19 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2013 woda kolońska zabutelkowana, 120 g glukozy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobrzanek Opublikowano 21 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2013 pszeniczniak zabutelkowany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobrzanek Opublikowano 19 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 pszeniczne zostało wypite, średnie nagazowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobrzanek Opublikowano 19 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 (edytowane) 3# A Pan z Grodziska? [grodziskie z cp 18.03.2013] zasyp: pszeniczny 1,3 kg wędzony 0,7 kg pilzneński 0,5 kg chmiel lubelski, granulat, 50 gr drożdże safale s-04 zacieranie 67C- 90 ' chmielenie 35 g 45' 15 g 15' blg 8 wyszło 20 litrów Edytowane 28 Kwietnia 2013 przez dobrzanek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobrzanek Opublikowano 25 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2013 dziś blg ma około 2, 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobrzanek Opublikowano 26 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 niby grodziskie przelane na cichą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobrzanek Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 a Pan z Grodziska? zostało zabutelkowane z 153 g cukru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobrzanek Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2013 (edytowane) 4# Buszujący w zbożu [zestaw 6 zbóż] zasyp: wiedeński 2,25 kg pszeniczny 1,25 kg pszenica samopszy 0,25 kg owsiany 0,25 orkiszowy 0,25 żytni 0,25 chmiele marynka i lubelski, po 15 g drożdże safbrew t58 zacieranie: 44C 20' 55C 10' 64C 25' 73C 35' 78C 5' wyszło 23 L,12BLG Edytowane 28 Kwietnia 2013 przez dobrzanek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobrzanek Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Buszujący w zbożu został zabutelkowany 21.04.2013, 170 g cukru, blg 3 próby już się odbyły wyszło bardzo pijalne, musi się jeszcze trochę poukładać ale już jest bardzo fajne :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobrzanek Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 5# Pani psze !(ale ciemno to widzę) [dunkelweizen] zasyp: pszeniczny 2,4 kg monachijski 1,5 kg karmelowy jasny 0,25 kg karmelowy ciemny 0,1 kg chmiel lubelski, granulat, 25 g drożdże mauribrew weiss y1433 zacieranie : 42C- 20' 62C- 25' 72C- 45' 76C- 5' po wysładzaniu 27 L, 11 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobrzanek Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 wyszło 23 L, 11,5 BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobrzanek Opublikowano 2 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2013 BLG 4 pierwsze dwa dni ostra fermentacja, piana miała piękną czapę, trochę uciekła na zewnątrz. teraz tylko leciutko na powierzchni pęcherzyki. póki, co zapowiada się bardzo dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobrzanek Opublikowano 8 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2013 6# Bursztynek [american amber ale] 12BLG zasyp: pale ale 3,2 kg bursztynowy 0,5 kg karmelowy jasny 0,2 kg karmelowy czerwony 0,25 kg chmiel szyszka: dr rudi 50 g drożdże ; safale us-05 zacieranie: 67C- 70' 78C- 5' chmielenie : 60'- 10 g 30- 10 g 10' -10 g reszta chmielu pójdzie do chmielenia na zimno uwagi: można było jeszcze wysłodzić wyszło 19,5 l, 12 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobrzanek Opublikowano 25 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 7# Molly Mallone [ irish red ale] (15.07) zasyp: monachijski 2, 2 kg pilzneński 1,7 kg karmelowy jasny 0,15 kg karmelowy ciemny 0, 15 kg chmiel granulat: marynka 20g lubelski 15g drożdże : safale s-04 zacieranie : 63C 20' 73C 45' 78C 5' chmielenie : marynka 60' lubelski 30' wyszło 22 litry, 11,5 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobrzanek Opublikowano 25 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2013 Bursztynek wyszedł bardzo dobry, nasycenie mogłoby być ciut wyższe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobrzanek Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Molly Mallone zabutelkowane z 132 g cukru, blg 1,5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dobrzanek Opublikowano 18 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2013 (edytowane) 7 # Hot Dark Milk 18 blg 17.08.2013 [ spółka z Pietrusem] II miejsce podczas mikołajkowego konkursu w Krakowie, kategoria świąteczne ale 5kg Pale 1kg Monachijski 0,25kg Czekoladowy 0,15kg Czekoladowy pszeniczny 0,5kg Laktoza Zacieranie: 64°C - 30 min, 72°C - 30 min, 78°C - filtracja. Chmielenie granulat: 10g Simcoe - 60 min 15g Amarillo - 30 min dodatki: 0,5kg Laktoza - 10 min 20g El Dorado, 5g mech, 40g Chili (1/3 Habanero red, 2/3 Cyklon) - 5 min Wyszło 24l, 18blg. Zadane starterem S-04 rozruszanym na mieszadle. Edytowane 11 Grudnia 2013 przez dobrzanek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się