dobrzanek Posted January 28, 2013 Share Posted January 28, 2013 (edited) Dzień dobry wszystkim! Skromnie zacznę- pierwsza warka za mną. Kölsch z zacieraniem, zestaw z CP. Data poczęcia: 25.01.2013 Obecnie siedzi w fermentatorze na burzliwej :-) Już wiem, że to strasznie wciągająca pasja! Przymierzam się pomału do kolejnej warki. Mam nadzieje, że WODA KOLOŃSKA by BROWAR IBU będzie pijalna ;-) pozdrawiam i życzę Wszystkim Piwowarom udanych warek w roku 2013 Edited November 29, 2013 by dobrzanek Link to comment Share on other sites More sharing options...
dobrzanek Posted February 3, 2013 Author Share Posted February 3, 2013 (edited) Woda kolońska przelana na cichą, 5blg Edited April 28, 2013 by dobrzanek Link to comment Share on other sites More sharing options...
dobrzanek Posted February 6, 2013 Author Share Posted February 6, 2013 (edited) 2# Pan psze! [hefe-weizen zestaw z cp] zasyp: 1,9 kg pilzneńskiego 2,1 kg pszenicznego chmiel lubelski 15 g granulat drożdże weiss- y1433 Edited April 28, 2013 by dobrzanek Link to comment Share on other sites More sharing options...
dobrzanek Posted February 6, 2013 Author Share Posted February 6, 2013 Zacieranie (15 l wody) : - 45°C - 15 min - 63°C - 45 min - 72°C - 40 min trwa teraz :-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
dobrzanek Posted February 6, 2013 Author Share Posted February 6, 2013 zacier przeniesiony do filtratora Link to comment Share on other sites More sharing options...
dobrzanek Posted February 6, 2013 Author Share Posted February 6, 2013 wyszło 25 litrów, czas na chmielenie Link to comment Share on other sites More sharing options...
arusb Posted February 6, 2013 Share Posted February 6, 2013 Wygodniej chyba opisać cały proces w jednym poście Link to comment Share on other sites More sharing options...
dobrzanek Posted February 6, 2013 Author Share Posted February 6, 2013 chyba tak, poprawie się następnym razem Link to comment Share on other sites More sharing options...
dobrzanek Posted February 19, 2013 Author Share Posted February 19, 2013 woda kolońska zabutelkowana, 120 g glukozy Link to comment Share on other sites More sharing options...
dobrzanek Posted February 21, 2013 Author Share Posted February 21, 2013 pszeniczniak zabutelkowany Link to comment Share on other sites More sharing options...
dobrzanek Posted March 19, 2013 Author Share Posted March 19, 2013 pszeniczne zostało wypite, średnie nagazowanie Link to comment Share on other sites More sharing options...
dobrzanek Posted March 19, 2013 Author Share Posted March 19, 2013 (edited) 3# A Pan z Grodziska? [grodziskie z cp 18.03.2013] zasyp: pszeniczny 1,3 kg wędzony 0,7 kg pilzneński 0,5 kg chmiel lubelski, granulat, 50 gr drożdże safale s-04 zacieranie 67C- 90 ' chmielenie 35 g 45' 15 g 15' blg 8 wyszło 20 litrów Edited April 28, 2013 by dobrzanek Link to comment Share on other sites More sharing options...
dobrzanek Posted March 25, 2013 Author Share Posted March 25, 2013 dziś blg ma około 2, 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
dobrzanek Posted March 26, 2013 Author Share Posted March 26, 2013 niby grodziskie przelane na cichą Link to comment Share on other sites More sharing options...
dobrzanek Posted April 2, 2013 Author Share Posted April 2, 2013 a Pan z Grodziska? zostało zabutelkowane z 153 g cukru Link to comment Share on other sites More sharing options...
dobrzanek Posted April 9, 2013 Author Share Posted April 9, 2013 (edited) 4# Buszujący w zbożu [zestaw 6 zbóż] zasyp: wiedeński 2,25 kg pszeniczny 1,25 kg pszenica samopszy 0,25 kg owsiany 0,25 orkiszowy 0,25 żytni 0,25 chmiele marynka i lubelski, po 15 g drożdże safbrew t58 zacieranie: 44C 20' 55C 10' 64C 25' 73C 35' 78C 5' wyszło 23 L,12BLG Edited April 28, 2013 by dobrzanek Link to comment Share on other sites More sharing options...
dobrzanek Posted April 28, 2013 Author Share Posted April 28, 2013 Buszujący w zbożu został zabutelkowany 21.04.2013, 170 g cukru, blg 3 próby już się odbyły wyszło bardzo pijalne, musi się jeszcze trochę poukładać ale już jest bardzo fajne :-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
dobrzanek Posted April 28, 2013 Author Share Posted April 28, 2013 5# Pani psze !(ale ciemno to widzę) [dunkelweizen] zasyp: pszeniczny 2,4 kg monachijski 1,5 kg karmelowy jasny 0,25 kg karmelowy ciemny 0,1 kg chmiel lubelski, granulat, 25 g drożdże mauribrew weiss y1433 zacieranie : 42C- 20' 62C- 25' 72C- 45' 76C- 5' po wysładzaniu 27 L, 11 blg Link to comment Share on other sites More sharing options...
dobrzanek Posted April 28, 2013 Author Share Posted April 28, 2013 wyszło 23 L, 11,5 BLG Link to comment Share on other sites More sharing options...
dobrzanek Posted May 2, 2013 Author Share Posted May 2, 2013 BLG 4 pierwsze dwa dni ostra fermentacja, piana miała piękną czapę, trochę uciekła na zewnątrz. teraz tylko leciutko na powierzchni pęcherzyki. póki, co zapowiada się bardzo dobrze Link to comment Share on other sites More sharing options...
dobrzanek Posted June 8, 2013 Author Share Posted June 8, 2013 6# Bursztynek [american amber ale] 12BLG zasyp: pale ale 3,2 kg bursztynowy 0,5 kg karmelowy jasny 0,2 kg karmelowy czerwony 0,25 kg chmiel szyszka: dr rudi 50 g drożdże ; safale us-05 zacieranie: 67C- 70' 78C- 5' chmielenie : 60'- 10 g 30- 10 g 10' -10 g reszta chmielu pójdzie do chmielenia na zimno uwagi: można było jeszcze wysłodzić wyszło 19,5 l, 12 blg Link to comment Share on other sites More sharing options...
dobrzanek Posted July 25, 2013 Author Share Posted July 25, 2013 7# Molly Mallone [ irish red ale] (15.07) zasyp: monachijski 2, 2 kg pilzneński 1,7 kg karmelowy jasny 0,15 kg karmelowy ciemny 0, 15 kg chmiel granulat: marynka 20g lubelski 15g drożdże : safale s-04 zacieranie : 63C 20' 73C 45' 78C 5' chmielenie : marynka 60' lubelski 30' wyszło 22 litry, 11,5 blg Link to comment Share on other sites More sharing options...
dobrzanek Posted July 25, 2013 Author Share Posted July 25, 2013 Bursztynek wyszedł bardzo dobry, nasycenie mogłoby być ciut wyższe Link to comment Share on other sites More sharing options...
dobrzanek Posted August 9, 2013 Author Share Posted August 9, 2013 Molly Mallone zabutelkowane z 132 g cukru, blg 1,5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
dobrzanek Posted August 18, 2013 Author Share Posted August 18, 2013 (edited) 7 # Hot Dark Milk 18 blg 17.08.2013 [ spółka z Pietrusem] II miejsce podczas mikołajkowego konkursu w Krakowie, kategoria świąteczne ale 5kg Pale 1kg Monachijski 0,25kg Czekoladowy 0,15kg Czekoladowy pszeniczny 0,5kg Laktoza Zacieranie: 64°C - 30 min, 72°C - 30 min, 78°C - filtracja. Chmielenie granulat: 10g Simcoe - 60 min 15g Amarillo - 30 min dodatki: 0,5kg Laktoza - 10 min 20g El Dorado, 5g mech, 40g Chili (1/3 Habanero red, 2/3 Cyklon) - 5 min Wyszło 24l, 18blg. Zadane starterem S-04 rozruszanym na mieszadle. Edited December 11, 2013 by dobrzanek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now